U vikovačkom Krnjašu otkriven spomenik Ivanu i Mariji Kozarac

Foto: Fah

Na prigodnoj svečanosti održanoj uz rijeku Bosut u vinkovačkom Krnjašu, jednom od najstarijih dijelova Vinkovaca, otkriven je spomenik Ivanu i Mariji Kozarac, rad vinkovačkog akademskog kipara Dejana Durakovića, a pored velikog broja Vinkovčana te županijskih i gradskih dužnosnika, svečanosti je nazočan bio i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik Ivanu i Mariji Kozarac je spomenik vinkovačkom književniku Ivanu Kozarcu, tvorcu romana “Đuka Begović” i njegovoj sestrični Mariji Kozarac, u koju je, po predanju, književnik bio platonski zaljubljen, ali se njihova ljubav nije mogla ostvariti zbog bliskih rodbinskih veza.

“Priča o toj ljubavi, koja zbog rodbinskih veza nije mogla biti okrunjena brakom, izuzetno je romantična i evocira pripovjed o šokačkom Romeu i Juliji”, rekao je ministar kulture Zlatko Hasanbegović te naglasio kako spomenik također predstavlja i lijep poziv da se Vinkovčani i svi putnici namjernici podsjete na književno djelo Ivana Kozarca koje, kako je rekao Hasanbegović,, iako neveliko opsegom, svjedoči o širokoj i tankoćudnoj duši toga književnika.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić podsjetio je kako su Vinkovci, po tvrdnjama arheologa, najstariji grad u Europi, a, osim tom činjenicom, Vinkovci se ponose i velikim brojem velikana, ne samo među književnicima, nego i glumcima, slikarima, kiparima, naveo je Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas slavimo vlastitu kulturu i povijest, ono iz čega smo iznikli”, poručio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić ukazavši na značaj očuvanja baštine koja, kako je naveo, svjedoči tko smo, što smo i odakle smo te je nikako ne bi smjeli zapostaviti već njegovati i unaprijeđivati.

Govorio je i Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge “Vinkovački šokački rodovi” koja je prikupila sredstva i izgradila spomenik koji je financiran donacijama. “Svjedoci smo nestajanja naše baštine i baš zato moramo još više raditi na njenjom očuvanju”, upozorio je Liščić posebice zahvalivši obitelji Bosiljka i Katarine Stanić, vinkovačkih poduzetnika koji su inicirali gradnju spomenika Ivanu i Mariji Kozarcu, a prije dvije godine obnovili su i rodnu kuću Ivana Kozarca ispred koje je spomenik i postavljen i koja je danas muzej.

Podsjetio je kako je zadnji spomen koji je u Vinkovcima otkriven nekom Vinkovčaninu bio spomenik Josipu Runjaninu, otkirven još 1971.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik Ivanu i Mariji Kozarac otkrili su Katarina Stanić te Dinka Liščić i Željko Takšić, potomci vinkovačkih Šokaca.

Zbirku ljubavnih pjesama koju je Kozarac napisao nije smio posvetiti Mariji već izmišljenoj Vesni. Godinu dana prije smrti književnik je napisao svoju najpopularniju ljubavnu pjesmu “Milovo sam garave i plave” koju je također posvetio Mariji. Pjesmu je uglazbio splitski skladatelj Ivo Tijardović, a na prigodnoj svečanosti otkrivanja spomenika izveli su je članovi vinkovačkog Tamburaškog sastava “Đeram”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.