Tko je bio Alois Mock – ‘Mene uz Hrvatsku i Hrvate vežu neraskidive veze’

Foto: fah

Za vrijeme Domovinskog rata austrijski novinari upitali su  dr. Aloisa Mocka, vicekancelara i ministra vanjskih poslova Republike Austrije, zbog čega toliko pomaže Hrvatskoj a on im je odgovorio: „Mene uz Hrvatsku i Hrvate vežu neraskidive veze.“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je jedan od rijetkih političara u Europi i svijetu koji se potpuno i sasvim založio za istinu o Domovinskom ratu i međunarodno priznanje Hrvatske u vrijeme kada je cijeli svijet stajao na strani Jugoslavije i Srbije.

Hrvatska i Hrvati duguju veliku zahvalnost ovom izuzetnom političaru i čovjeku.

Rođen je u katoličkoj obitelji koja se protivila uzletu nacionalsocijalista. To je toliko obilježilo njegov život da se u životu, kao katolik, odlučio boriti protiv svih totalitarizama, a osobito komunističkog s kojim je Austrija bila itekako u dodiru preko susjednih zemalja iza „željezne zavjese“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još kao student prava pokazivao je interes za vanjsku politiku. Tada je organizirao humanitarnu pomoć za mađarske antikomunističke prosvjednike i izbjeglice.

U Beču je postao je član Katoličkog studentskog udruženja “K.A.V. Norica Wien”.

Alois Mock je bio  političar i član Austrijske narodne stranke (ÖVP). Bio vicekancelar Austrije 1987.-1989. Kao ministar vanjskih poslova pomogao je odvesti Austriju u Europsku uniju. Mock je završio studij prava na Sveučilištu u Beču i kasnije međunarodnog prava u Bologni i Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1961.-1966.  Alois Mock je savjetovao Bundeskanzlera Josefa Klausa. Godine 1966. postao je Klausu tajnik kabineta i od 1969.-1970. bio je najmlađi ministar obrazovanja Austrije.

Godine 1979. Mock je postao predsjednik Europske demokratske unije (EDU), a 1983-1987. također i predsjednik Međunarodne kršćanske demokratske unije (IDU).

Nakon izbora 1986. Alois Mock je bio austrijski vicekancelar u Vladi Franz Vranitzkya (SPÖ). Bio je na položaju ministra vanjskih poslova 1987.-1995. u vrijeme ulaska Austrije za Europsku uniju. Zahvaljujući svemu ovome postao je jedan od najpopularnijih austrijskih političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju 1989., u području Odenburg, reže žice “željezne zavjese” na utvrđenoj granici s Mađarskom tadašnjim komunističkim susjedom, zajedno s njegovim mađarskim kolegom Gyula Hornom. To je označilo početak pada komunizma.

Zajedno s njemačkim kolegom Hans-Dietrich Genscherom odlučio je priznati neovisnost Hrvatske, ali ipak nije mogao spriječiti rat u Hrvatskoj što je silno želio u svojoj naklonosti prema Hrvatima. Treba znati da je veliku oporbu i protivljenje svojoj politici imao u političkim krugovima u Austriji, osobito od kancelara Vranitzkog. Između njih dvojice izbio je veliki sukob oko politike prema Hrvatskoj, ali Mock je ostao nepokolebljiv u lobiranju za Hrvate.

Čak niti diplomatski pritisak i jasni signali Moskve i Washingtona ga nisu spriječili u plemenitoj političkoj borbi za naš narod.

Na kraju se Mockova politika pokazala ispravnom, a međunarodna zajednica je mijenjala mišljenje baš uvelike zaslugom Alosia Mocka koji se ponekad činio kao da je ministar vanjskih poslova ratom razorene i okupirane Hrvatske. Čak je smatrao da je priznanje Hrvatske došlo prekasno i da se prihvatila njegova namjera da se Hrvatsku odmah prizna 25. lipnja po proglašenju samostalnosti, da bi rat bio izbjegnut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme Domovinskog rata austrijski novinari upitali su dr. Aloisa Mocka, vicekancelara i ministra vanjskih poslova Republike Austrije, zbog čega toliko pomaže više od svih drugih Hrvatskoj a on im je odgovorio: „Mene uz Hrvatsku i Hrvate vežu neraskidive veze.“

Alois  Mock  postao je svojevrsna politička ikona i jedan od najzaslužnijih za priznanje neovisnosti Hrvatske, a kasnije i Bosne i Hercegovine, te mu je na otoku Braču podignut spomenik uz Hansa Dietricha Genschera i papu Ivana Pavla II.

Godine 1999. otišao u mirovinu iz parlamenta zbog Parkinsonove bolesti.

Knjigu koja govori o životu ovog čovjeka i prijatelja Hrvatske izdala je Školska knjiga pod naslovom Alois Mock – Političar koji stvara povijest.

Autori knjige vodili su iscrpne intervjue s 21 svjedokom njegova vremena, od školskih i studijskih kolega, preko bivših političkih suradnika i suboraca do političkih protivnika. Osim toga, obavljena je detaljna analiza publiciranih izvora, kao što su parlamentarni materijal ili novine te odgovarajuća politološka, povijesna i memoarska literatura.

Neka je vječni pokoj i mir velikom prijatelju Hrvata i Hrvatske Aloisu Mocku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.