Aleksandar Petrović o stanju u hrvatskoj košarci: ‘Ne postoji kritična masa i ja ne vidim izlaz’

Foto: fah

Bivši hrvatski košarkaški izbornik Aleksandar Petrović u razgovoru za Sportske novosti progovorio je o stanju u hrvatskoj košarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Još prije 2-3 tjedna rekao sam sve jer su stvari bile potpuno jasne unatoč teoretskoj mogućnosti prolaza. Iza svega rečenog stojim, a porazi od Poljske i Mađarske bili su potpuno očekivani s obzirom na selekciju tijekom cijelih kvalifikacija. Već je dugo jasno da su u Savezu, a tu mislim isključivo na Dinu Rađu, koji se kao šef struke nametnuo i izravno odlučivao o svemu, odnosno postavljao izbornike i još sastavljao popise igrača, podcijenili kvalifikacije”, kaže Petrović.

Vratio se i na svoj mandat kroz koji se pripremao za lov na SP, ali zbog podbačaja na Eurobasketu nije dočekao te utakmice.

“Ja sam 5-6 mjeseci radio na tome, razgovarao sa starijim igračima, koji su trebali iznijeti najveći teret. Slično su kvalifikacije odradili Španjolci, uzimali su sve što je moglo hodati i tako mirno odradili posao. Mi smo se, pak, odmah na startu uveli u problem, izgubili od Nizozemske, Italije, pa onda i Rumunjske kod kuće, a konačni udarac bila su dva neočekivana rujanska poraza s NBA igračima u sastavu”, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije jasno zašto Dražen Anzulović nije zvao Roka Ukića i Krunu Simona, koji su imali želju pomoći.

“Nije mi poznato što se dogodilo sa Simonom, ali situacija s Ukićem mi je potpuno jasna. Naime, nakon treće utakmice na posljednjem Eurobasketu došlo je do nekih ‘iskri’ između Roka i Stojka Vrankovića, čak su on i Dino tražili da ga pošaljem kući, na što sam se samo nasmijao jer verbalni sukob nije razlog za tako drastičan potez. Tu su pak Stojko i Dino prekrižili Ukića za sva vremena, a iako je on htio pomoći, prošle sezone igrao solidno za Cedevitu, a sada u Parizu ima samo jednu utakmicu tjedno, očito je netko imao preveliki ego da prijeđe preko svega u svrhu boljitka reprezentacije”, poručio je.

Kako dalje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne znam što bih vam rekao jer, ponavljam, ne postoji kritična masa i ja ne vidim izlaz. Nas od studenog ponovo čekaju kvalifikacije, ovaj put za Eurobasket, a siguran sam da će ljudi u Savezu i njih shvatiti olako pa se osvijestiti kad odemo, recimo, u Portugal i izgubimo sa 15 razlike. Godinu i pol slušam kako se trubi o selekciji, na playa se gura Matu Kalajžića, koji je fizički dobar, ali je ‘dvojka’, onda Karla Uljarevića, kojeg se potom ugasi i u klubu i u reprezentaciji. Upravo se na tom problemu playa može zaključiti gdje smo jer ja ne vidim tko bi to u sljedeće 3-4 godine mogao puniti tu poziciju u reprezentaciji”, poručuje Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.