Znate li da je jedna od najpoznatijih adventskih pjesama skladana u – Đakovu?

Foto: Maja Muškić

Adventska pjesma “Padaj s neba roso sveta” rado se pjeva na misama zornicama. Malo je poznato da je ova pjesma nastala u Đakovu ili u njegovoj užoj okolici. Svećenik Ivan Andrić rekao je za Glas Slavonije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skladatelj je bio svećenik Đakovačke biskupije

– Tekst pjesme “Padaj s neba roso sveta” prvi je put tiskan 1861., u Osijeku, u katekizmu pjesmarici pod naslovom “Kratki nauk kerstjansko-katoličanski”, što su ga na poticaj biskupa Strossmayera uredila dvojica đakovačkih svećenika: Andrija Šumanovac bio je zadužen da priredi katekizamski dio, a Ivanu Tomboru (grob mu je na đakovačkom groblju), bila je povjerena obnova i tekstualno dotjerivanje crkvenih pjesama u izdanju – riječ je samo o tekstovima pjesama, ne i o notama. Kako je Tombor bio pjesnik i pisac, ne bih otklonio mogućnost da je možda baš on pisac teksta ove pjesme. No o tome nema potvrde. Ono što je sigurno jest da je skladatelj pjesme “Padaj s neba” također svećenik Đakovačke biskupije Josip Vallinger (20. siječnja 1846., Gödre, Mađarska – 24. kolovoza 1911., Vrpolje, gdje je i pokopan uz grobljansku kapelu), pojašnjava vlč. Ivan Andrić.

– Vallinger je za svećenika zaređen 1869. Nakon povratka sa studija u Pešti, postaje kapelanom u Đakovu, potom ceremonijarom stolne crkve te 1877. tajnikom biskupa Strossmayera. Godine 1882. odlazi za župnika u Vrpolje i tu ostaje sve do smrti. Vallinger je bio glazbeno darovit i obrazovan te je na tom polju bio vrlo marljiv i poduzetan. Bio je sposoban organizator i obnovitelj liturgijsko-glazbenog života u đakovačkoj (staroj) katedrali, više je godina bio učitelj pjevanja u đakovačkoj bogosloviji, a i u gradu Đakovu bio je zauzet na glazbeno-kulturnom polju kao član i predsjednik pjevačkog društva “Sklad” i njegov prvi začasni član. Također se okušao i kao kompozitor kako duhovnih tako i svjetovnih vokalnih kompozicija – kaže vlč. Andrić.

Zbirka crkvenih pjesama “Pievnik” iz 1895.

– Premda je broj Vallingerovih skladbi malen, među njima je ipak jedna takva uspješnica da se za Vallingera i u naše vrijeme zna po cijeloj Hrvatskoj. Riječ je o vjerojatno i dandanas najomiljenijoj adventskoj popijevki “Padaj s neba roso sveta”, koja je našla mjesto i u najnovijim glazbeno-liturgijskim izdanjima, a valjda nema crkve u Hrvatskoj, a i šire, gdje se ne pjeva u vrijeme došašća. Pjesma kakvu danas znamo prvi je put objavljena u monumentalnoj zbirci crkvenih pjesama naslovljenoj “Pievnik”, koji je izdan u Zagrebu 1895. godine. Tu je šest kitica upravo majstorski sročenih i raspoređenih za pojedine dijelove mise s notnim zapisom spontane i pjevne melodije koja odiše slavonskim melosom te Vallingerom kao autorom. Postojalo je još napjeva drugih skladatelja na tekst ove pjesme, no Vallingerove note su prevladale – pojašnjava vlč. Andrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćanski sadržaj i ugođaj adventa

– U vrijeme kad se advent popularizira na već pomalo bizarne pa i besmislene načine – advent u Beču, advent u Zagrebu, advent ovako, advent onako…, koji su daleko od njegovoga izvornog smisla, neka ovo prisjećanje na pjesmu koja je nastala u Slavoniji, u Đakovštini, bar nakratko svrne pozornost na kršćanski sadržaj i ugođaj adventa – poručuje vlč. Andrić.

Padaj s neba roso sveta tekst:

Padaj s neba, roso sveta, padaj s rajske visine!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vapijahu starog svijeta duše čiste, pravedne.

Otvori se zemljo mila, da iz plodnog tvoga krila

U taj sretan, blažen čas svemu svijetu nikne spas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Već se bliži vrijeme blago, već se bliži onaj čas

Kad će izić sunce drago, svanut svemu svijetu spas.

Svani, dane, i noć skrati, sini sunce, i povrati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogu čast na visini, svijetu mir na nizini.

 

Svjetlo Božje, daru lijepi siđi s Božjeg krila dol,

Um prosvijetli, volju krijepi, liječi duše tešku bol.

Jači u nas vjeru svetu, koju Isus donije svijetu,

Svaki da to djeluje, što u srcu vjeruje.

 

Sve na svijetu, Bože blagi, dare ti prikazuje,

Primi i taj dar predragi koji puk tvoj žrtvuje:

Pod prilikom kruha, vina, krv i tijelo tvoga Sina,

Neizmjerne cijene dar, stavlja tebi na oltar.

 

Složi glas svoj, dušo moja, sa nebeskim četama,

pjevajte mu, usta moja, koji je nad zvijezdama!

Sve što bješe i sve što je, sve je puno slave tvoje,

sve te diči i slavi, Oče vječne Ljubavi!

 

Uzraduj se, srce moje, svetom, čistom radosti,

Jer usliša molbe tvoje Otac vječne milosti.

Već je blizu onoj noći u kojoj će na svijet doći

Spasitelj i Gospod tvoj, da izbavi narod svoj.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.