Žižek: najvažniji problem i svijeta i teatra jest pronaći alternativu

Poznati slovenski filozof Slavoj Žižek održao je u subotu navečer predavanje u prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu u kome je istaknuo da je najvažniji problem i svijeta i teatra pronaći alternativu, pri čemu najviše nade polaže u novu ljevicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu „Filozofskog teatra“ Srećka Horvata, Žižek je stavio i pred kazalište sličan cilj i kazao da ono treba ispričati izvornu priču na današnji način.

Naveo je rješenja u svom prvom dramskom tekstu, “Antigoni”, koji je napisao za HNK u Zagrebu, i u povodu koga je posjetio Zagreb.

Umjesto jednoga rješenja ponudio je, kaže, više varijanti dileme između Antigone i Kreonta, jer, po njemu, jedina prava reakcija jest “istupiti iz te perspektive”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziva se na Hegela koji kaže da je Antigona već prijelaz u komediju, jer „ona već manipulira sobom na sceni“.

Prava veličina teatra nije istina, jer ono što mi gledamo u teatru je laž, laž koja nam daje momentalni uvid u našu istinu, kazao je Žižek koji je privukao toliko publike da je uprava kazališta i samu pozornicu pretvorila u gledalište.

Suvremeni svijet karakterizira globalizacija koja je pripadnike različitih kultura ostavila bez potrebne distance. „Svi su ti susjedi, a kako da ih razumijemo kad ne razumijemo uvijek ni sami sebe“, upitao je Žižek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosima između ljudi dolazimo do točke u kojoj je nešto nepodnošljivo, kazao je Žižek i naveo primjer pokrivala lica kod muslimanki. Europljani to ne podnose, a muslimani doživljavaju kao pravo zapadnjaka da podčinjavanje muslimana pokazuju kao svoju demokratičnost.

Živimo u svijetu bez alternative, i premda mediji govore o mogućem životu u svemiru i slično, naš je život čvrsto ograničen aktualnim društvenim procesima i ekonomijom.

Ne možeš promijeniti ništa a da sistem ostane isti. S teškim problemima se ne možemo suočiti u okviru ovog liberalnog sustava, kazao je Žižek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom predavanja više se puta doticao nedavnog napada na redakciju Charlie Hebdo te kazao da je odgovor na sukob civilizacija “koalicija sukoba unutar civilizacija”.

On rješenje vidi u univerzalizmu borbe, jer zajednička borba najbolje ujedinjuje, kazao je i zaključio da to može napraviti samo nova ljevica.

Njegov domaćin, Srećko Horvat, istaknuo je da cilj Filozofskog teatra nije baviti se isključivo kazalištem ili filozofijom, nego prije svega reafirmirati kazalište kao “javni prostor” i središnje kazalište u državi pretvoriti ujedno u središnje mjesto javne rasprave i promišljanja, čime bi doista postalo i narodno i središnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.