Bošnjak prvi Hrvat s invaliditetom na zimskim POI u snowboardingu

Foto: fah

Prvi put u povijesti Hrvatska će na zimskim paraolimpijskim igrama imati predstavnika u snowboardingu, na ZPOI u Pjongčangu nastupit će Bruno Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bošnjak je prije 12 godina bio na korak do plasmana na zimske olimpijske igre u Torinu, no teška nesreća mu je promijenila život. Na jednoj od kvalifikacijskih utrka se teško ozlijedio slomivši vratnu kralježnicu te je ostao paraliziran. Po završetku četverogodišnjeg oporavka uspio je prohodati. No, Bošnjak se još jednom teško ozljeđuje prilikom pada s bicikla, kada su mu stradala dva kralješka. Unatoč svemu, Brunina želja za natjecanjem u snowboardu je bila jača.

“Maštao sam da ću jednog dana nastupiti na olimpijskim igram, a moj san je pokvarila nesreća. Sve je propalo i skoro sam otpisao tu svoju životnu želju. No sada se vratilo i nastupit ću na paraolimpijskim igrama,” kazao je Bošnjak dodavši: “Sretan sam i ponosan što mogu predstavljati Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama.”

S obzirom na to da se i prije nesreće bavio snowboardingom, sada itekako osjeti razliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najvažnija razlika je da su staze sada ipak malo blaže. Prije koji tjedan na Olimpijskim igrama bilo je pravo ludilo, sportaši su nevjerojatni, ali ja na žalost više ne mogu tako voziti. Međutim, trening mi je ostao isti, čak djelomično treniram na stazi na kojoj sam bio prije nesreće,” dodao je 35-godišnji Zagrepčanin koji je prvi put na snowboard stao sa 11 godina, a dvije godine kasnije počeo se natjecati.

Najbolje rezultate je bilježio u boardercrossu, a nastupio je na dva svjetska juniorska i dva svjetska seniorska prvenstva.

“Sigurno da me nekada ulovi strah, na primjer nedavno sam pao na treningu, ali trener me dobro ohrabrio i motivirao. Uglavnom me najviše pogađa to što me moje tijelo sprječava da vozim tehnikom kojim sam vozio prije nesreće, ali i ovako sam presretan. Odbijam sjediti doma – sport je moj životni put,” poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Para Snowboard je u programu paraolimpijskih igara od Sočiju 2014. godine gdje su medalje dijelile u muškom i ženskom snowboard crossu. U Pjongčangu na rasporedu su tri discipline – snowboard-cross, banked slalom i veleslalom. Bošnjak će nastupiti u dvije discipline – banked slalomu i snowboard crossu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.