Uskrsli Isus i Marija Magdalena – zašto je ovo najdirljiviji susret u povijesti?

Foto: commons.wikimedia.org

Heroina Novog Zavjeta jedna je grješnica, bludnica kojoj je Gospodin javno oprostio sve teške i velike grijehe. Zahvalnost njezinog srca, nepojmljiva prosječnom čovjeku, dosezala je nebesa; pratila je Isusa gdje god je išao. Tako je s Isusovom majkom pod rukom došla i do Križa gdje je njen Gospodin i Sin Božji razapet. U nevjerici je promatrala kako umire onaj kojeg je ljubila, njen Gospodin, susprežući egzistencijalni očaj jer je trebala utješiti Isusovu majku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon subotnjeg mirovanja, u rano jutro u nedjelju došla je na grob urediti tijelo svog Učitelja…i dogodio se najdirljiviji zabilježeni susret u povijesti uskrslog Isusa i obraćene grješnice Marije Magdalene!

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. 2Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«
3Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. 4Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. 5Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. 6Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže 7i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.
8Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. 9Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih. 10Potom se učenici vratiše kući.
11

A Marija je stajala vani kod groba i plakala. 12Zaplakana zaviri u grob i ugleda dva anđela u bjelini kako sjede na mjestu gdje je ležalo tijelo Isusovo – jedan kod glave, drugi kod nogu. 13Kažu joj oni: »Ženo, što plačeš?« Odgovori im: »Uzeše Gospodina mojega i ne znam gdje ga staviše.« 14Rekavši to, obazre se i ugleda Isusa gdje stoji, ali nije znala da je to Isus.
15Kaže joj Isus: »Ženo, što plačeš? Koga tražiš?« Misleći da je to vrtlar, reče mu ona: »Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga stavio i ja ću ga uzeti.« 16Kaže joj Isus: »Marijo!« Ona se okrene te će mu hebrejski: »Rabbuni!« – što znači: »Učitelju!« 17Kaže joj Isus: »Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.«
18Ode dakle Marija Magdalena i navijesti učenicima: »Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao.« (Evanđelje po Ivanu 20, 1-18)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Ona je žena koju su zvali Marija i koja bješe iz Migdal Nunaya, Tariquaea na grčkom, Magdalum na latinskom, malog gradića na zapadnoj obali Galilejskog mora (Genazaretsko jezero), oko 5 kilometara sjeverno od Tiberijade.

Kršćanski narod je već 2000 godina poznaje pod imenom Marija Magdalena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isus je iz nje protjerao sedam demona, kako svjedoči Sveto Pismo (Luka 8:2; Marko 16:9). Sedam je u Svetom Pismu broj punine, pa je stoga ova žena zaista mogla biti pod velikom razinom sotonskog utjecaja, a što bi moglo biti i posljedica teških stvari koje su se događale u njenom životu.

Kada joj je Gospodin oprostio grijehe kao javnoj grješnici koja je trebala biti kamenovana, iz zahvalnosti prema njemu slijedila ga je gdje god je pošao. Čisto i obraćeno srce, tako različito od modernog čovjeka pragmatika koji važe i kalkulira sa svojom odanošću Isusu u korist zemaljskih probitaka (pa i političkih, čemu smo svjedoci oko aktualnih prijepora oko antikršćanske Istanbulske konvencije) – ova žena je išla za Isusom gdje god je išao, ne pitajući za cijenu.

Općenito, Kalvarija i Isusova smrt je na poseban način pohvala i uzdizanje vjere žena i ženskog roda, jer su one jedine ostale s Isusom kada su ga svi ostavili. Uz Mariju, čije je srce prepuklo od žalosti i jada, tu su bile i brojne druge heroine i svjedokinje Isusovog križnog puta i smrti koje su mu iskazale ljudsku sućut: Marija Magdalena, Mairja Kleofina, Veronika  i druge, u evanđeljima spomenute, jeruzalemske žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjernost žena u Svetom Pismu dobila je tako pohvalu koju nitko nikada neće nadići.

Tamo nije bio niti jedan muškarac, samo jedan dječak koji je tek počeo zalaziti u momačku dob – Ivan, učenik kojega je Gospodin zbog čistoće njegova srca posebno ljubio.

Ljubav privlači ljubav – naravni je i nadnaravni duhovni zakon.

Rano u zoru prvog dana u tjednu Marija Magdalena i ostale žene vratile su se u grobnicu kako bi miomirisima pomazale Isusovo tijelo (Marko 16:1-7). Tada im je anđeo rekao da je Isus uskrsnuo te neka idu i kažu to učenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Ivan nam daje iste informacije, ali uz male distinkcije. Marija Magdalena je uz njegovu Majku Mariju pored križa (Ivan 19:25). Rano prvog dana u tjednu (dan poslije šabata), još prije svitanja, ona dolazi do grobnice, vidi da je kamen s ulaza maknut i odlazi reći Petru, misleći da je netko ukrao Isusovo tijelo (Iv 20:1-2).

Plačući se vratila do groba i tamo sretne Isusa kojeg nije prepoznala dok on nije izrekao njeno ime: „Marijo!“. Kao što će svatko od nas biti po uskrsnuću pozvan po imenu, tako je i Marija od Uskrsloga pozvana po imenu, bila prepotnata i sama prepoznala Uskrsloga!

Prva osoba kojoj se Isus ukazao nakon Uskrsnuća, nije bila učena osoba, poznavateljica Svetog Pisma i teologije, nije bio svećenik niti profesor niti društveni uglednik, bila je obraćena žena, javna grješnica iz koje je Isus istjerao sedam demona – Marija Magdalena.

Isus joj naloži neka ide i kaže učenicima da on uzlazi svome Ocu (Ivan 20:11-18).

To je njezina slava.

Zato je u tradiciji istočnih Crkvi Mariju Magdalenu nazivaju “isapostolos” (jednaka apostolima), a Crkva na zapadu “apostola apostolorum” (apostol apostola). Prema predaji na Istoku, pokopana je u Efezu, a njezini ostaci kao relikvije preneseni u Carigrad u 9. stoljeću.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.