Tribina ‘Što se dogodilo prije 101 godine u Zagrebu?’: Vizualna priča o izgradnji crkve sv. Blaža

Nova vizualna priča o izgradnji crkve sv. Blaža koju je na temelju arhivskog materijala pripremio povjesničar umjetnosti Krešimir Galović iz Ministarstva kulture bit će prikazana u petak, 1. travnja u 19,30 sati u dvorani nekadašnje Kinoteke u Kordunskoj ulici u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručni savjetnik u Ministarstvu kulture Krešimir Galović govorit će još o arhitektonskoj vrijednosti crkve sv. Blaža, ali i njezinom graditelju Viktoru Kovačiću, slavnom arhitektu i ocu hrvatske moderne.

Pokazat će u čemu se očituje Kovačićeva modernost pri projektiranju, kako je tekao njegov angažman na crkvu sv. Blaža te će otkriti do kojih je podataka došao pri analizi arhivske građe.

Kustosica Vesna Vrabec kao voditeljica zbirke – stana arhitekta Viktora Kovačića obradit će njegovo stvaralaštvo u gradu Zagrebu, reći kako se snašao u suvremenim gibanjima i što je ostavio gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Književnik Božidar Brezinščak Bagola, autor romansirane Kovačićeve biografije »U sjeni ljepote«, na tribini će dati uvid u život, odrastanje i osobnost Viktora Kovačića.

Ulaz na tribinu je slobodan!

Zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja o izgradnji crkve i pripadajućeg župnog dvora javlja se sedamdesetih godina 19. stoljeća na poticaj prebendara Eduarda Suhina koji 1888. godine ustupa prebendarsko zemljište na uglu Primorske ulice i Prilaza Gjure Deželića za izgradnju nove župne crkve.

Početkom 20. stoljeća raspisan je natječaj za idejno riješenje izgleda crkve te među pristiglim radovima pobjedu odnosi rad arhitekta Viktora Kovačića s naslovom »DEO«. Kako je Kovačić neko vrijeme boravio u Ravenni tako je pod dojmom tamošnjih ranokršćanskih građevina zamislio izgled ove crkve. Gradnja crkve započela je 1912., a dovršena je 1915. godine. Crkva sv. Blaža u Zagrebu je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.