Tko je Gideon Greif – istraživač koji o kanonizaciji Stepinca kaže da je zločin?

Foto: wikimedia commons/Gideon Greif

Izraelski istraživač holokausta, Gideon Greif, u Beogradu je izjavio kako bi kanonizacija hrvatskog biskupa Alojzija Stepinca bila sama po sebi zločin jer je logor u Jasenovcu prema njegovom mišljenju gori i od Auschwitza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Što se tiče Stepinca. Njegova kanonizacija je sama po sebi zločin, a ljudi koji ga namjeravaju kanonizirati su zločinci. To je podsmijehivanje žrtvama ustaškog režima. Svatko tko je podržavao taj zločinački režim ne zaslužuje nikakvu nagradu”, rekao je Greif.

> Izraelski istraživač holokausta: ‘Jasenovac je gori od Auschwitza, kanonizacija Stepinca bila bi zločin’

Gideon Greif je izraelski povjesničar koji se specijalizirao za povijest holokausta, posebno povijest koncentracijskog logora Auschwitz i takozvanih Sonderkommandosa – radnika u krematorijima u logoru Auschwitz. Od 2011. godine je profesor za židovsku i izraelsku povijest u Schusterman centru za židovske studije na sveučilištu u Austinu u Teksasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gideon Grief pohađao je gimnaziju u Tel Avivu. U istom gradu završio je studij na kojem je magistrirao židovsku povijest. Doktorski studij pohađao je na sveučilištu Vienna od 1996. do 2001. godine.

> Pročitajte izjave srbijanskog ministra Vulina u kojima je vrijeđao Hrvatsku

Grief je znanstveni savjetnik i povijesni konzultant za izložbu “Sa mnom ovdje je 6 milijuna tužitelja” koja je 2011. obilježila 50. godišnjicu suđenja Adolfu Eichmannu 1961. godine, a koja je otvorena u Yad Vashemu u Jeruzalemu. Cilj izložbe bio je dokazati da je Eichmann, inače ratni zločinac nacističke njemačke organizacije SS, nije ‘ubojica iza pisaćeg stola’ već fanatični ubojica koji je židove odlučno slao u smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U siječnju 2017. zajedno s kontroverznim redateljem Emirom Kusturicom, predstavnicima preživjelih Srba i Židova koncentracijskog logora u Jasenovcu i predstavnicima srbijanske vlade u SAD-u Grief je organizirao izložbu “Pravo na sjećanje – 75 godina nakon osnivanja Jasenovca” u New Yerseyu.

Na konferenciji su govorili: Emir Kusturica, Gideon Greif, Knut Thoreson, Dragana Radojićić, Jovan Ćirić, Vladimir Čolović, Mina Zirojević, Milos Stanić, Miroslav Đordjević, Savo Manojlović, Branislav Pantović.

> M.Koić i Nikola Banić: O izvorima jasenovačkih mitova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grief je glavni povjesničar Udruge za obrazovne projekte o holokaustu u Miamiju u SAD-u. Istraživao je Auschwitz 43 godine i napisao je knjigu temeljenu na svjedočanstvima 31 radnika preživjelog u Auschwitzu.

> M. Koić i Nikola Banić: Jasenovačka alkemija

Radio je u Izraelskom memorijalnom centru Yad Vashem 30 godina. Grief je edukacijski povezao memorijalni centar Yad Vashem i muzej Auschwitz-Birkenau i kreirao seminare za vodiče, odgojitelje i svećenike iz Poljske u Yad Vashemu koji su aktivni od 1991. godine.

> Nikola Banić i M. Koić: Nomen est omen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju 2016. u New Yorku je održana 15. konferencija o Jasenovcu u organizaciji Jasenovac Research Institut (Institut za istraživanje Jasenovca), na kojem je sudjelovao Gideon Grief kao povjesničar i na kojem su govorile žrtve Jasenovca koje žive u Americi.

> Što znači Vulinova izjava o ‘ustaškom vikaru’?

“Ovo je borba za pravdu i istinu, naš dug pred tisućama i milijunima žrtava Holokausta koje su mučene i ubijene u nacističkim logorima i u Jasenovcu. Ta borba je danas još važnija jer su snažni pokušaji da se negira ili drugačije prikaže ono što se događalo. Zato je na nama kao povjesničarima obaveza da dokumentiramo zločine jer ako ostavimo prazninu popunit će je zlonamjerni, a to se ne smije dogoditi”, rekao je izraelski povjesničar holokausta Gideon Greif u Jasenovac Research Institutu, ponavljajući poznatu velikosrpsku propagandu o Jasenovcu.

Prema newyorškom popisu Jasenovac Research Instituta u tom je logoru bilo oko 650.000 žrtava! Prema dostupnim informacijama, iza tog Instituta nalazi se bivši diplomat SFRJ dr. Milan Bulajić, dugogodišnji rukovoditelj Muzeja genocida u Beogradu i predsjednik Srpskog Fonda za istraživanje genocida, navodi Robert Frank u Novom listu, prenosi pobijeni.info.

Da apsurd bude još veći, taj Institut, politički vođen iz Srbije, od newyorškog gradonačelnika Michael Bloomberga za svoj rad dobio je niz priznanja i počasti, pa čak u tom gradu, gdje stoluje UN, postoji spomenik Jasenovcu, dakako, s interpretacijom i brojkama koji se ekstremno razlikuju od stvarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.