(VIDEO) 30. listopada 1973. Bospor – što niste znali o prvom mostu između Europe i Azije?

Bosporski most, foto: wikimedia.org

U doba kad je dovršen bio je to najduži viseći most na svijetu izvan SAD-a. Stupovi su mu visoki otprilike kao zagrebačka katedrala – 105 metara. Procjenjuje se da je do sada tim mostom prošlo znatno više od milijardu vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1973. godine dovršen je znameniti most preko Bospora u Istanbulu. Bio je to prvi most koji je trajno povezao Europu i Aziju. Ideja za takav most bilo je još prije gotovo 2,500 godina, kad su Pezijanci cara Kserksa navodno sagradili pontonski most između dva kontinenta s ciljem da se ogromna perzijska vojska prebaci u Europu i napadne Grčku. Međutim, pri tome se radilo samo o privremenom mostu, vjerojatno napravljenom međusobnim spajanjem brodova ili drugih plovećih objekata. Osim toga, taj se pontonski most nije nalazio na Bosporu uz današnji Istanbul, nego znatno južnije – kod Dardanela.

Gradnja suvremenog čvrstog mosta na Bosporu započela je 1970. i dovršena je na današnji dan tri godine kasnije. Bio je to velik pothvat jer je u doba kad je dovršen to bio najduži viseći most na svijetu izvan SAD-a. Stupovi su mu visoki otprilike kao zagrebačka katedrala – 105 metara, a ispod mosta može teoretski proći brod visok čak 64 metra. Most je ukupno dugačak 1510 metara, a najveći raspon između stupova iznosi mu više od 1000 metara.

Most ima ukupno osam traka, od čega se za promet koristi šest, a dvije su zaustavne. Prometno značenje tog mosta, dakako, vrlo je veliko. Procjenjuje se da je do sada mostom prošlo znatno više od milijardu vozila. Most od 2007. godine osvijetljen kompjuteriziranom LED rasvjetom koju je izradila tvrtka Philips, pa daje impresivnu sliku Bospora noću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veličanstveni most na Bosporu iz drona:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.