Sv. Antun Padovanski – život omiljenog sveca u Hrvata

sveti antun padovanski
Foto: Pierre André, commons.wikimedia.org;Jacob van Oost the Younger (1639–1713), Saint Antoine de Padoue et l'enfant Jésus

Na današnji dan 13. lipnja pada svetkovina sv. Antuna Padovanskog, jer je on toga dana 1231. godine umro, a po kršćanskom učenju na taj dan je „rođen za nebo“.

Sveti Antun bio je jedan od prvih članova Franjevačkog reda. Naime, pridružio se franjevcima svega desetak godina nakon njihovog osnivanja, u vrijeme dok je sveti Franjo Asiški još bio živ.

Premda je rođen u Portugalu, veže ga se najviše uz talijanski grad Padovu, gdje je neko vrijeme živio i gdje su sahranjeni njegovi ostaci. Sv. Antun je postao slavan još za vrijeme života po svojoj sposobnosti propovijedanja. Također postoje brojna dokumentirana čuda koja su učinjena po molitvi ovog sveca. Brojna čudesa su se nastavljala događati i nakon njegove smrti kada su se kršćani počeli utjecati zagovoru svetog Antuna Padovanskog.

Nakon što je umro na današnji dan u dobi od samo 36 godina u gradiću Arcelli pokraj Padove, proglašen je svecem niti godinu dana nakon smrti.

To je bila najbrža kanonizacija u cijeloj Katoličkoj crkvi. Svečevo je tijelo položeno u za tu svrhu sagrađenu baziliku sv. Antuna u Padovi, koja je danas jedno od najpopularnijih hodočasničkih mjesta u cijelom svijetu.

Sv. Antuna se u umjetnosti obično prikazuje kako drži dijete Isusa u naručju. Između ostalog zaštitnik je ribara, siromaha, neplodnih i trudnica. Zanimljivo je da je i zaštitnik bračnih parova, jer postoje opisi kako je pomirio suprotstavljene supružnike.

Omiljeni je svetac u hrvatskom narodu, te ga brojni katolici u Hrvatskoj često zazivaju za zagovor i obavljaju pobožnosti ovom velikom svecu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr