(VIDEO) 2. listopada 1991. Marinci – što je „kukuruzni put spasa“ koji je značio život Vukovaru?

Foto: Snimka zaslona

Sve ceste bile su presječene i opkoljene, jedino je ostao „Kukuruzni put“ koji neprijatelj nikako nije mogao otkriti i presjeći ga, premda je bio uvijek blizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za hrvatsku stranu, ova tanka i krhka veza poznata “kukuruzni put spasa”,  je postala simbolom otpora jugoslavenskim komunističkim i četničkim snagama koje su zajednički slamale i ubijale grad heroj i njegove ljude.

Ove godine, prigodom Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, snimljen je kratki potresni šetominutni dokumentarni film (na dnu teksta) o herojima koji su branili taj put, a o „Kukuruznom putu spasa“ objavljen je i niz publikacija.

Kukuruzni put je naziv za zemljani put koji se nalazi zapadno od grada Vukovara u istočnoj Slavoniji. Tijekom bitke za Vukovar u kasno ljeto i jesen 1991., bio je jedini put koji je spajao grad sa ostatkom Hrvatske. Jedino tim putem je do opkoljenog Vukovara stizala humanitarna i medicinska pomoć, ali i oružje i vojnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući tome što je bio okružen kukuruznim poljima, sva tehnika koja je putovala iz sela Bogdanovci prema vukovarskoj četvrti Lužac, bila je dobro skrivena od pogleda Jugoslavenske narodne armije, koja je imala pod kontrolom gotovo cijelu okolinu Vukovara. JNA je dugo vremena bezuspješno pokušavala blokirati put, ponekad su prolazeći konvoji bili napadani. Kada je početkom listopada 1991. JNA okupirala selo Marinci i okružila selo Bogdanovce, to je značilo i prekid tog „puta spasa“.

Marinci su bili miješano selo s relativnom većinom Srba 34%, te 29% Hrvata i 26% Mađara. Ipak, hrvatske snage zajedno s Mađarima su uzele selo u svoje ruke i držale do današnjeg dana kada je pod pješačko-tenkovskim napadima JNA palo u ruke neprijatelja, a Vukovar došao u potpuno okruženje i početak agonije koju mu je spremala komunistička i antifašistička Titova armija.

Padom Marinaca u listopadu 1991 g., Bogdanovci su ostali jedina oaza u vukovarskoj općini koja je (uz Vukovar) pružala otpor osvajaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 19. listopada 1991. bila je posve presječena veza između Bogdanovaca i Vukovara. Satnija 204. brigade Zbora narodne garde i grupa boraca HOS-a, koja se nalazila u opkoljenim Bogdanovcima, potom sasvim samostalno uz pomoć lokalnih domoljuba junačkih Bogdanovčana odolijevali nadljudskim naporima i neviđenom hrabrošću neprestanim napadima JNA i četnika skoro sve do samog pada Vukovara.

Pogledajte šestominutni kratki dokumentarac koji ostavlja bez daha.

Film je napravljen za prigodu Susreta hrvatske katoličke mladeži koji je održan ove godine, 29. i 30. travnja, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i gradu Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Kukuruzni puta spasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.