Upraviteljica Gliptoteke Ariana Kralj dobila Austrijski križ časti

Upraviteljica Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Ariana Kralj dobila je od predsjednika Austrije Heinza Fischera Austrijski križ časti za znanost i umjetnost zbog svojih zasluga za razvoj austrijsko-hrvatskih kulturnih veza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličje uručila austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Andrea Ikić- Böhm

Ovo odličje joj je u srijedu 18. ožujka na svečanosti u svojoj rezidenciji u Zagrebu uručila austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Andrea Ikić- Böhm. Istaknula je da se Ariana Kralj ubraja u najznačajnije partnere Austrije iz hrvatskog kulturnog života.

“Njena stručnost u području likovne umjetnosti i arhitekture, njena spremnost na suradnju i fleksibilnost učinili su od diplomirane povjesničarke umjetnosti i germanistice visoko cijenjenu partnericu hrvatsko-austrijskih kulturnih veza. Kao ravnateljica Gliptoteke HAZU, jednog od najvažnijih umjetničkih muzeja u Hrvatskoj, niz se godina zauzimala za kulturnu razmjenu između Austrije i Hrvatske. Dodjela ovog odličja izraz je i dobre i dugogodišnje suradnje koja nas povezuje s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti”, rekla je veleposlanica Ikić-Bőhm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbe koje su posljednjih godina ostvarene u Gliptoteci HAZU

Podsjetila je na izložbe koje su posljednjih godina ostvarene u Gliptoteci HAZU u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb i drugim partnerima iz Hrvatske i Austrije. To su arhitektonska izložba Arhitekt Friedrich Schmidt i njegovi zagrebački učenici (2011.), izložba Bogdan Bogdanović – ukleti neimar, inovativna izložba Form and Energy o energetski učinkovitoj arhitekturi iz Austrije (2012.) te izložba iz Židovskog muzeja u Beču pod nazivom Danas u Beču – Fotografije iz Židovske svakodnevnice, koju je Austrijski kulturni forum 2014. organizirao u sklopu projekta Židovski Berlin-Beč-Prag danas / židovska kultura u Europi, dok će 10. travnja, u sklopu Festivala tolerancije, u Gliptoteci HAZU biti otvorena izložba fotografija austrijskog Ministarstva vanjskih poslova pod nazivom Susret kultura.

“Gospođa ravnateljica Kralj pri tome je uvijek pružala ne samo organizatorsku pomoć, već se redovito uključivala i vrijednim sadržajnim prilozima, što je uvelike pridonijelo uspjehu ovih izložbenih projekata”, kazala je veleposlanica Ikić-Bőhm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanosti dodjele odličja nazočni su bili tajnica HAZU Marina Štancl, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, savjetnik predsjednice Republike za društvene djelatnosti Andro Krstulović Opara, voditelj Gliptoteke HAZU akademik Đuro Seder, akademkinja Marija Ujević Galetović te ravnatelji pojedinih zagrebačkih muzeja.

Bogata karijera

Ariana Kralj upraviteljica je Gliptoteke HAZU od 2001., a u svojoj karijeri bila je i voditeljica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, voditeljica galerija Urlich i Ulupuh te od 1992. do 1996. ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Radila je i u Ministarstvu kulture, u Upravi za muzeje, galerije, nakladništvo, knjižnice i informatizaciju, gdje se bavila problematikom muzejsko-galerijskih ustanova i koordinirala pravnu regulativu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoj rad odlikovana je 1996. Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a 2004. i Nagradom grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.