Uspješna godina hrvatskog filma: Na 70 svjetskih festivala sudjelovalo 96 filmova

U samo 52 tjedna ove godine stalo je nevjerojatno puno toga za hrvatske filmove – njih 96 sudjelovalo je na sedamdeset svjetskih filmskih festivala, na kojima su osvojili četrdesetak nagrada”, rekao je Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, saževši ovogodišnje uspjehe domaće kinematografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestio je i kako je protekle godine zabilježeno i 400 snimajućih dana u Hrvatskoj, izdvojivši i uspjeh u radu mreže neovisnih kina diljem zemlje. “Mreža neovisnih kina se razvijala, rasla i mijenjala svoje sredine, ustvrdio je u srijedu na konferenciji za novinare, na kojoj se okupio i niz filmaša koji su svemu tome doprinijeli.

Najnovija u nizu dobrih vijesti na koje je HAVC podsjetio na kraju godine ona je o uvrštavanju Tihane Lazović na popis deset najboljih mladih europskih glumaca i glumica, u sklopu European Shooting Stars programa.

“To je ogromna stvar, a kada sam pročitala obrazloženje imala sam osjećaj kao da se radi o nekom drugome”, rekla je Lazović. Napomenula je kako ne bira uloge, već one biraju nju no iako, kako kaže, ne razmišlja o budućim projektima, ne bi imala ništa protiv da se nakon “Zvizdana” Dalibora Matanića i filma “Šuti” Lukasa Nole za nju pojavi neka komedija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jure Pavlović, koji je za film “Piknik” prošli vikend u Berlinu osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film, tzv. europskog Oscara, rekao je kako to nije očekivao jer je mislio da uz mnoge izuzetno kvalitetne filmove u konkurenciji nema šanse biti nagrađen.

Kako je film nedavno prikazao i u Los Angelersu, na projekcijama za članove američke Akademije koja odlučuje o Oscarima, usporedio je prijem filma na dva kontinenta. “Amerika je drugačija, njih puno više zanima kontekst i da je sve jasno rečeno, dok je europska kinematografija suptilnija i europski članovi Akademije se prepuste doživljaju filma”.

Pavlović smatra da je uspjehu filma doprinijela njegova jednostavnost. “Odnos oca i sina je ono univerzalno i svima razumljivo u tom filmu, samo je čitanje konteksta drugačije”, ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za naredno razdoblje planira dva projekta, dugometražni igrani film “Samo zatvori oči” i dokumentarni “Posljednja reprezentacija” o posljednjoj košarkaškoj reprezentaciji u bivšoj državi.

O uzletu hrvatskog filma svjedoči i Dubravka Turić, redateljica filma “Belladonna”, u kojem je obradila svoja razmišljanja o ljudskim odnosima, posljedicama rata i empatiji.

Festivalski život tog filma s uspjehom je počeo u Veneciji gdje je nagrađen, a sada ga očekuje sudjelovanje na prestižnom američkom filmskom festivalu Sundance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zajedno s ekipom filma presretna sam zbog njegova uspjeha, a od Sundancea očekujem dobar prijem, dobar provod i Roberta Redforda”, rekla je Turić, kojoj je “Belladonna” redateljski prvijenac, nakon dugogodišnje karijere montažerke. “Režija me zanimala još od fakulteta, a sad sam skupila hrabrosti i drago mi je da je ovako ispalo”, dodala je.

“Volim ekipni rad, bilo mi je jako lijepo raditi na filmu, a odličan je i osjećaj kada si ‘sam svoj gazda'”, napomenula je Turić, dodavši da sada ima dva projekta u razvoju, dramu o međuljuskim odnosima i crnu komediju.

U sklopu konferencije za novinare, održanoj u Gliptoteci HAZU, prvi je put prikazan trailer novog filma Zrinka Ogreste “S one strane” koji bi, po nekim predviđanjima, mogao nastaviti uspješan put hrvatskog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.