(VIDEO) Otvorena izložba o Oluji u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik – tvrđavi Imperijal na Srđu

Foto: snimka zaslona

Povodom 25. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oluja”, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik otvorena je stvarna i virtualna tematska izložba „Oluja 1995.- 2020.“ autorice Varine Jurice Turk.

Za njihovu realizaciju odlučilo se radi pokazanog velikog interesa javnosti za izložbu iste tematike „Oluja pobjede i slobode“, priređenu 2015. godine uz 20. obljetnicu VRO Oluja, koju je razgledalo više od 35 000 posjetitelja. Ujedno, ovogodišnjom značajno proširenom i obogaćenom virtualnom izložbom i digitaliziranim katalogom, u mogućnosti je stručnoj i široj javnosti prezentirati nove spoznaje i utvrđene važne povijesne činjenice do kojih se došlo sustavnim istraživačkim radom i nastavkom stručne obrade građe muzejskih zbirki i dokumentacije.

Budući da je u središtu interesa ostala dokumentarna ratna fotografija, koja se potvrdila kao temelj vizualne memorije, visoko vrijedan muzejski predmet i prvorazredan povijesni izvor, ovom prigodom posebno se ističe provedena opsežna digitalizacija i inventarizacija, kojom je samo ove godine obuhvaćeno preko 10 000 izvornih ratnih negativa iz sadržaja Zbirke fotografija.

Obrađeno je i cjelovito ratno stvaralaštvo proslavljenih fotoreportera „Slobodne Dalmacije“ vezano uz Oluju, piše Dubrovački vijesnik.

Ova postignuća omogućila su izlaganje većeg broja dojmljivih dokumentarnih snimaka i tekstova objavljenih u „Slobodnoj Dalmaciji“ i „Dubrovačkom vjesniku“, koji su i ovaj put podijeljeni u dvije kronološko tematske cjeline.

U prvoj cjelini fotografijama Matka Biljka i Božidara Vukičevića prati se pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske na području sjeverne Dalmacije i oslobađanje Knina. U sklopu ove cjeline obrađena su i dva važna događaja, koja su simbolično potvrdila konačnu pobjedu, dolazak Vlaka slobode u Split i svečani doček 4. Gardijske brigade na splitskoj rivi.

U drugoj cjelini fotografijama Zvonimira Pandže i Mila Kovača svjedoči se o događanjima na dubrovačkom području u vrijeme Oluje, a prezentiraju se i nove utvrđene povijesne činjenice, koje potvrđuju važnost uspješne obrane juga Hrvatske i slamanja zločinačkih napada VRS, poduzetih u kolovozu 1995. godine s krajnjim ciljem ostvarenja velikosrpskih planova o stjecanju izlaza na morsku obalu.

Nakon razgledanja izložbe upriličeno je predavanje „163. brigada HV u obrani dubrovačkog područja 1993.-1995.“ koje je održao brigadir Željko Topolovec.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dudubrovacki.slobodnadalmacija.hr