(VIDEO) Obilježena 26. obljetnica pogibije snimatelja HTV-a Žarka Kaića

Foto: hrt.hr/radio-osijek

U osječkom prigradskom naselju Brijest u ponedjeljak je obilježena 26. obljetnice pogibije snimatelja Hrvatske televizije (HTV) Žarka Kaića, koji je na današnji dan, 1991. godine, smrtno stradao na novinarskom zadatku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaić je poginuo snimajući kolonu tenkova tzv. JNA u Brijestu, u trenutku kada je jedan od tenkova rafalnom vatrom zapucao na ekipu HTV-a.

Na mjestu Kaićeva stradavanja u Brijestu vijence su u ponedjeljak položila izaslanstva Hrvatske radio-televizije (HRT), Zbora ratnih izvijestitelja HRT-a, grada Osijeka i Mjesnog odbora “Brijest”.

Ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić ocijenio je kako se danas odaje počast Kaiću i ostalim kolegama poginulim u Domovinskom ratu, te kako su se s osječkom Gradskom upravom dogovorili o ubrzanju postupka postavljanja spomen-obilježja poginulim djelatnicima HRT-a, kako bi se taj projekt mogao završiti u idućih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je kako najmanje, što Gradska uprava može učiniti, jeste trajno se prisjećati i zahvaljivati onima koji su dali život za Hrvatsku.

Koliko god se trudili sigurno ne možemo učiniti onoliko koliko su oni učinili svojom žrtvom, a najmanje što možemo jeste prisjetiti ih se i uvijek naglašavati kako bez takvih ljudi ne bi bilo Hrvatske, poručio je Vrkić.

Žarko Kaić rođen je u Livnu 7. ožujka 1949. Studij snimanja upisao je 1970. na Akademiji za film te uz studij radio kao asistent snimatelja na Televiziji Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije je radio kao snimatelj na Radioteleviziji Zagreb (RTZ). Samostalni je rad započeo u emisiji Mali svijet, seriji dječjega programa Televizije Zagreb koja je prikazana u čak 19 država, a dva posljednja mirnodopska filma ostvario je također za tu redakciju, navodi HRT.

Kobnoga 28. kolovoza 1991. njegov je – posljednji – radni zadatak bio snimanje prolaska tenkova kroz osječko naselje Brijest kod vojnoga poligona C, u kojemu je bila JNA. Vojnik JNA usmrtio ga je rafalnom paljbom iz tenka te teško ranio tonskoga snimatelja Hrvatske televizije Dragana Kričku.

Pod paljbom se našao i novinar Hrvatske televizije Saša Kopljar. Iza Žarka ostala je obitelj – supruga i četvero djece. Na mjestu pogibije kolege Žarka Kaića Grad Osijek postavio je spomen-ploču za koju se, uz Zbor ratnih izvjestitelja HRT-a, brine Udruga dragovoljaca Domovinskoga rata iz Brijesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.