Sveti Eustahije – jedan od četrnaest svetih pomoćnika

Eustahije
Foto: Wikipedia (Javno vlasništvo)

Sve je počelo onog dana, kad mu se u lovu iznenada ukazao bijeli jelen svjetlećih rogova, sa znakom križa i likom Krista raspetoga. Čuo je glas koji mu je poručio da ga ne progoni jer je on Krist kojem je i dosad služio, premda ga nije poznavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji sveti zaštitnik je Eustahije, rimski mučenik iz II. stoljeća. Blagdan mu se od sredine VIII. stoljeća slavi 20. rujna. Jednako ga slavi istočna i zapadna Crkva. Postao je zaštitnik i pomoćnik u svim životnim teškoćama.

Dao je život za Krista Gospodina zajedno sa suprugom Teopistom i sinovima Agapijem i Teopistom. Zvao se Placid i bio visoki časnik tjelesne straže rimskog cara Trajana. Premda poganin, javno je iskazivao milosrđe i tako postajao sve nepoćudniji vlastima. To mu je na kraju životnog puta donijelo mučeništvo i smrt.

Sve je počelo onog dana, kad mu se u lovu iznenada ukazao bijeli jelen svijetlećih rogova, sa znakom križa i likom Krista raspetoga. Čuo je glas koji mu je poručio da ga ne progoni jer je on Krist kojem je i dosad služio, premda ga nije poznavao. Istovremeno su mu najavljeni teško iskušenje, duga patnja i okrutna smrt, piše zupajastrebarsko.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugogodišnja muka za Eustahijevu obitelj

Placid je ipak poveo ženu i sinove do biskupa te se cijela obitelj pokrstila. Tada je Placid dobio i novo ime – Eustahije. Uskoro je započela dugogodišnja muka za Eustahijevu obitelj. Pokraden je, kućanstvo mu je poharala kuga, njegova žena oteta je i odvedena u roblje, jednog sina ugrabio je lav, a drugog vuk. Nesretnik se tada odlučio na isposnički, molitveni život u osami usred pustinje. Nakon teških petnaest godina, njegove molitve su uslišane i cijela se obitelj opet našla na okupu.

Nedugo nakon toga, Trajanov nasljednik Hadrijan želio je proslaviti jednu od svojih pobjeda i odlučio počastiti poganske bogove. Eustahije i njegova obitelj odbili su sudjelovati u poganskom slavlju pa su osuđeni na smrt. Najprije su ih bacili lavovima, ali ih velike mačke nisu ni taknule. Zatim su ih zatvorili u utrobu velikog mjedenog bika, a ispod njega zapalili vatru.

Mučenička smrt Eustahijeve obitelji u Rimu dogodila se prema predaji godine 188. Svetog Eustahija prikazuju na slikama kao konjanika ili viteza, često je uz njega naslikan jelen sa svjetlećim rogovima i znakom križa ili mjedeni bik kao simbol mučeništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Časte ga kao jednog od četrnaest svetih pomoćnika. Zazivaju ga kod vatre, mučenja i teških situacija, a zaštitnik je lovaca, lovočuvara, šumara, vatrogasaca, trapera i žrtava mučenja te mnogih gradova (na primjer Madrida), župa i crkava diljem svijeta, među njima i župne crkve u Dobroti kod Kotora i kapele na Krbanu u Trogiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.