(VIDEO) Stotine žrtava Burića štale: Stravičan zločin nad Hrvatima o kojem se nije smjelo govoriti

Foto: ktabkbih.net

I ove je godine u nedjelju, 26. svibnja 2019. u župi Garevac pokraj Modriče u Bosanskoj Posavini upriličen „Dan sjećanja“ na žrtve Burića štale koji se od 2006. godine redovito održava u zadnju nedjelju u mjesecu svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred Spomen kapelom Burića štala brojni su vjernici položili vijence i cvijeće te zapalili svijeće za oko 500 Hrvata katolika koji su od 25. do 28. svibnja 1945. bili zatočeni u Burića štali i odatle su ih, bez suda i presude, noću partizani odvodili i ubijali te njihova tjelesa zatrpavali u jamu na Pašincu ili bacali u rijeku Bosnu i Savu , o čemu piše i garevački svećenik vlč. Vlado Jagustin u proširenom izdanju knjige „Burića štala“.

Ovi Dani sjećanja redovito se u Garevcu održavaju od 2006. godine. Do 1990. godine se o ovom stravičnom zločinu nije ni smjelo govoriti.

Štala, koja je preživjela i ovaj rat, svjedok je svega što se događalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O hrvatskoj tragediji i partizanskim zločinima u Garevcu do sada se vrlo malo pisalo. U knjizi „Bosanskoposavski Bleiburg“ taj dio temelji se na svjedočenju Marka Marića, koji je preživio pokolj zatočenika u Burića štali. Analizira se tematska literatura o II. svjetskom ratu i poraću i zaključuje da je ona, glede Bosanske Posavine, manjkava i nepouzdana.

Ubijeno je 545 zarobljenih vojnika, među kojima je bilo i 76 ranjenika i bolničara iz bolnice u Prudu. Od tog broja, iz samog Garevca bilo je 246 ubijenih. Nakon predaje 628 hrvatskih vojnika partizanima, uz obećanje da će im biti pravedno suđeno, oni su bili zatočeni u Burića štali u Garevcu u svibnju 1945. godine. Međutim, umjesto bilo kakvog suda, odatle su u skupinama odvođeni u obližnje šume gdje su na okrutan način ubijani i potom bacani jamu te u rijeke Bosnu i Savu.

Masakriranje ranjenika u Prudu i zarobljene vojske zatočene u Burića štali jedan je od najvećih zločina II. svjetskog rata. Knjiga je istodobno prinos Posavskom žrtvoslovu II. svjetskoga rata i poraća. Ona donosi statističke podatke o broju žrtava za 178 posavskih naselja, sadrži statistički pregled za 10.111 hrvatskih žrtava po posavskim župama, ali utvrđeni broj žrtava nije konačan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis žrtava Burića štale pogledajte na Garevačkom internetskom portalu.

Spomen kapela Burića štala uređena je tako da se na njezinim zidovima nalazi popis imena 224 ubijena Garevljanina kao i popis 244 ubijene osobe iz drugih župa tog dijela Bosanske Posavine kao i pojedine fotografije ili druga podsjećanja na to vrijeme stradalih kao i fotografije iz toga vremena, navodi KTA.

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski također je slavio misu u Burića štali za sve žrtve Garevca i okolnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Dijana Kovač, www.garevac.info

Stojim u ovoj štali s jednim posebnim osjećajem drhtaja srca, koliko je tu žrtve bilo, ali to nije jedino mjesto, samo je jedno od tolikih mjesta“, rekao je na početku Mise 2012. kardinal Puljić čija je propovijed bila posebno dirljiva i poticajna, navodi missio.ba.

„Moliti i čuvati spomen na pokojne naša je kršćanska dužnost, jer vjerujemo u uskrsnuće mrtvih“, naglasio je tada kardinal te posvjestio važnost vrednovanja žrtava i mučenika. „Mi moramo znati vrednovati te žrtve, narod koji to ne zna nije vrijedan života. Neće nâs uništiti neprijatelj, naša duša, naše srce, naša oprana pamet će nas uništiti. Zato želim ovim spomenom žrtava i mučenika u nama probuditi dostojanstvo, samopoštovanje, da shvatimo iz čega smo nikli koje je naše korijenje. Mi time nećemo buditi mržnju osvetu nego probuditi ono što istinski vjernik treba znati, a to je imati osjećaj poštovanja prema križu, u svakome od nas utisnutu“.

Pojasnio je također zašto je prevažno ispitivati i doći do istine. „Ono što na poseban način želim je, da ispitujući istinu i stvarajući podatke istinite razbijemo manipulaciju sa ratnim žrtvama, politizaciju s nevinim žrtvama. Tu moramo energično ustati barem sa strane Crkve, jer snaga naša leži u istini, u poštivanju tih žrtava, poštivanju te ljubavi koja se dokazuje žrtvom. Dodao je da su mučenici i žrtve svakome od nas zavjet, a spomendan na njih, poticaj da učinimo nešto više, da probudimo svijest, odgovornost i zauzetost, samopouzdanje, ozdravimo javno mnijenje, vratimo dostojanstvo i ponos čovjeku.

„Gruda natopljena trudom, znojem i krvlju, sveta je, nema cijene, neprocjenjiva je, jer cijena je život“, podsjetio je kardinal Puljić i na kraju poručio kako se u Godini vjere moramo posvetiti, probuditi vjeru, vjeru čovjeka u Boga, povjerenje čovjeka u čovjeka i ljubav prema svojim korijenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 70. obljetnicu stradanja žrtava 2015. godine u ovome dijelu Bosanske Posavine HKD-Napredak Odžak, Udruga „Fra Grga Vilić” i župe Doborskog dekanata organizirali su devetodnevni program za obilježavanje Dana sjećanja s područja župa Garevac, Pećnik, Potočani, Svilaj Brusnica, Donje i Gornje Dubice, Balegovca – Novog Sela, Odžaka, Šamca, Brčkog, Modriče i drugih mjesta. Od svih ovih mjesta samo iz Garevca i Posavske Mahale je poginulih oko 1000 osoba, a iz ostalih mjesta je likvidirano oko 2870 žrtava. Ovo je svakako samo broj registriranih osoba, a koliko ih ima ne evidentiranih i neregistriranih nije poznato.

Pogledajte dokumentarni film Odžak pouka povijesti, u kojem svjedočanstvo iznosi i Niko Andrić, posljednji preživjeli svjedok iz Burića štale:

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.