U sisačkoj bolnici s radom započela kontejnerska kuhinja koju je darovao Hrvatski Caritas

Foto: IKA

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i ravnatelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ mr. sc. Tomislav Dujmenović potpisali su u utorak 13. srpnja u Sisku ugovor o korištenju kontejnerske kuhinje, koju su tom prilikom službeno pustili u rad.

Potpuno opremljena kontejnerska kuhinja ima i prateći kontejnerski prostor za pripremu hrane. Nakon nekoliko dana probnog rada, kuhinja će započeti raditi punim kapacitetom.

Mons. Svalina kazao je da kuhinja ima kapacitet za pripremu 300 obroka dnevno, a uz dobru organizaciju i više. Istaknuo je da je davanje kuhinje na korištenje nastavak uspješne suradnje Hrvatskog Caritasa i OB „Dr. Ivo Pedišić“. U posljednjih nekoliko mjeseci, nakon nedavnoga potresa, Hrvatski Caritas omogućio je i transport donacije bolničkih kreveta za potrebe Kirurškog odjela bolnice, posredovao u usmjeravanju humanitarne pomoći bolnici te za potrebe nastavka rada Dermatološkog odjela osigurao dva kontejnera.

Mr. sc. Dujmenović rekao je da je darovana kuhinja od ključne važnosti za bolnicu. Podsjetio je da je bolnica u potresu teško stradala i da su oštećene sve zgrade. Među njima je i najstariji objekt iz 19. stoljeća u kojem se nalazila bolnička kuhinja. Kuhinja je već prije bila neadekvatna, stoga je bio pripremljen projekt za izgradnju nove kuhinje. Njegovu realizaciju najprije je prije nekoliko godina odgodila financijska kriza, a sada i potres. Od potresa obroci za pacijente pripremaju se u montažnom objektu u 12 kilometara udaljenoj Petrinji. Naglasio je da zbog toga postoji stalna bojazan od intoksikacije hrane pri transportu. Stoga će nova kontejnerska kuhinja mnogo olakšati pripremu hrane te olakšati njezinu distribuciju po bolničkom kompleksu. Napomenuo je da će se u kuhinji za početak pripremati doručak i večera.

Ravnatelj Dujmenović iskoristio je potpisivanje ugovora i za zahvalu Hrvatskom Caritasu na dosadašnjoj suradnji te se preporučio i za pomoć ubuduće jer je bolnica u velikim potrebama dok se nastoji vratiti u normalnu funkciju.

U ime sisačkog biskupa Vlade Košića potpisivanju ugovora i puštanju kuhinje u rad nazočila je koordinatorica Caritasovog distributivnog centra u Sisku s. Smilja Čirko. Također je nazočila i ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić.

U ime Stožera za civilnu zaštitu RH prisustvovala je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, koja je istaknula da Vlada RH od prvih dana nakon potresa surađuje s Caritasom u saniranju nastalih posljedica. U ime Sisačko-moslavačke županije došao je zamjenik župana Mihael Jurić, koji je rekao da se nastala šteta ne može nadoknaditi lokalnim sredstvima te im je svaka donacija poput ove vrlo značajna.

Program je organizirao i moderirao Boris Peterlin iz Hrvatskog Caritasa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ika.hkm.hr