(VIDEO) 3. svibnja 1998. umro Gojko Šušak – Pobjednik iz sjene!

gojko šušak
Foto: www.hdz.hr

Govoriti o ministru Šušku, najbližem suradniku predsjednika Tuđmana, znači podsjetiti se na presudne povijesne dane Domovinskog rata, dane stvaranja i obrane naše Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gojko Šušak bio je na čelu slavnih vojnih pobjeda Oluje i Bljeska, koja je završila na današnji dan 1995. godine, u kojima je Hrvatska vojska do nogu porazila neprijateljsku srpsku vojsku.

Na današnji dan prije 21 godinu umro je Gojko Šušak. Gojko Šušak, ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998. godine, bio je jedan od najbližih suradnika prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Nakon povratka iz iseljeništva 1990. godine dužnost Ministra obrane obnašao u svim hrvatskim vladama od 1991. do 1998. godine. Ministar Šušak je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.

U središtu Širokog Brijega, točnije na trgu koji nosi njegovo ime, 31. svibnja 2008. godine otkriven je spomenik Gojku Šušku, ministru obrane Republike Hrvatske.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentarni film ‘Gojko Šušak – Pobjednik iz sjene’

Dokumentarni film Pobjednik iz sjene, Ljiljane Bunjevac-Filipović, bavi se ulogom Gojka Šuška u stvaranju moderne Hrvatske vojske, posebice u vezi s oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja 1995. godine, kao i priznanjima koja je dobio nakon tih akcija zbog primjene novih, zapadnih vojnih doktrina temeljenih na standardima NATO-a te njegovim godinama koje je proveo u emigraciji.

Hrvatska vojska, koju je modernom vojskom 21. stoljeća utemeljio ministar Gojko Šušak, ostaje trajni jamac mira i sigurnosti Republike Hrvatske. I to usprkos razornoj destrukciji prema Domovinskom ratu i pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci koje je pokazala koalacija na čelu sa SDP-om i predsjednikom Mesićem kada je došla na vlast 2000. godine (umirovljenje 12 generala, ukidanje vojnog roka, umirovljenje časnika iz rata, smanjenje ili ukidanje pojedinih rodova vojske i dr.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Destruktivci iz 2000. godine nisu uspjeli, jer Hrvatska vojska je ostala zapisana kao ona koja je donijela slobodu i mir svom narodu, nisu je mogli izbrisati iz srca hrvatskog naroda. A o svemu tome govori dokumentarni film Ljiljane Bunjevac-Filipović: Gojko Šušak – Pobjednik iz sjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.