U Karlovcu otvorena izložba slika Josipa Vanište

Foto: fah

U karlovačkoj Galeriji “Vjekoslav Karas” danas je, uz nazočnost autora Josipa Vanište te mnoštva poklonika njegova rada, otvorena izložba 70 njegovih slika, crteža, kolaža i dva prostorna objekta, odnosno instalacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustosica Gradskog Muzeja Antonija Škrtić rekla je kako je velik odaziv na otvaranje izložbe “krunski dokaz” da likovnoj i ukupnoj kulturnoj publici u Karlovcu treba stalna izložba “karlovačkog slikarstva od Karasa do suvremenog Vanište”.

Akademik Tonko Maroević naglasio je da organiziranje ovako sveobuhvatne izložbe u Vaništinom rodnom Karlovcu nije potaknuto sentimentalnošću, već evociranjem, vraćanju ishodištu, ali bez pretjerivanja, na suzdržan način.

“Kad gledam ovu izložbu od ‘Haupfeldove tiskare’ pa do ‘Solsticija’, to jest omage djedu i očevom bratu, žrtvama 1. Svjetskog rata, u tom Solsticiju je crno sunce, čudni sjaj koluta na zidu čija svjetlost, sažima, emanira to grubo sjećanje, materijalizirano i sublimirano u savršenom obliku kruga, koji je istovremeno i toliko prirodan i geometrijski savršen, apsolutan”, kazao je Marojević. Ustvrdio je da je u toj čežnji i žudnji za apsolutnim i savršenstvom Vaništa ostvario neke od najsenzibilnijih prizora, pejzaža, portreta i apsolutnih oblika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HAZU Zvonko Kusić rekao je da Vaništa svojim doprinosom kulturi ocrtava sve temeljne zadaće Akademije, jer promiče najveće vrijednosti nacije, što nadilazi svaku ideologiju i pristranost, čuva identitet i predstavlja državu i naciju.

“Sve te Akademijine postulate, od svih članova najviše povezuje i simbolizira Josip Vaništa, sva ta Akademijina poslanja. Ove je godine dvadeseta godina otkako je Vaništa redovni član Akademije i nije lako opisati veličinu njegove zasluge i utjecaj na rad Akademije i na društvo”, rekao je.

Josip Vaništa izjavio je kako je iz Karlovca rano otišao, ali da ga nikada nije zaboravio. Za izložbu koja nosi ime “Ishodišta Vaništa” autor je rekao – “netko tko ima malo kulture i senzibiliteta za likovnu umjetnost može primjetiti da postoji jedna izrazita povezanost, koja se može vidjeti i koja se osjeća”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spisateljica i znanstvenica Irena Lukšić rekla je kako je veličina velikih u tome što znaju približiti male stvari iz začudnog kuta i prikazati ih značajnima i vrijednima pozornosti, u čemu Vaništa uspijeva. “Umije uhvatiti duhovnost koja nije samo Hrvatska, nego i Europska i svjetska. Njegova je pisana umjetnost fragmentarna, u francuskom jeziku to se zove ‘briler’, jednostavne male forme s logikom, a u cjelini i nizu daju sliku ideje autora”, rekla je Lukšić.

Otvarajući izložbu, zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković poručila je autoru: “Vaš lijepi, mali grad u zelenilu, kako ga vi sami nazivate, ponosan je na Vas i hvala Vam”.

Izložba će ostati otvorena do 16. lipnja, a izložena su poznata Vaniština djela “Kiša“, “Pejzaš s crnom sjenom”, “Večernje očajanje”, “Otok Sv. Katarine”, “Studija po Račiću”, ali i slike nastale tijekom prošle godine, kao što je “Kupa kod Karlovca 750”, “Solsticij”, “Laterna Magica” i “In memoriam”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.