(VIDEO) Znate li koje su najpoznatije božićne pjesme i kako su nastale?

Foto: thinkstock

Božić je blagdan koji uza sebe veže mnogo lijepih pjesama koje nose novu nadu u živote ljudi, kako kod vjernika, tako i kod ateista. To razdoblje sa sobom nosi jedan novi nivo shvaćanja rođenja Spasitelja, a zajedničko svima je što je svima draga i poznata takva nježna atmosfera koju upotpunjuje glazba, a ona je sastavnica ljudskog života. Osim što glazba ima moć liječenja, tako kod svakog ostavlja različite impresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božićne pjesme u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su svima poznate pučke božićne pjesme, od kojih su mnoge prepjevi različitih crkvenih himni, uspavanki, a prevedene su na različite jezike, tako da su mnoge kulture upoznate s božićnim melodijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što najviše čujemo u Hrvata su pjesme: Narodi nam se, Radujte se narodi, Tiha noć, Djetešce nam se rodilo, Oj pastiri, Kyrie Eleison, Svim na zemlji, Veselje ti navješćujem, O Betleme, Tri kralja jahahu.

Od svjetovnih hrvatskih pjesama znane su nam Božić dolazi, Sretan Božić svakome, Božić bijeli, Božić…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strane božićne pjesme

Osim izvedbi božićnih pjesama na hrvatskom jeziku, mnogi najveći originali potekli su iz drugih zemalja, a iz toga i različite interpretacije istih. U ovu skupinu prolaze jedni od najpoznatijih hitova ovakve (ali svjetovne) vrste: White Christmas, Let It Snow, Santa Baby, First Christmas, Wonderland, Santa Claus Is Coming To Town, Rock in Around The Christmas Tree, Jingle Bell Rock, You’re All I Want For Christmas, The Most Wonderful Time Of The Year.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče duhovne dimenzije stranih božićnih pjesama, najizvođenije su The First Noel, Noel, O Holy Night, Silent Night, Mary did you know.

Pozadine najpoznatijih božićnih pjesama na engleskom jeziku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno ste se pitali kakve su zapravo priče iza pjesama koje slušamo svaki Božić, a vrlo su uzele maha kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama. Nisu sve pjesme održavale veselje kad su bile pisane za božićno vrijeme.

No, krenimo od pjesme Winter Wonderland koju je napisao Dick Smith. On je bolovao od tuberkuloze i to u svojim tridesetim godinama, zbog čega je puno vremena proveo u krevetu. Nadu za ozdravljenjem je odbacio. Na terapijama koje su ga održavale na životu je jednog dana pogledao kroz prozor. Tada je vidio djecu kako se veselo igraju na snijegu i od tud je došla ideja da sastavi pjesmu.

Henry Wadsworth Longfellow na sam je Božić 1863. godine, kada je oplakivao smrt svoje žene koja je nesretno okončala svoj život dvije godine prije u požaru i sina u Građansko ratu, napisao pjesmu I Heard the Bells on Christmas Day. Pjesma je nastala kada je začuo zvona crkve koja su mu dala nadu u budućnost.

Have Yourself a Merry Little Christmas, jedna je od vrlo poznatih pjesama koja je izvorno imala drugačiji tekst. Pjesma je bila vrlo depresivna, a spominjala je i podsjećala na smrt, te svojim stihovima “It may be your last …”, “Faithful friends who were dear to us/Will be near to us no more”, prikazivala da bi mogao biti zadnji Božić na životu na zemlji, no s vremenom su tekst pjesme izmijenili vedrijim prikazima.

Postoji i pjesma koja je bila pisana za sve vojnike, i sve one koji za Božić, nažalost nisu mogli biti kod kuće sa svojima. Ta pjesma se zove I’ll Be Home for Christmas, no nakon što je 1943. godine pjesma bila snimljena, BBC je spriječio izvođenje pjesme tijekom Drugog svjetskog rata. Smatralo se da pjesma ne pomaže u podizanju morala vojnicima, već ga smanjuje kad tuguju za svojim najdražima kod kuće. Kasnije se zatražila dozvola za tekst pjesme na American Heart Association.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.