Uštica kod Jasenovca: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve

Foto: Fah

Komemoracijom romskim žrtvama ustaškog režima u četvrtak je u Uštici kod Jasenovca obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija je održana na romskom groblju, mjestu gdje su ustaše od 1941. do 1945. na najsvirepiji način likvidirale 16 173 osobe romske nacionalnosti.

Komemoraciju su organizirali Savez Roma u Hrvatskoj Kali Sara i Vijeće romske nacionalne manjine u RH.

Obilježavanju Dana sjećanja na romske žrtve, uz predstavnike romskih udruga iz Hrvatske, bila su nazočna i izaslanstva Roma iz drugih zemalja te predstavnici diplomatskog zbora u RH, kao i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik Vlade RH Alen Tahiri, potpredsjednik Sabora RH Hajdaš Dončić, te izaslanstvo Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči komemoracije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi obišli su lokaciju na kojoj će se u Uštici izgraditi muzej romskim žrtvama.

> Zastupnici nacionalnih manjina značajno povećali saborsku ‘aktivnost’ otkad drže većinu Vladi!

Kajtazi, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina, naglasio je kako je Uštica mjesto masovnog stradanja Roma nad kojima zločin nisu počinili okupatori već ustaše i zločinački režim tzv. NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nećemo dozvoliti da romske žrtve budu zaboravljene. Romska zajednica je dovoljno jaka da oprosti, ali ne i da zaboravi, kao što se zaboravlja učešće Roma u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu”, naglasio je Kajtazi.

Osvrnuo se i na životne uvjete Roma koji, unatoč svim obećanjima, još uvijek nisu zadovoljavajući, kao i na pripremu za izgradnju memorijalnog muzeja.

“Unatoč podršci Vlade RH i Grada Zagreba taj projekt nailazi na nerazumijevanje”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i “dva projekta” na kojima romska zajednica mora intenzivno raditi.

“Prvi je memorijalni muzej, a drugi je priprema za budući popis stanovništva”, rekao je.

Pritom je napomenuo da, prema zadnjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj živi 16975 Roma. “Međutim, vjerujem da nas je puno više i da u Hrvatskoj živi i radi oko 40000 Roma”, kazao je Kajtazi.

Za ubijene Rome molitvu su izrekli pravoslavni, muslimanski i katolički svećenici, a potom su vijence položila državna i izaslanstva Roma te predstavnici diplomatskog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.