Zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri ove godine Italija

Zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri ove će godine biti Italija, a u tijeku su posljednji dogovori između organizatora i talijanskih glazbenika koji će se predstaviti na 44. Varaždinskim baroknim večerima od 19. rujna do 1. listopada.

Radi što bolje pripreme koncertnoga, ali i popratnih programa, u Varaždinu je boravila direktorica Talijanskog instituta u Zagrebu Maria Sica koja je s domaćinom, ravnateljem Koncertnog ureda Rajmundom Rojnikom obišla lokacije u Varaždinu na kojima će se Italija predstaviti posjetiteljima Baroknih večeri.

Sica je izrazila zadovoljstvo što Institut može sudjelovati u organizaciji Festivala jer je i određeni dio aktivnosti Instituta ove godine usmjeren prema Baroku.

Sica je naglasila da odlična suradnja s Baroknim večerima već postoji, a Italija će na njihovu 44. izdanju Varaždincima osim glazbe predstaviti i druga područja umjetnostim, ali i gastronomiju.

“Cijelo naše predstavljanje na festivalu bit će okrenuto baroku. Želja nam je pokazati to povijesno razdoblje u svim aspektima i posebnostima, kako bi posjetitelji festivala što bolje ušli u tu posebnu baroknu atmosferu”, istaknula je Sica podsjetivši pritom da Italija ove godine predsjeda Europskom unijom.

Rojnik je dodao da će za vrijeme festivala Varaždin imati poseban talijanski štih, a najavio je i otvorenje festivala koncertom ansambla Accademia Bizantina iz Ravenne.

“Suradnja s Italijom za nas je značajna ne samo na polju pripreme festivala, nego i u pripremi kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020.”, zaključio je Rojnik.

Osim toga, Varaždinske barokne večeri ove su godine među kandidatima za titulu omiljenog klasičnog festivala u kampanji World’s Favourite Festival. U sklopu tog projekta ljubitelji glazbe širom svijeta mogu dati svoj glas jednom od festivala. Glasanje putem interneta traje do 24. travnja.

Uz VBV i Varaždin u konkurenciji su festivali poput onog u Salzburgu, Beethovenfesta u Bonnu, Casteleton Festivala, Versailles Festivala, Dubrovačkih ljetnih igara i brojnih drugih.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: h
Photo: narod.hr