(VIDEO) Pogledajte nove križeve koje će uskoro postaviti na zagrebačku katedralu

Foto: Snimka zaslona

Uskoro se vraćaju najviši simboli grada i države – srušeni i skinuti vrhovi tornjeva zagrebačke katedrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bravariji u kojoj se izrađuju križevi radi se punom parom.

“U prvom sloju smo nanijeli antikorozivni premaz, a u drugom sloju filer koji zatvara sitne pore i stabilizira slojeve ispod. Nakon toga će doći fino brušenje slojeva ispod samog laka. Potom zlatna boja s perla efektom. Nakon njega ćemo još zaštititi dva ili tri puta koliko će biti potrebno s bezbojnim sjajnim lakom. Tako da bude dugogodišnja zaštita”, objasnio je suradnik na projektu Krešimir Šoić za RTL.

Na novim čeličnim križevima radi desetak ljudi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenski križevi napravljeni su od čelika. Posljednjih dana na njima vrijedno radi desetak ljudi. Kažu, rade kao i uvijek najbolje što znaju, no ovaj put nije im svejedno. Osobito Mladenu, koji ih je vario.

“Već dobra dva tjedna radimo na njima, ali tu je i puno nespavanja. Čovjek razmišlja o svemu i svačemu jer to su velike i nepredvidive situacije”, kaže bravar Mladen Krmpotić.

U isto vrijeme dovršavaju se i poklopci, koji će pokriti odlomljene dijelove tornjeva. Za izradu križeva, koji su ideja glavnog arhitekta katedrale Damira Foretića i monsinjora Ivana Hrena, zadužena je bravarija iz Svete Nedelje, koja je 2013. radila na restauraciji križa, nedavno uništenog u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna težina oko 2 tone

Zbog oštećenja i drugog tornja, njegov dio uklonjen je u kontroliranoj eksploziji prije dvanaest dana. Zahtjevna operacija postavljanja zamjenskih križeva, koji teže po 700 kilograma, očekuje se idući tjedan.

“Dugačak je vani iznad tornja 6 i pol metara. Ruke su mu raspon dva i pol metra. I u toranj ulazi dva i pol metra. Ukupna težina s kapama bit će dvije tone”, rekao je vlasnik bravarije Pehnec, Ivan Pehnec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadaju se da će ih do kraja radova poslužiti i vrijeme. Kada se uskoro postave križevi, osim što će biti ukras, također će služiti i kao gromobran. Sve je pomno razrađeno i ništa se ne prepušta slučaju.

“Ovaj križ će biti pričvršćen na isti način kao i onaj stari”, objašnjava Šoić. Novi križevi čuvat će katedralu sve dok se ne obnovi. Iako je uništena u potresu, u srcima vjernika i dalje je najveća i najljepša zgrada u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.