Izložba ‘Strojevi nisu sami’ u MSU

Foto: Fah

Izložba “Strojevi nisu sami” kineskog kustosa Zhang Ga središnje je događanje međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art, a otvara se u utorak, 18. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), izvijestili su iz udruge Kontejner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnja izložba festivala obuhvaća radove 25 međunarodnih umjetnika, a 21 rad predstavljen na izložbi najbolje je od svjetske suvremene umjetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom i strojevima te temama poput umjetne inteligencije i kibernetike.

“Složenost teme tehnologije u umjetnosti i životu impresivna je kao i broj umjetnika koji se tom temom bave kroz kompleksne projekte, istraživanja na samom rubu znanstvene fantastike, futurističke i distopijske vizije, te kroz teorijske koncepte koji analiziraju i rasvjetljuju odnose između stroja, čovjeka, društva, politike i prirode”, istaknula je jedna od organizatorica programa Device_art festivala Ena Hodžić.

Izložba, čiju temu kustos Zhang Ga najavljuje riječima “posvuda samo strojevi, strojevi koji nisu sami”, odražava ideju strojne ekologije – svjetonazor prosperitetne kohabitacije strojeva i ljudi. Kako najavljuju organizatori, ovogodišnje izdanje festivala po veličini produkcije pripada među najveća događanja u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagreb dolaze neki od najznačajnijih predstavnika novomedijske scene iz cijeloga svijeta kao što su Ralf Baecker (Njemačka), Martin Howse (Velika Britanija), Marnix de Nijs (Nizozemska), Ief Spincemaille (Belgija), Navid Navab (Kanada/Iran), Wang Yuyang (Kina) te Adam Donovan (Australija/Austrija) i Katrin Hochschuh (Njemačka) čiji umjetnički projekt “Empathy Swarm” sadrži 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije.

Na izložbi će se predstaviti i hrvatski umjetnici Silvio Vujičić, Mirjana Vodopija, Tin Dožić, Siniša Lordan i Vladimir Novak.

Festival se održava od 7. prosinca 2018. do 3. veljače 2019. godine u Splitu, Zagrebu i Rijeci, a u Zagrebu će se za vrijeme Adventa održati i paneli o umjetnosti, tehnologiji i društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.