Zagreb: besplatni udžbenici za srednjoškolce iz mnogočlanih obitelji

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine večeras su jednoglasno prihvatili prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za nabavu besplatnih srednjoškolskih udžbenika za učenike iz obitelji s troje i više djece za školsku godinu 2014./2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će pravo ostvariti i ako pohađaju neku srednju školu izvan Zagreba, a potrebna sredstva osigurat će se izmjenama Proračuna Grada Zagreba za 2014., što će ih gradonačelnik uputiti na sljedeću sjednicu Gradske skupštine.

Zastupnici većinom glasova nisu prihvatili prijedlog Kluba gradskih zastupnika SDP-a da se glasa o njihovom amandmanu kojim su predložili da besplatne udžbenike dobiju svi učenici u Zagrebu. Kako su rekli, sama činjenica da djeca dolaze iz obitelji s troje ili više djece ne govori ništa o njihovom socijalnom statusu. Smatraju da se time diskriminira dio djece koja dolaze iz obitelji s manje djece a potencijalno težim financijskim uvjetima, primjerice u slučaju samohranih roditelja.

Gradski zastupnici su prihvatili i odluku o uvjetima i kriterijima postupka za subvencioniranje troškova nabave i ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije u stambenim zgradama priključenim na centralni toplinski sustav na području grada Zagreba. Financijska sredstva za to osigurana su u proračuna grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradski zastupnici su na sjednici između ostaloga prihvatili i godišnje izvješće Uprave o poslovanju Zagrebačkog holdinga d.o.o. i Grupe Zagrebački holding za 2013. s 22 glasa za, pet protiv i 11 suzdržanih.

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić rekao je da su ocjene rejting agencija ohrabrujući znak da su na dobrom putu, te da će im njihove ocjene biti dobra osnova za daljnje razgovore s bankama kako bi dobivanjem povoljnijih kredita snizili troškove poslovanja.

“Zasad prevladavaju dobri rezultati, cjelina priče ide u dobrom smjeru, nastavit ćemo snižavati troškove rada”, rekao je Ljubičić i dodao kako su imali oko 1700 radnika manje u odnosu na kraj 2012. godine. “Mi smo stabilizirani, lakše se diše i mislim da idemo u dobrom pravcu”, poručio je Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić rekla je kako je bitno da je Holding izašao iz gubitka i trend je bio pozitivan te se nadaju da će se tako nastaviti i u 2014. godini. Uprava Zagrebačkog holdinga u šest mjeseci je zaista napravila čudo, rekla je i navela da je Holding 2013. godinu završio s dobiti od dva milijuna kuna u odnosu na 2012., kada je ostvario gubitak od 359 milijuna kuna.

Dražan Bilokapić je u ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ rekao kako im je drago da su troškovi bili manji i da je Holding završio godinu u pozitivi, ali da će Grad Zagreb takvo pozitivno poslovanje otplaćivati deset godina.

Zvane Brumnić (SDP) upitao je na koji način Uprava i Grad Zagreb vide budućnost Zagrebačkog holdinga, odnosno na koji način misle dalje razvijati Holding. Ustvrdio je da je Zagrebački holding godinu preživio političkom odlukom Grada ili zbog toga što je Grad Zagreb preuzeo dio problema Zagrebačkog holdinga, vezano sa stanove i zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinom glasova zastupnika pozicije te suzdržanim glasovima oporbe na sjednici je prihvaćen prijedlog zaključka o sklapanju nagodbe u postupku izvlaštenja Miramare centar d.d.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.