‘Tradicija koja nas spaja’, različitosti božićnih kultura pripadnika manjina grada Zagreba

U subotu 12. prosinca u Kulturnom centru u Zagrebu (Dubrava 51 a) od 10 do 13 sati održat će se manifestacija “Tradicija koja nas spaja”. Radi se o nastavku ostvarenja već započetog projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicija koja nas spaja ciklus je radionica u kojima se pokušava povezati različitosti tradicijskih kultura pripadnika nacionalnih manjina koje žive u gradu Zagrebu i njegovo su neprocjenjivo bogatstvo. Radionice objedinjuju raznolike likovne tehnike u narodnoj umjetnosti u prigodnim nadnevcima godišnjeg kalendara Hrvata i nacionalnih manjina zastupljenih u gradu Zagrebu: Bugara, Čeha, Makedonaca, Slovaka, Slovenaca Poljaka i Ukrajinaca. Oni njeguju osebujan, sličan i/ili različit likovni izraz tradicionalnog u suvremenom načinu izražavanja.

Uz učenje i pokazivanje vlastite baštine sadržane u običajnom kalendaru pojedine nacionalne manjine, nastoji se potaknuti posebno djecu i mlade da sudjeluju u vrednovanju vlastite tradicije i uvažavanju drugačije kulture, čiji predstavnici žive s nama ili u našem susjedstvu. Izgrađivanjem pozitivnog stava i vrijednosti prema svojem nacionalnom bogatstvu, lakše se prihvaća i uvažava tuđa kultura, pogotovo ona koja je slična ili različita od vlastite te utječe na međusobnu toleranciju i njegovanje i razvijanje multikulturalnosti.

Osim prezentacije tradicijskih običaja i degustacije hrane i pića pripadnika nacionalnih manjina uz prigodne radionice biti će radionice na temu hrvatske tradicijske baštine: radionica izrade ukrasa od slame prema tradiciji bunjevačkih slamarki, radionica izrade jaslica od glinamola i radionica izrade samoborskih rožica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciklus prikaza predbožićnih i božićnih običaja nastao je u suradnji s nacionalnim manjinama grada Zagreba

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.