U Sabornom hramu u središtu Zagreba pokopan mitroplit Jovan

Episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Pavlović i dugogodišnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski, koji je preminuo 3. travnja, pokopan je danas uz bogoslužje u Sabornom hramu Svetog Preobraženja u središtu Zagreba u nazočnosti vrha SPC-a, predstavnika vjerskih zajednica, visokih predstavnika politike i brojnih vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetu zaupokojenu liturgiju predvodio je patrijarh srpski gospodin Irinej okružen najvišim dužnosnicima SPC-a i kazao da je mitropolit Jovan čitav život volio i ljubio Crkvu, te se pripremao cijeli život za ovaj trenutak.

Zbog njegovih kršćanskih i ljudskih vrlina, topline, blagosti i smirenosti, kolege su ga rano prozvali Joca Svetac, te je rano izabran za episkopa 1977., a 1982. za administratora Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, kazao je patrijarh Irinej.

Crkva dobro zna koga, gdje i kada šalje, kazao je patrijarh Irinej i naglasio da je i „u smutnim vremenima mitropolit Jovan znao da se snađe“ i na najbolji način obavi svoju dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je nadu da će Bog poslati najboljeg njegova nasljednika u tako važnu mitropoliju SPC-a.

Posljednjem ispraćaju bili su nazočni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika Vlade ministar Mirando Mrsić, predstavnik Vlade Republike Srbije Mileta Radojević, apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico, kardinal zagrebački Josip Bozanić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnik srpskih društava u Hrvatskoj Milorad Pupovac i drugi.

Kovčeg sa zemnim ostacima mitropolita Jovana, nakon dvoipolsatnog obreda, položen je u pod crkve Svetog Preobraženja na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Administrator upražnjene Eparhije zagrebačko-ljubljanske postao je episkop dalmatinski Fotije, koga je jučer posjetio predsjednik Vlade Zoran Milanović i izrazio mu sućut, javila je SPC.

U pratnji patrijarha Irineja u Zagreb su doputovali sinoć episkop sremski Vasilije i episkop šumadijski Jovan, a dočekali su ih administrator Fotije i episkop gornjokarlovački Gerasim s brojnim svećenicima.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan je rođen 22. listopada 1936. godine u slavonskom selu Medincima, kod Slatine. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a nižu gimnaziju s malom maturom u Slatini. Nakon toga se pohađa Bogosloviju Svetog Save u manastiru Rakovici od 1951. do 1956. godine .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1963. godine, poslije čega odlazi na postdiplomske studije u Njemačku. Potom je postavljen za suplenta Bogoslovije u Prizrenu, nakon čega je, 1967. premješten za suplenta Bogoslovije u manastiru Krki.

Godine 1977. izabran je za episkopa, a bio je član Svetog Arhijerejskog Sinoda u više mandata. U Pećkoj Patrijaršiji 1990. godine predsjedavao je Sinodom.

Godine 1992. godine izabran je za predsjednika Episkopskog savjeta SPC u Republici Hrvatskoj, pa je u tom svojstvu potpisao Ugovor s predsjednikom Vlade Ivicom Račanom o odnosima SPCrkve i Vlade Republike Hrvatske .

Radi njegovanja odnosa s Rimokatoličkom crkvom mitropolit Jovan je više puta bio delegat Patrijarha srpskog Pavla i imao priliku pozdraviit papu Ivana Pavla II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je u suradnji s Gradom Zagrebom i Republikom Hrvatskom i uz njihovu financijsku pomoć osnovao Srpsku pravoslavnu gimnaziju Katarina Branković Kantakuzina, podaci sa sa službene stranice SPC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.