Sve jasnije kako Kasperov prijedlog ‘pričešćivanja rastavljenih’ neće proći na Sinodi

epa04992511 Pope Francis (R) follwoed by Cardinal Lorenzo Baldisseri (L) as he as he talks to a member of teh clrgy on his arrival to lead the XVI Ordinary Meeting of the Synod of Bishops at the Synod Hall, Vatican City, 24 October 2015. The Vatican is hosting an October 4-25 world summit of bishops, known as the synod. Participants are deeply divided on the extent to which church teachings on issues like marriage can be adapted to modern lifestyles. EPA/ETTORE FERRARI

Objavljena su i treća izvješća sinodalnih radnih skupina koja se odnose na treći i završni dio kontroverznog Instrumentum Laboris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenose strani katolički mediji, velika većina sinodalnih otaca odbacuje mogućnost pričešćivanja za rastavljene i ponovno oženjene osobe, kao i tzv. „promjenu pastoralnog pristupa“ prema tim osobama.

National Catholic Register navodi kako je najveća potpora trenutnom crkvenom učenju i pastoralnoj praksi došla iz redova engleskih i talijanskih radnih skupina dok je njemačka skupina izrazila veću potporu promjenama.

Tako Catholic Herald prenosi dio izvješća njemačke skupine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U loše koncipiranom pokušaju poštivanja crkvene doktrine, iznova smo se koristili grubim i nemilosrdnim pastoralnim postupcima koji su doveli do patnje, osobito kod nevjenčanih majki i djece rođene van braka, nevjenčanih parova, homoseksualaca te rastavljenih i ponovno oženjenih osoba“ izjavili su biskupi njemačke jezične grupe i doadali:

„Kao biskupi Crkve, molimo za oproštenje“.

U nastavku dokumenta zapisani su detaljni prijedlozi kako pristupiti rastavljenim i ponovno oženjenim osobama, međutim članovi skupine nisu se složili oko nijednog prijedloga zaključivši kako „nema lakih i općenitih rješenja“. Podsjetimo, riječ je o jezičnoj skupini u kojoj je raspravljao kardinal Walter Kasper, ali i jedan od njegovih najutjecajnijih teoloških protivnika, pročelnik Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Mülleru, tako da je konačni tekst očito rezultat kompromisa. U istoj skupini bio je i naš predstavnik na Sinodi, biskup požeški Antun Škvorčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim biskupi su ukazali, citirajući pritom apostolsku pobudnicu Familiaris Consortio, kako „postoji razlika između onih koji su iskreno pokušali spasiti svoj brak te su bili napušteni i onih koji su svojim pogreškama uništili važeći kanonski brak…“.

Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.