Bivši načelnik PU Knin Lelas: Slučajevi kaznenih djela svećenika SPC-a su namjerno zataškavani!

Foto: Wikimedia commons/ducic

Hrvatska je prepuna afera zataškavanja koje polako i sigurno dolaze na svjetlo dana kako, doduše polako, dolazi do demokratizacije medija i otvaranja istih prema javnosti koja ima pravo znati što se zaista događa u Hrvatskoj. Najnovija afera vezana je uz skandalozna događanja na prostorima PU Knin i PU Šibensko-kninske županije, a koje je nedavno u Hrvatskom tjedniku iznio dugogodišnji zapovjednik policije u Kninu Miljenko Lelas za Hrvatski tjednik.

Osobiti interes javnosti izaziva zataškavanje kaznenih djela koje su izvršili svećenici Srpske pravoslavne crkve, što je uglavnom medijski bilo gurano pod tepih i čak prešućivano u javnosti. Na drugoj strani, svaka riječ svećenika Katoličke Crkve istovremeno bila je secirana na naslovnim stranicama i često namjerno pogrešno tumačena. Osobito je to vidljivo posljednjih mjeseci kod slučaja biskupa Košića, ali slično se događalo i biskupu Bogoviću, biskupu Ivasu i mnogim drugim svećenicima Crkve u Hrvata, a praćeno čestim optužbama za klerofašizam, katotalibanstvo, ustaštvo ili slične vulgarnosti i etiketiranja izvučena iz ladica najcrnjih dana totalitarizma.

Srpski iguman Bogojević – pijanstvo, uništavanje hrvatskog grba i prijetnje smrću

Načelnik PU Ivica Kostanić (šibensko-kninske) pozvao me tada da dođem u ured. Tražio je da iguman ne bude priveden, nego da sam dođe u policijsku postaju i da ga zovem ja. Pozvao sam igumana, ali on je htio u Šibenik na razgovor s policijom. Na moje inzistiranje, pristao je doći u Knin. U tome trenutku mi, dakle, imamo izjave svjedoka o tome što se događalo u Đevrskama. Osim igumana, u događaju je sudjelovalo još devet popova. Svi su bili u pijanom stanju, šutali su svoje kape nogama, iguman je razbio i svoje naočale dok je razbijao hrvatski grb koji je skinuo sa zida. Imali smo sve elemente za privođenje i pritvaranje igumana u istražni centar, a zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali, eto, zahvaljujući načelniku Kostaniću njemu je omogućeno da dođe sam i da prođe bez pritvaranja. Iguman nije priznao da je razbio grb, ali je priznao da je pjevao četničku pjesmu „Moj stari djedo, sila je izgledo, I danas je ljuta zmija, kokarda mu sija..“, tvrdi u novom broju Hrvatskog tjednika Miljenko Lelas, a prenosi hrvatska-danas.com.

Podsjetimo, igumana Srpske pravoslavne crkve Bogojevića su početkom 2010. godine policajci osnovano osumnjičili da je u pijanom stanju u jednoj krčmi sa zida skinuo i potom iskidao uokvireni hrvatski grb pred očima svih prisutnih. Taj skandalozni događaj se dogodio na Veliki petak u mjesnoj krčmi u Đevrskama u nazočnosti mještana. Javnost, međutim, nije bila upoznata da je u krčmi bilo i ostalih svećenika SPC-a koji su, prema Lelasovim riječima, izazivali nered u pijanom stanju.

Iguman Bogojević je sudjelovao u uništavanju državne imovine i službenog znakovlja Republike Hrvatske. Usporedbe radi, podsjetimo se da su za slične stvari, skidanje dvojezičnih tabli u Vukovaru, bili osuđeni na višemjesečne kazne zatvora ratni veterani Vukovara i roditelji poginulih branitelja Vukovara. Tek su drugostupanjske presude donijele slobodu tim zaslužnim građanima, koji su ovim gestama htjeli izraziti samo protest zbog državne politike prema Vukovaru, nasuprot divljanju i razbijanju Bogojevića i pijanih svećenika.

Tri godine kasnije, 2013. godine, iguman Bogojević je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci zbog prijetnji smrću novinaru Željku Huljevu. Aleksandar Bogojević kriv je što je 13. ožujka 2012. oko 20.30 na cesti Kistanje-manastir Krka svojim vozilom u oštrom zavoju prepriječio put vozilu novinara Huljeva nakon čega je izišao iz vozila te mu prijetio nezadovoljan njegovim pisanjem. Tom prigodom obratio mu se prijetećim tonom govoreći: “Izlazi van zlikovče i biraj hoćeš li gore ili dolje da to više riješimo“, a kada ga je Huljev zamolio da se skloni kako bi mogao proći i nastaviti put, ponovno mu se obratio govoreći da će mu on “sada odrediti put kojim će ići”. Zatim je uzeo svoj mobitel govoreći da će “sada pozvati sve bogoslove iz manastira da dođu i da ga s autom bace u provaliju“, piše slobodnadalmacija.hr

O svemu ovome, i drugim stvarima koje su se događale, očitovao se tada i predsjednik općine Kistanje Roko Antić rekavši „ kako su bogoslovi u manastiru većinom iz Srbije i Republike Srpske te da ih sveukupno ima oko 40. Cijeli tjedan su zatvoreni te nedjeljom imaju pravo otići do Kistanja gdje nerijetko ‘loču’ ispred lokalne trgovine. Antić je naveo kako često na svojim majicama nose dvoglave srpske orlove te da znaju provociraju stanovnike Kistanja….naši lovci ih često čuju kako pjevaju četničke i krajiške pjesme u poljima, daleko od ljudi, jer se nikad nisu pomirili oni i njihovi učitelji da je ovo slobodna i neovisna Hrvatska…“, piše sibenik.in.

