Tragikomedija Komet pretpremijerno u Gavelli

Foto: gavella.hr

U četvrtak, 9. ožujka i u petak, 10. ožujka, u 19.30 h, zagrebačkom kazalištu Gavella održat će se (pret)premijerene izvedbe tragikomedije ‘Komet’ Justine Del Corte u režiji Aide Bukvić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodni opis scene “Kometa” – “Seoska livada, u pozadini veliko drvo jabuke, poduprto potpornjem. Plavo nebo. Sredina ljeta. Podne. Sunce. Vrućina. Naslućujemo komarce i čujemo cvrčke.” – sugerira spokoj, a zapravo ubrzo postaje jasno da ćemo gledati nešto sasvim drugo, prizore “zadihane, zasopljene, uzrujanog, uznemirenog tempa”, u mnogočemu bliske npr. von Trierovoj “Melankoliji”, javlja Mixer.com.

“Hoću da mi život bude sretan!”, uzvikuje Elisabeth u nebo, a isto čine i ostali likovi ove tragikomedije (Vera: “Mora biti želja koja se može ostvariti. Ja hoću novac!”), jer sve želje izvikuju se u smjeru kometa, koji je “divovski, gotovo opasan”. Ispod duhovitosti i prividne lakoće bivanja zajednički je vapaj za srećom, a dramski postupak kojim ga del Corte rastvara pruža velike mogućnosti glumcu da višeslojno oblikuje svoj lik i suigru s partnerima i gledateljima. “Komet”, naime, poseže za modelom “kazališta u kazalištu” koje postaje “stvarnost u stvarnosti”, rekonstruirajući vjenčanje od prije desetak godina. Glavni izvor boli i nemira i ovdje su osjećaji, pa spisateljica, ne bez ironije kojom i inače oblaže replike svojih lica, bilježi: “Veliki filozofi slagali su se u tome da osjećaji čovjeku donose samo patnju i bijedu.”.

U režiji Aide Bukvić “Komet” se poigrava s optimizmom pamćenja, miješajući radost i tugu, prošlost i sadašnjost, zbiljsko i izmišljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uloge tumače Nataša Janjić, Amar Bukvić, Antonija Stanišić Šperanda, Živko Anočić i dr. Sljedeće izvedbe su 11., 14., 18. i 20. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.