Vijeće HBK za život i obitelj zabrinuto trendom promjene spolnog identiteta

obitelj
Foto: IKA

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj upozorilo je na sve naglašeniji trend promjene spolnog i rodnog identiteta i izrazilo zabrinutost ideološkim prijeporima i podjelama koje sprječavaju konsenzus o pitanjima od životne važnosti za opstojnost hrvatskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objavila IKA, sjednica Vijeća HBK za život i obitelj održana je u ponedjeljak 5. lipnja, a dan kasnije održan je i sastanak dijecezanskih povjerenika za pastoral braka i obitelji. Objema sjednicama predsjedao je predsjednik Vijeća riječki nadbiskup Mate Uzinić.

“Brojne i nesagledive posljedice” po život, brak i obitelj

Razmatrajući aktualna crkvena i društvena kretanja koja imaju upliv na život, brak i obitelj, sudionici su se osvrnuli na trend promjene spolnog identiteta, zaključivši da on “sa sobom nosi brojne i nesagledive posljedice”.

>Mons. Kutleša o pobačaju, obitelji, muškoj krunici: Ako nemamo obitelj, cijelo se društvo urušava

“Uočeno je kako nerijetko dolazi do iscrpljivanja snaga u ideološkim prijeporima koji stvaraju podjele, a ne dolazi se do konsenzusa u stvarima koje su vitalne za opstojnost hrvatskog društva poput poduzimanja žurnih i odlučnih koraka u borbi s galopirajućom depopulacijom i neplanskom migracijom”, navodi IKA u izvješću sa sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijećnici su na sastanku izrazili posebno zadovoljstvo utemeljenjem Odbora za bračna i obiteljska savjetovališta pri vijeću HBK za život i obitelj.

Unaprjeđenje pastorala priprave za brak i obitelji

Na sjednici je bilo riječi i o unaprjeđenju pastorala priprave za bračni život i praćenja u prvim godinama braka. Sudionici su zaključili kako je jedan od ključnih preduvjeta za to tješnja suradnja između pastorala mladih i pastorala studenata s pastoralom braka i obitelji.

>Biskup Uzinić povodom Dana života: ‘Ljudski život ima veliku vrijednost i neotuđivo je pravo na život nerođenog djeteta

Razmotreni su i planovi nastavka trogodišnjeg pastoralnog ciklusa “Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve” i primjene odgovarajućih sadržaja u biskupijama i župama.
U nedjelju 23. srpnja obilježava se Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Sudionici sastanka zaključili su kako je, unatoč smanjenim mogućnostima zbog ljetnih praznika, potrebno obilježiti taj dan misama barem u domovima za starije osobe i organiziranjem posjeta mladih starijim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.