Belichick nakon dobivanja domovnice: Hrvatski preci su mi utrli put i učinili mi život lakšim i boljim

Foto: fah

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je prijem za legendarnog hrvatsko-američkog NFL trenera Billa Belichicka (72). Plenković je Belichicku uručio domovnicu, dok je premijer dobio loptu za američki nogomet te mu je pokazano kako ju je pravilno držati. No, što o Hrvatskoj kaže Belichick.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je moj četvrti posjet Hrvatskoj u posljednjih, recimo, 12 godina. Posjetio sam Draganić i vidio kuću u kojoj su živjeli moji preci, baka i djed, a vidio sam i grobove nekih mojih predaka”, ispričao je za Večernji list.

“Ondje sam najbolje shvatio koliko su moji preci prošli i pretrpjeli, koliko su teško radili da bi omogućili dobar život mojim roditeljima, ali i meni i mojoj djeci. Shvatio sam koliku su žrtvu podnijeli za buduće naraštaje. To me dirnulo”, dodao je.

> Trofejni treneri na Rujevici, Belichick i Tucak uz Vatrene

U petak je Belichick primljen od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji mu je uručio odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara. A zaslužio je to što je i za vrijeme NFL utakmica nosio na trenirci ušivenu hrvatsku zastavu, ali se na slikama pojavljivao i u dresu vatrenih s kvadratićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Meni je jako važno i počašćen sam da se to prepoznalo. Moji hrvatski preci su meni utrli put i učinili su moj život lakšim i boljim. Hrvatsku zastavu na trenirci mi je dopušteno nositi posljednjih nekoliko godina, rekao bih od pandemije koronavirusa. Prije toga nismo to smjeli, no onda je NFL dopustio da se ističu simboli moje pradomovine i ja sam to činio ponosno, baš kao i moji sinovi”, ističe.

Upitali su ga i zna li koju Hrvatsku riječ.

“Ja ne znam hrvatski, no moj djed i baka nikad nisu govorili engleski pa je moj otac odrastao govoreći hrvatski. Kad je oženio moju majku, ona je naučila hrvatski kako bi mogla komunicirati s očevim roditeljima. Njoj je bilo lakše naučiti hrvatski nego njima engleski”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.