Antolić o Dinamu, Mamiću, treneru, stadionu: Ovo je sustav građen 20 godina

Foto: snimka zaslona

Dinamo je ove sezone osvojio četvrti uzastopni naslov prvaka Hrvatske, ali uskoro se nada i Kupu, dakle dvostrukoj kruni. Došao je i do četvrtfinala Europske lige. U Studiju 4 gostovao je pri kraju iznimno uspješne sezone član uprave Dinama Krešimir Antolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li Dinamo još “goriva” za finale Kupa?

– Sigurno da ima, to je još jedan trofej, dodatno nas motivira da ga u zadnje dvije sezone nismo osvojili, u sezoni 2019./2020. smo čak ispali u četvrtfinalu, tako da sam siguran da će naši igrači u finalu 19. svibnja protiv Istre biti iznimno motivirani.

Što je bilo presudno u ovoj uspješnoj sezoni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Svi su bili presudni, ne može jedan segment kluba funkcionirati, a drugi ne za ovakav rezultat, za to je potrebna sinergija. Svi imaju svoj obol u ovom rezultatu, bez sinergije, pogotovo u ovakvom okruženju, to ne bi bilo moguće.

Kako na klub utječe negativna atmosfera s tribina, pa i u javnom diskursu?

– Samo igranje u Dinamu stvara jednu vrstu pritiska, tko se s tim ne može nositi ne može niti biti uspješan. Mi u momčadi imamo spoj iskustva i novih mladih igrača punih sportske drskosti i motiva i oni su se jako dobro nosili s pritiskom. Uprava kluba radi sve da igrače i trenere zaštiti od utjecaja medija i omogući im da imaju svoj mir, da se mogu koncentrirati samo na teren, da mogu na miru trenirati i igrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dinamu igra najveći broj domaćih igrača, od 11 čak osam u prvoj momčadi…

– Igrač koji je prošao sustav kluba ima posebnu emociju za klub. No u 2021., kad su migracije u europskom nogometu jako velike, u nekim top-klubovima nema nekad nijednog igrača iz njihove škole, čak ni iz te države, nisam siguran da je to presudno, ali mislim da jest dodana vrijednost. Ako imamo dovoljan broj igrača koji shvaćaju vrijednost Dinama kao institucije to je svakako plus. Osim toga, rađa se kemija među igračima, neko prijateljstvo, znaju što je Dinamo. Nije isto jesi li u Dinamu ili nekom, uvjetno rečeno, manjem klubu. Igranje u Dinamu donosi posebnu čast, ali i pritisak, u Dinamu se traži samo izvrsnost.

Mnogi su nakon odlaska Nenada Bjelice očekivali raspad u Dinamu, mnogi su očekivali raspad i nakon odlaska oba Mamića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Dinamo je osvojio 15 od 16 mogućih naslova zadnjih godina, to može biti samo posljedica sustava i strategije, vizije. Prognozirali su nam pad odlaskom Zdravka Mamića, pa se nije dogodio, pa odlaskom Zorana Mamića, pa se pad opet nije dogodio, dogodila se povijesna pobjeda. Svi mi koji smo u klubu u zadnjih 20 godina napravili smo tu jedan jak sustav, koji ne ovisi o jednom čovjeku. Zato je moguć takav kontinuitet. Često pričamo između sebe, nije dovoljno imati novaca, onda bi Osijek već u drugoj godini bio prvak, nije to tako jednostavno, treba znanja, vizije, rizike i malo sreže za ovakve rezultate.

Dinamo predvodi nogometnu korporaciju, rekao je bivši Dinamov trener Bjelica…

– Kad je to izašlo van, vrlo je neugodno izrečeno, na jedan vulgaran način, koji Bjelici nije trebao, već i zbog toga što je bio dio Dinama i u njemu napravio najveći rezultat u trenerskoj karijeri. Razmišljali smo kako reagirati, pa smo se odlučili na spuštanje tenzija. Mislim da je Dinamo svojim utjecajem napravio da i klupski i reprezentativni nogomet naprave ovakve rezultate. U dvije i pol godine, u šest prijelaznih rokova, Dinamo je hrvatskim klubovima  “upumpao” 193 milijuna kuna, gdje bi bio hrvatski klupski nogomet da togas nije bilo? Koz Ligu prvaka i Europsku ligu unijeli 90 milijuna u zadnjih pet godina, ukupno 250 milijuna kuna koji su ušli u financijski krvotok hrvatskih klubova. Govoriti o korporaciji u negativnom smislu je, mislim, posve deplasirano i krivo, smatra Antolić.

Nikad nismo imali kvalitetniju sezonu od prošle, velik novac u Osijeku, čudo u Gorici, Rijeka na visokom niovu traje već godinama…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kao prvo, što je jača domaća liga, to će biti jači Dinamo. Treba pozdraviti sve što je napravio Osijek, Rijeka, Gorica, treba respektirati sve klubove prve lige. Da nije bilo ovog o čemu sam pričao u zadnje dvije i pol godine, da HNS nije napravio nove terene, sigrno bi ta kvaliteta bila lošija.

Istra možda osvoji Kup Hrvatske, a jednom je nogom u drugoj ligi…

– Sigurno je da je Istra 1961 igra lijep nogomet, a deseta je, u puno utakmica su je nijanse odvojile od pobjede, slično je s i Lokomotivom, to govori o kvaliteti. Infrastruktura nije dostatna, ona je nestala u nekom limbu, nijedan stadion nije sagrađen osim Rujevice i Pampasa, a to je uradio strani kapital, trebali bi se zapitati zašto je tako.