Pravoslavni svećenik Živković – molotovljev koktel na kuću kninskog Hrvata

Sljedeći slučaj koji navodi Lelas zvuči zaista nevjerojatno:

Imali smo i slučaj u kojemu je pravoslavni svećenik Predrag Živković u Markovcu kod Knina bacio molotovljev koktel na hrvatsku kuću u kojoj živi Ante Pavlović sa svojom obitelji. Na toj kući, uz prometnicu, istaknut je veliki hrvatski grb. Nakon kriminalističke obrade ustanovili smo da je pravoslavni svećenik u lokalnom kafiću boravio sa društvom koje je skupa s njim bilo u alkoholiziranom stanju. Tada su odlučili otići do kuće pravoslavnog svećenika i pripremiti molotovljev koktel te ga baciti na hrvatski grb. Obitelj je čula zvukove glazbe i automobila te izašla na balkon. Kad su vidjeli obitelj na balkonu, počinitelji su se zbunili i bacili molotovljev koktel na auto obitelji, te nakon toga pobjegli. Nakon privođenja, svećenik je priznao da je on sve isplanirao i učinio jer nije mogao više na toj kući gledati hrvatski grb koji ga je iritirao. To nije u medijima nigdje zabilježeno.“

Nakon ovoga postavlja se nekoliko pitanja: zašto mediji i policija šute ili vrlo šturo izvješćuju o ovim skandaloznim događanjima i napadima svećenika SPC na hrvatsko stanovništvo Knina, koje je svoju kalvariju u ovom kraju proživjelo već više puta u posljednjih stotinu godina? Što bi se dogodilo da je neki katolički svećenik bacio molotovljev koktel na kuću neke osobe srpske nacionalnosti? Sigurno bi tada, i s pravom, čuli brojne nevladine udruge, predstavnike manjina, političare i medije, ali zašto se ovome čuje tek danas i to iz usta načelnika PU Knin tek nakon umirovljenja?

Ne doprinosi li šutnja i guranje stvari pod tepih bujanju četništva u Hrvatskoj, koje je prema izvješćima hrvatskih obavještajnih službi, u ekspanziji i porastu?

I na kraju, živimo li mi u Hrvatskoj ili se još uvijek mentalno nalazimo u Jugoslaviji kada se svaki i najmanji incident osoba hrvatske nacionalnosti napuhavao do neba kao „svirepo ustaštvo“, „klerofašizam“ i „mržnja“, dok su se puno gori slučajevi na drugoj strani – jednostavno prešućivali kao da se nisu niti dogodili.

Optužnice na Thompsona – je li bilo prisutna politika?

Mediji su svojedobno pisali kako je Lelas otišao u mirovinu zbog utvrđivanja ozbiljnih propusta u njegovom radu, od strane interne kontrole u Policijskoj upravi Šibensko-kninskoj. Kako u Hrvatskom tjedniku navode, ti ozbiljni propusti se svode na činjenicu da je dvije godine odbijao podnijeti prekršajnu prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona, jer je smatrao da za takvo postupanje nema nikakve zakonske osnove.

Da sve tu nije bilo čisto od politikantstva i politizacije svjedoče slijedeće Lelasove riječi: „Polovicom srpnja 2015. načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić sazvao je uži kolegij na koji nisam bio pozvan, a tema je bila osiguranje proslave 20. godišnjice akcije Oluja. Sastanak je bio u Šibeniku. Na njemu su bili najbliži Kostanićevi suradnici, kao i nadležni iz centra SOA-e Zadar, Šibenik i Split. Kostanić je tada otvorio sastanak riječima „ Gospodo, ove će godine ova Policijska uprava u Kninu nastupiti represivno protiv Marka Perkovića Thompsona, ako bude pjevao pjesmu „Čavoglave“.Nakon sastanka mnogima nije bilo jasno zašto to radi. Kostanić je načelnik PU Šibensko-kninske i Thompson je svake godine tamo proslavljao obljetnicu Oluje na isti način i uvijek je pjevao svoju pjesmu. Tu nikada ova PU nije reagirala represivno, nisu mu se pisale prijave. S obzirom na to da me nije pozvao na sastanak, a tada sam bio načelnik PP Knin, bilo mi je sumnjivo.“, rekao je Lelas.

 

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik/Hrvatska-danas.com