(VIDEO) Susret mladih grada Splita: Od snova ne treba praviti kult, to je jedan od mnogih susreta sa samim sobom i s Bogom

U srijedu, 18. svibnja 2016., Hrvatsko Nadzemlje još jednom je popunilo veliku dvoranu splitskog sjemeništa. Tema ovomjesečnog susreta mladih grada Splita i okolica nosila je naziv „Svi nešto sanjamo“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadzemljaši su, ironizirajući današnje televizijske emisije koje sve veći broj građana svakodnevno naziva, kroz kratki skeč „sanjoviti Milan“ predstavili temu i uveli predavača, patera Miju Nikića, profesora psihologije, psihologije religije i povijesti religija na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Pater Mijo je objasnio da su snovi kompleksna stvarnost i proročki nagovještaj onoga što bi se moglo dogoditi, tako se na primjer u Bibliji pojavljuju snovi Josipa Egipatskoga i sv. Josipa, zaručnika BDM. Zanimljivo je da na snove ne utječu nikakve društvene norme, ali se u njima otkriva ono što želimo ili pak ono čega se bojimo. Naglasio je da su procesi koji su odgovorni za stvaranje snova: ostatak dana, potiskivanje, sposobnost sublimacije, kondenzacija i premještaj.

Pater Mijo kaže da je čest uzrok nastanka noćnih mora lijeganje u krevet bez molitve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje je tumačio različite vrste snova, i one negativne kao i one pozitivne.

Na kraju zaključuje da od snova ne treba praviti kult već je san jedno od mnogih susreta sa samim sobom i s Bogom, a snovi nam pomažu da postanemo cjeloviti i svatko sam već može naslutiti što mu oni poručuju, bitno je samo ne postati previše zarobljeni njima, a pažnju posvetiti tek onima koji se često ponavljaju.

Susretu ni ovoga puta nije nedostajalo sadržaja pa su tako prikazana čak dva filma od kojih jedan kraći i humorističniji, a drugi duži i ozbiljniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film „Božji odvjetnik“ prikazuje utjecaj traumatičnih događaja iz našega života na snove. Protagonist filma u snu projicira rastavu braka u obliku automobilske nesreće, a potom se bori sa krivicom. Tužitelj (podsvijest) krivi Boga za ono što se dogodilo, dok Branitelj (savjest) staje u obranu Boga.

Sudac (razum) se tijekom filma gubi, dok se lik Boga mijenja prema projekcijama protagonista. Na kraju osoba spoznaje da je u snu u kojem dobiva poruku da se sa trenutnom situacijom treba suočiti u stvarnosti kako mu san ne bi postao realnost. Produkcija filmova već se može mjeriti s visokobudžetnim filmovima stranih produkcija, a uza sve to redovito imaju poruke koje će potaknuti i one okorjele duše na razmišljanje o svome životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret je svojom pjesmom uljepšao bend mladih VIS Petrus iz Omiša – Priko, a tijekom susreta predstavljena su još dva bitna projekta koja će se održavati u Splitu, a to su Marijini obroci, točnije utrka „Trčimo za obrok više“ koja će se održati na splitskoj Rivi u subotu, 21. svibnja 2016 s početkom u 9 sati, a za koje je Hrvatsko Nadzemlje snimilo i promotivni video koji se može pogledati na youtube kanalu.

Ujedno je i kroz zanimljivi skeč predstavljen projekt 72 h bez kompromisa koji će se održati od 16. do 18. listopada 2016.

Susret je završio povjerenik za mlade don Mihael Prović s nekoliko pozdravnih riječi.

Sljedeći, posljednji susret ove sezone bit će 15. lipnja 2016. u 20,30 s temom „Kršćanstvo i sreća“, a gost predavač je dr. sc. fra Ante Akrap profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.