Utrka Zmajevih čamaca – najbrža vodena utrka na svijetu

Foto: snimka zaslona

Duanwu Festival ili Tuen Ng je tradicionalni kineski praznik popularno Festival Zmajevih čamaca koji je kroz dvije tisuće godina dugu tradiciju prerastao u jedinstveno događanje čije glavne aktivnosti su veslačke utrke koje se održavaju danas u cijelom svijetu. Sama činjenica da se tradicija ovog festivala održala toliki niz godina dovoljno govori o njegovom značaju i popularnosti, kako u Kini gdje je to državni praznik ali i u drugim državama u kojima se održava. Ovaj festival koji se svake godine održava petog dana petog mjeseca prema kineskom lunarnom kalendaru 2006. stavljen je i pod UNESCO zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara Kine kao i na popis svjetske kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunce i ljetni solsticij kao i dugi sunčani dani, povezuju se s muškom energijom kao i zmajevima, tako se i u ovoj utrci natječu muškarci, a postoji i skraćena utrka za djecu. „Zmaj brodovi“ nazvani su prema izgledu prednje krme broda  koja je u obliku tradicionalnog kineskog zmaja. Zmaj brodovi razlikuju se po veličini a brojevi posade mijenjaju se u skladu s tim te prema tradiciji u regiji. Općenito su duljine oko 20-35 metara, a potrebna je 30-60 osoba da ga vesla, što ovu utrku zbog duljine čamaca i broja veslača čini najbržom utrkom na vodi na svijetu.

Legenda o Festivalu zmajevih čamaca krenula je još davne 278. godine pr. kr. kada je kineski učenjak i pjesnik Qu Yuan skočio u rijeku nakon što je njegova država Chu poražena od države Qi. Mještani su, odmah nakon što su saznali za to, u drvenim čamcima krenuli u potragu za njim, no nisu ga pronašli. Dok su ga tražili, u rijeku su bacali ljepljivu rižu zamotanu u bambusovo cvijeće kako bi ribe odvratili od njegovog tijela. Budući je bio iznimno cijenjen u svome narodu, u njegovu su čast svake sljedeće godine veslali rijekom udarajući bubnjeve i bacajući hranu ribama.

Tradicija utrke čamcima kao i ona pripremanja rižinih kolačića i danas uveseljava poklonike diljem svijeta promovirajući tako kinesku kulturu i održavajući njezinu atraktivnost i bogatstvo. Učenje kineske kulture i običaja sastavni su dio tečajeva Haohan škole kineskog jezika, koja je kineski jezik i pismo već približila mnoštvu zadovoljnih polaznika. Želite li upoznati osnove kineskog jezika i kulture? Prijavite se za Otvorene sate kineskog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.