Tony Cetinski o pobjedi Leta 3: Kod nas neke slobode nemaju prolaz na Dori, ali politička provokacija ima

Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Neki od glazbenika koji su Hrvatsku već ranije predstavljali na Eurosongu za Jutarnji list komentirali su pobjednike ovogodišnje Dore, riječku grupu “Let 3”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, pjesma ‘Mama ŠČ!’ je pobijedila zbrojem glasova stručnoga žirija te gledatelja i slušatelja Hrvatske radiotelevizije. Više pročitajte u članku:

> Na Dori pobijedio Let 3, poznat po blasfemičnim ispadima; na drugom mjestu završila sjajna Harmonija disonance
> Reakcije na pobjednike Dore: Stranci traže diskvalifikaciju, Hrvati Let 3 nazivaju sramotom

Izdvojili smo u nastavku komentare Tonija Cetinskog i Sanje Doležal.

Cetinski: “Nadajmo se da onaj na kojeg aludiraju neće poslati kakav ‘drončić‘ na probni let iznad Jadrana”

– Iskreno, mislim da kasnimo barem 10 godina za tim tipom šokiranja publike jer je sve na Eurosongu odavno više politika agenda nego glazba. Tako da ćemo se, iako sa zakašnjenjem, s nastupom Leta 3 i pjesmom ‘Mama Šč‘ fino uklopiti u taj eurovizijski cirkus. Ako posprdno gledamo na ovaj festival onda su oni definitivno najbolji kandidati i jedva čekam da vidim koliko će daleko dobaciti – govori Tony Cetinski koji nas je na Eurosongu predstavljao 1994. godine s pjesmom ‘Nek ti bude ljubav sva‘, i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svakojakih likova što smo ih imali prilike gledati zadnjih godina na Eurosongu, a koji kao da su izašli iz horor filmova, smatram da se ne bismo trebali zgražati nad našim predstavnicima. No, ovdje imamo još i politički dodatak nakon kojeg se samo treba nadati da onaj na kojeg Letovci aludiraju u pjesmi neće poslati kakav ‘drončić‘ na probni let iznad Jadrana. To je, po meni, jedino zeznuto u cijeloj priči, to je ono oko čega se lome koplja i šire priče o diskvalifikaciji Hrvatske ove godine.

Inače, zanimljivo je i to da, kad se pjeva o slobodama, onda se mjeri koji će se natpisi pojavljivati na video zidu, o kojim tipovima sloboda se pjeva… To kod nas nema prolaz na Dori, ali kad se ide na političku provokaciju, onda se odlučujemo provocirati. Sretno nam bilo! Ja volim dečke iz Leta 3 i želim im svu sreću! Žao mi je samo što se ranije nisu odlučili nastupiti na ovom festivalu jer je ionako u Europskoj uniji sve odavno otišlo u ‘Šč‘ – poručuje Cetinski.

Sanja Doležal: “Primjerice, Italija još uvijek na Eurosong šalje pjesmu, a ne ludilo i cirkus”

Sanju Doležal, koja je s Novim fosilima i pjesmom ‘Ja sam za ples‘ na Eurosongu bila 1987. godine, novinari Jutarenjg zatekli su na povratku iz Sanrema. Zbog boravka u Italiji samu Doru nije pratila, ali je pogledala nastup Leta 3 koji će se, misli, super uklopiti u freak show u kakav se Eurosong zadnjih godina pretvorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja sam staromodna, ja nekako više volim čuti dobru pjesmu poput one kakvu je 2017. godine izveo Salvador Sobral iz Portugala. No, nisam jedina, jer i Italija ove godine na Eurosong šalje pjesmu, a ne ludilo i cirkus. Marco Mengoni na Sanremu nije bio moj prvi izbor, ali ‘Due vite‘ je prije svega pjesma – ističe Sanja Doležal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.