(VIDEO) Rijeka 2020: Zapušteni kolodvor predstavljat će prijestolnicu kulture

Foto: Snimka zaslona

Dok SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel za ruzinavi brod bivšeg komunističkog diktatora Tita lobira i svim silama nastoji uložiti milijune kuna, željeznički kolodvor dočekuje putnike u očajnom stanju.

U 21. stoljeću, u godini kada se obilježava 150 godina gradnje Riječke pruge kojom je riječka luka spojena s Europom, izgleda zapušteno.

> Obersnel izlobirao kredit težak 44 milijuna kuna za obnovu Titovog Galeba

>Obersnel kaže da su obnovu Titovog Galeba podržali bivši HDZ-ovi ministri

>Vedrana Spadoni Štefanić za Narod.hr: Zahtjevamo reviziju statusa kulturnog dobra Titovog Galeba, koji je 1991. bio na agresorskoj strani!

>Udruga Primorski Hrvat: Grad Rijeka u Titov Galeb planira svake godine uložiti oko 15 milijuna kuna!

Teško je prošetati kolodvorom i misliti kako je Rijeka sljedeće godine europska prijestolnica kulture. Građani, naravno, ogorčeni. Ne da je sramota nego je jadno i žalosno i to traje godinama, komentiraju Riječani za HRT:

I radi HŽ infrastruktura na tome. Godinama, kako tvrde. No, problem je što je kolodvor pod spomeničkom zaštitom pa sve ide sporo, kažu odgovorni.

“Procjena vrijednosti je oko 22 milijuna kuna.Vidjet ćemo koliko će trebati vremena.Naime,to je sada izuzetno teško učiniti i vrlo skupo.Uopće teško je dobiti ponudu za obnovu takvih objekata”, objašnjava Nikola Ljuban, član Uprave HŽ infrastruktura.

“Nemojte mene pitati kad će kolodvor dobiti ljepši izgled.To bi trebalo pitati Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave. Ovo je treći natječaj koji smo raspisali za uređenje”, kaže Marko Car, glavni inženjer za promet HŽ infrastruktura.

I tako je, vrlo elegantno, HŽ Infrastruktura “oprala ruke” nad riječkim kolodvorom. Krivac je uvijek netko drugi. Grad nije pa tako gradonačelnik, podosta rezignirano, što nije u njegovom stilu, ipak očekuje početak obnove.

“U više navrata smo upozoravali HŽ infrastrukturu kako je taj kolodvor potrebno obnoviti i dovesti u odgovarajuće stanje. Koliko znam na tome se radi”, tvrdi Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Pa čak i ako sve s natječajem bude u redu radovi bi krenuli početkom 2020. Trajat će oko 12 mjeseci. To znači da će biti gotovi kada Rijeka više ne bude prijestolnica europske kulture. Dakle, gosti će 2020. u Rijeci prolaziti kroz zapušten kolodvor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt