Svečano misno slavlje sv. Dujma predvodio Hans-Josef Becker

Foto: snimka zaslona

Svečanim euharistijskim slavljem, koje je u nedjelju, 7. svibnja na splitskoj rivi uz sudjelovanje više tisuća vjernika predvodio mons. Hans-Josef Becker, nadbiskup iz Paderborna u Njemačkoj, Splitsko-makarska nadbiskupija i grad Split proslavili su svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma, biskupa i mučenika prvih kršćanskih stoljeća.

Pozdravnu riječ uputio je domaćin splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić pozdravivši predvoditelja slavlja i sve nazočne (nad)biskupe, provincijale, svećenike, provincijalke, redovnike i redovnice, izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske i nazočne ministre, Izaslanicu Predsjednice RH, povjerenicu Vlade za grad Split, splitsko-dalmatinskog župana, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, saborske zastupnike, predstavnike društvenih, civilnih i vojnih vlasti, nagrađene građane u Dan grada Splita, sve građane i vjernike, a osobito sve hodočasnike i goste, kao i sve one koji prate posredstvom Hrvatskog radija i televizije.

„Slavimo svetog Dujma u godini koja je posvećena ocu i očinstvu. Upravo u svetom Dujmu prepoznajemo hrabrog pastira i duhovnog oca. Svojim životom, riječima i djelima, a iznad svega svojim mučeništvom, hrabrio je i upućivao svoje duhovne sinove i kćeri na zajedničkog nam Oca, Boga koji nas je toliko ljubio da smo u Sinu postali njegovi sinovi i kćeri. Budući da imamo zajedničkog Oca, braća smo i sestre! Željeli bismo da svi naši očevi, bilo biološki, bilo duhovni, bilo gradski, u svojim ulogama i institucijama, svojom molitvom i radom, odgovornom slobodom i zauzetim zalaganjem, pravednošću i poštenjem, radnim danom i nedjeljnim slavljem, u obitelji i društvu, budu ohrabrenje svojoj djeci i mladima u njihovim nesigurnostima, da im budu siguran putokaz u njihovim lutanjima, pouzdan oslonac u njihovim posrtanjima, jasni svjedoci istine u mentalitetu relativizma, da budu izvor i branitelji života”, kazao je nadbiskup Barišić, Dujmov 107. nasljednik te dodao: „Sveti Dujme, pomozi nam da u radosti zajedništva, s nebeskim Ocem i našim očevima, izgrađujemo obitelj doma i domovine, kako bismo u blagostanju bili blagoslov jedni drugima.”

Propovijed mons. Hansa-Josefa Beckera, njemačkoga nadbiskupa iz Paderborna, čiji je hrvatski prijevod čitao mons. Nediljko Ante Ančić, vjernici su s velikim zanimanjem pratili. Na samom početku mons. Becker iskazao je osobnu radost što dolazeći s hladnog sjevera na topli jug može još jednom doživjeti nadaleko hvaljeno hrvatsko gostoprimstvo te prelijepi pogled na more i okupljeno mnoštvo vjernika koje je sazvao Gospodin, „koji nam je u svojim svetima na poseban način blizu. Ima nebrojeno mnoštvo svetih. Pa ipak svaka nacija, svaki kulturni krug, svaki grad i biskupija ima svece koji su s tim ljudima osobito blisko povezani. Moji doživljaji ovih dana kod Vas ovdje u Splitu živo i jasno mi govore: ‘Za Vas je sveti Dujam takav svetac s kojim ste na poseban način povezani’.”

Premda o Dujmovu životu ne znamo mnogo te je tijekom stoljeća puno toga zaboravljeno, ipak, naglasio je mons. Becker, „ono što je do danas ostalo, može se sažeti u tri misli koje su tri sljedeće značajke: radost u navještaju vjere, vjernost Crkvi i hrabrost u ispovijedanju vjere. Kao biskup ondašnje biskupije Salone imao je zadaću da sestre i braću jača u vjeri. Ne smijemo zaboraviti da je tada kršćanstvo bilo još posve na početku; u Rimskom carstvu nije bilo ni tolerirano kao mogući oblik prakticiranja vjere. Pa ipak unatoč progonu i protivljenjima, rastao je broj onih koji su priznavali vjeru u trojedinog Boga kršćana. Njima je Dujam tumačio poruku Evanđelja, dijelio im sakramente i na različite načine im svjedočio Božju blizinu. Njih je hrabrio, kada je počinjalo vrijeme progonstva i kada se za kršćansku vjeru moralo i umirati.”