U Europi nema korporacija, nema sudačke naklonosti…

– Ova sezona pokazuje da kontinuirano rastemo, u sezoni 2018./2019. prošli smo skupinu i srušili taj mit o europskom proljeću, onda smo ušli u Ligi prvaka, gdje je falilo malo sreće i umješnosti da prođemo skupinu, a ove sezone smo ušli u četvrtfinale Europske lige, u kojem smo protiv Villarreala, koji možda osvoji EL, po meni imali šanse.

Ostaje li Damir Krznar na klupi?

– Našli smo se u neugodnoj situaciji za nas, jer je Zoran morao odstupiti. To je snaga sustava, njegov pomoćnik Krznar je mogao preuzeti momčad i na ovaj način završiti sezonu. Nije upitno da je on Dinamov trener za sljedeć sezonu, a o njemu će dalje odlučivati rezultata. Peternac, drugi pomoćnik, vodio je utakmicu s Wolfsbergerom, i to je bilo dobro, to je ta snaga sustava.

Koji igrač na ljeto napušta klub?

 

– Nominalno nitko nije na prodaju, činjenica je da su neki igrači odskočili, među njima je i Livaković, koji sjajno brani, realno je očekivati da će neke ponude doći. Ako one zadovolje njegove ambicije i našu strategiju možda ode.

 

Dinamo je kod suspenzije Ademija reagirao sjajno, i kod prve četverogodišnje suspenzije klub je stao iza njega.

– Ademi je simbol ovog Dinama, velika ljudska i karakterna vrijednost ovog kluba. On je došao u Dinamo 2010., a to se dogodilo 2015. Nitko od nas nije vjerovao da je tu riječ o klasičnom dopingu. Naša strategija je da se ne odričemo igrača u teškim situacijama. Osim Ademija, Junior Fernandes je slomio nogu u utakmici sa Splitom, bio je na posudbi i mogli smo ga  bez problema vratiti u Leverkusen, a mi ga nismo vratili nego smo ga otkupili.

Mijenja li se statut kluba?

– Dinamov statut je usklađen sa Zakonom o udrugama, te mantre koje se pojavljuju u javnom prostoru su šuplje priče. Dnamov statut je usklađen sa zakonom, ovjeren od države. Pitanje je tko to stalno priča o nekakvim modelima kako bi klub trebao funkcionirati. To je znanstvena fantastika, Dinamo ima upravljačka tijela, skupštinu, nadzorni i izvršni odbor i upravu kluba. Svi oni imaju aktualne mandate koji traju još dvije-tri godine. I danas je tekst u jednom dnevnom listu u kojem se priča o izborima, izlaznim vratima… Tri i pol milijarde kuna prihoda, 380 milijuna plaćenih poreza i doprinosa, posječna plaća bez igračkim ugovopra 9700 kuna, zašto bi mijenjali model zato jer su to neki pojedinac ili udruga zamislili? Grad Zagreb sveukupno daje Dinamu 13 milijuna kuna godišnje, ne znam zašto se o tome stalno piše?

Hoće li lokalni izbori imati utjecaja na Dinamo?

– Izbori ne bi trebali imati utjecaja, Grad Zagreb vodi skupština, a ne gradonačelnik. Dinamov status reguliran je zakonom, koji pojedinac može revidirati odluke koje je donijelo nadležno tijelo? Postoje uzusi kako se nešto radi, a u Dinamu je to usklađeno sa zakonom.

Mnogi misle da nakon odlaska Mamića Dinamu slijedi krah…

– Nama stalno slijedi krah, a kraha nema. Demistificirajmo tu priču. Zdavko je u nogometu toliko koliko jest. On je bio na čelu projekta koji traje 20 godina, koji je bio uspješan financijski i sportski. Država je u jednom kompromitiranom procesu rekla da je dio poslovanja bio kriminaliziran. Ja nisam vidio neki trag u svom boravku u Dinamu koji bi potvrdio tu tezu. Ja Zdravku u nekom pravosudnom smislu ne mogu pomoći, ali on ima neko znanje koje ja mogu iskoristiti. Najviše tijelo Dinama je Skupština, koja je jednoglasno donijela odluku da Dinamo nije oštećen, to je legitimna odluka. Da ste bili član skupštine, dbili bi dokumente koji dokazuju da je sve regularno. Opljačkane kompanije danas ne postoje, te fame da je Dinamo opljačakn, a istovremeno ispunjava svoje obaveze, ima plaće od 9700 kuna, servisira obaveze… Uprihodfili smo 13 milijuna erua kroeuropska najecnja, a Dinamov budžet je 50. To je niti 30 posto budžeta. Tko je to napravio, mali zeleni’? Ne, napravila je to uprava kluba. Puno pričaju u javnom prostoru oni koji o Dinamu nemaju pojma.

Mnogi kažu da će krenuti rasprodaja igrača na kraju sezone, da se zaradi maksimum…

– Kad je bio zimski rok, potrošili smo sedam milijuna na igrače, a nismo prodali nikog. Olma smo prodali prije godinu i pol, svi smo vidjeli da je vrijeme za njegov transfer. Rasprodaje nije bilo niti će je biti. Prvu utakmicu kvalifikacija Lige prvaka igramo 6. srpnja, mi smo zato ljetni rok odradili već na zimu.

Rješenje za stadion?

– Dinamo je preuzeo inicijativu, ali ne može staviti “točku na i”, to mora gradska politika. Nema sumnje da bez novog stadiona Dinamo ne može napraviti još jedan iskorak u Europi, dakle postoji naš interes da sudjelujemo ugradnji novog stadiona, no za to treba odluka gradske politike, treba nam pravo građenja. Očekujemo da buduća gradska uprava donese odluku o pravu građenja i da se krene u taj projek, zaključio je Antolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.