Nadbiskup Becker je naglasio da ono što je Dujam drugim ljudima propovijedao, nisu bile prazne riječi jer je sadržaj svojih riječi i djela „svjedočio primjerom svoga života. Čvrsto ukorijenjen u vjernosti zajednici Crkve, nije se bojao mučeništva. Zajedno sa sedmoricom drugih kršćana u posljednjem progonu u Rimskom carstvu za vrijeme cara Dioklecijana godine 304. bio je smaknut. Kršćani, njegove sestre i braća potajno su pokopali njegovo tijelo i na grobu su sagradili baziliku. To ipak neće ostati njegovo posljednje počivalište. Kad je završilo vrijeme progona, mauzolej cara Dioklecijana ovdje u Splitu pretvoren je u katedralu da bi pružila mjesto Dujmovim relikvijama. Kakva poruka: grobnica posljednjega rimskog progonitelja kršćana postaje kršćanskom crkvom, do dana današnjega!”

„Radost naviještanja vjere – vjernost Crkvi – hrabrost u ispovijedanju vjere”, nastavio je nadbiskup Becker, „to životno svjedočanstvo svetog Dujma koje je splitska Crkva stoljećima sačuvala još je i danas neoslabljeno aktualno. Svi smo odgovorni da se poruka Evanđelja i dalje prenosi u vrijeme koje dolazi. Taj nalog moramo radosno ispunjati. Jer poruka koju netko širi žalosna lica nije ljudima privlačna i zanimljiva. Ako nas se doživljava kao radosne i otkupljene ljude, kao one kojima snaga Evanđelja pomaže nositi i teške i tamne strane života, onda razvijamo misionarsku snagu.” Upozorio je da „upravo u vremenu kada kršćanstvo u mnogim dijelovima Europe gubi na svojoj snazi, od velikog je značenja da se međusobno jačamo u vjeri i u vjernosti Crkvi. Potrebno je hrabrosti za ispovijedanje vjere. Nitko od nas ne zna što će daljnji razvoj u budućnosti još sa sobom donijeti.”

„Pritom sigurno znamo da i u zadaći koja je pred nama, kakva god ona bila – nismo sami”, ohrabrio je vjernike te zaključio: „Kao što Crkva uči, sveci nisu samo uzori koji su nekoć živjeli i ostavili nam poseban primjer života. Oni i nadalje žive kod Boga, u nebu. Ondje su nam zagovornici, koji nas u našem svjedočenju podupiru i osnažuju. Neka svima nama, a osobito Splitskoj Crkvi, sv. Dujam s neba pomogne, da svoju vjeru možemo uvjerljivo živjeti – u radosti, da smo otkupljeni ljudi, u vjernosti zajednici Crkve, u hrabrosti priznanja trojedinog Boga. I da tako prenosimo poruku nade koja je u nama: ‘Približilo se kraljevstvo Božje (Lk 10,9)’.”

Uz domaćina nadbiskupa Barišića i predvoditelja slavlja mons. Beckera, u slavlju je sudjelovalo još šest nad/biskupa, biskupi Splitske metropolije: šibenski Tomislav Rogić, dubrovački Mate Uzinić, hvarski Slobodan Štambuk, kotorski Ilija Janjić, potom predsjednik HBK i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, generalni vikar mons. Miroslav Vidović, Metropolitanski kaptol na čelu s prepozitom mons. Nediljkom Antom Ančićem, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, izaslanici biskupa i provincijala te oko šezdeset ćenika, kako dijecezanskih tako i redovničkih.

Svečana procesija sa svečevim moćima pod vodstvom don Jure Bjeliša, od prvostolnice do prigodnoga oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana na splitskoj rivi, bila je i ove godine lijepo priređena, uključivši redovnice, crkvene i humanitarne udruge, vojsku, policiju, viteške udruge i udruge Domovinskoga rata, kao i mnoge folklorne skupine grada i okolice. Kako bi ophod bio uronjen u molitvu, pobrinuo se animator slavlja dr. don Ante Mateljan. Ljepoti pobožnosti i slavlja uvelike su pridonijeli brojni redari pod vodstvom don Luke Vrljička te pjevanje mješovitoga zbora, sastavljenoga od Mješovitoga pjevačkog prvostolnog zbora sv. Dujma i zbora Gospe od zdravlja, pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice maestra don Šime Marovića, a uz pratnju splitskoga “Brass kvinteta” te orguljašku pratnju maestre s. Mirte Škopljanac-Mačine. Misa je završila himnom Domovini, za vrijeme koje su ovogodišnji prvopričesnici mahali hrvatskim zastavicama, a predvoditelj slavlja zazvao je Božji blagoslov na sve hrvatske obitelji i domovinu Hrvatsku. Nakon pjesme Blaženoj Djevici Mariji proslava Dana Grada i njegova zaštitnika sv. Dujma nastavila se bogatim kulturnim, zabavnim i drugim sadržajima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ika

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.