Član Jokićeve ekspertne skupine pedofilske scene u lektiri usporedio s borbom za prava žena i evolucijom

Foto: Facebook

Miljenko Hajdarović, glavni urednik portala Hrvatski povijesni portal, profesor povijesti i sociologije trenutno zaposlen u Srednjoj školi Čakovec, bivši član stručne radne skupine Borisa Jokića za izradu kurikula povijesti i politike i gospodarstva, ponovno privlači pozornost, ovaj put komentarima u FB grupi Školska zbornica čiji su članovi brojni nastavnici i profesori i objavama na svom FB profilu – gdje zahvaljuje udruzi “Dugina obitelj” na LGBT slikovnici i navodi kako je koristi kao materijal na nastavi iz sociologije.

Seksualno zlostavljanje djece usporedio sa borbom za prava žena i evolucijom

U Facebook grupi Školska zbornica koja okuplja brojen nastavnike i profesore razvila se rasprava o lektiri koja sadrži pedofilske scene, opise seksualnog zlostavljanja djece. Na komentar jedne od članica kako bi “nekim ljudima trebalo oduzeti pravo da odlučuju o bilo čemu u vezi sa školstvom”, te “da mi dijete dođe kući s ovom lektirom, e onda bih ja sutra došla u školu s njom i čuli bi moje mišljenje”, Miljenko Hajdarović odgovara: “Slično su govorili i o pravu glasa za žene. I onda kad su malu crnu djecu držali u ZOO vrtovima u Europi. Evolucija je izuzetni spor proces ali ipak postoji makar mi bili nenormalni”.

 

 

Korištenje neodobrenoga materijala na nastavi iz sociologije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poručilo je da slikovnica “Moja dugina obitelj” ne može u škole i vrtiće.

Nakon što je CitizenGO peticija „NE uvođenju materijala koji promiču homoseksualni stil života u naše škole!“, kojom se od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražilo očitavanje o kriterijima na temelju kojih bi slikovnica „Moja dugina obitelj“ mogla biti promovirana u odgojno obrazovnim ustanovama, prikupila više od 16 000 potpisa, stiglo je i očitovanje MZO-a potpisanog od državnog tajnika mr. sc. Hrvoja Šlezaka:

„S obzirom na sve gore navedeno, ali i na temelju sadržaja Vašeg podneska u kojem ste naveli da se civilna udruga “Dugine obitelji” najavila izdavanje svoje prve slikovnice, naslova “Moja dugina obitelj”, i da istu namjeru distribuirati svim zainteresiranim odgojno-obrazovnim djelatnicima te odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj, napominjem da navedenoj udruzi Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije izdalo pozitivno mišljenje za korištenje navedene slikovnice unutar odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj, u sklopu nastavnoga i/ili drugih oblika odgojno-obrazovnog procesa, te stoga ista ne može biti promovirana po navedenim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Također, napominjem, sukladno odredbama članka 59. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, u školskim ustanovama je zabranjen svaki oblik promidžbe i prodaje proizvoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja te nacionalnim i predmetnim kurikulumom, odnosno s važećim nastavnim planovima i programima.“

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [828.09 KB]

Unatoč danoj uputi ministarstva nadležnoga za obrazovanje, Hajdarović na stranici udruge Dugine obitelji na Facebooku dana 24. veljače 2018. godine navodi sljedeće:

“Materijal za nastavu stigao taman na vrijeme. Hvala ;)”


Na svojoj stranici Facebooka, dana 2. ožujka 2018. godine, M. Hajdarović je stavio sljedeću objavu:

“Slikovnica “Moja dugina obitelj” vrlo dobro služi kao materijal u poučavanju Sociologije! Hvala Dugine obitelji!”

U komentaru iste objave, stavio sljedeću objavu:

“Miljenko Hajdarovic https://padlet.com/celikup/brakobiteljsocManage”

Na navedenoj poveznici nalaze se nastavni sadržaji na temu: Obitelj i brak gdje su, između ostaloga, stavljena i poveznica na slikovnicu „Moja dugina obitelj“ čime upravo promovira sadržaje koji nisu odobreni za korištenje na nastavi ili u oblikovanju nastavnih sadržaja te suprotno uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja da „navedenoj udruzi Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije izdalo pozitivno mišljenje za korištenje navedene slikovnice unutar odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj, u sklopu nastavnoga i/ili drugih oblika odgojno-obrazovnog procesa, te stoga ista ne može biti promovirana po navedenim odgojno-obrazovnim ustanovama.“

> Donosimo nalaz inspekcije: Hajdarovića, člana Jokićeve stručne radne skupine, roditelji opravdano kritizirali zbog lošeg vođenja nastave

Prijave roditelja i ravnateljice na rad Hajdarovića

Portal Narod.hr ranije je dobio dokument iz kojeg je vidljivo da su zabrinuti roditelji u ime grupe roditelja OŠ Petar Zrinski, Šenkovec, zatražili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 2010. godine izvještaj o provedenom nadzoru za učitelja povijesti Miljenka Hajdarovića, a koji dovodi u pitanje njegove kvalifikacije:

“Učitelj ništa ne radi već se bavi politikom HNS-a i kadrovskom križaljkom u školi. Djeca su prepuštena sama sebi, poučava ih se preko Facebooka i bloka, a povijest uče sama kod kuće”, opisuju roditelji.

Postupak stručno-pedagoškog nadzora pokrenut je na temelju zahtjeva skupine roditelja iz 2009. godine, te naknadnog zahtjeva ravnateljice iz 2010. godine, zbog “poticanja učenika na nasilje, izvrgavanje nasilnim filmskim sadržajima, zloupotrebljavanje dječjih radova u vlastite svrhe, samovolje, neodgovarajućeg opisnog ocjenjivanja učenika u školskim godinama 2007./2008. i 2008./2009., korištenja Facebooka i manipuliranja djecom putem elektroničkih medija, provođenje nedopuštenih anketa, izazivanja straha i grubosti prema djeci, prestrogog kriterija ocjenjivanja, samovoljnog odvođenja djece u posjet spomeničkom kompleksu logora smrti u Jasenovcu, kršenja etičkog kodeksa, neuljudnosti prema kolegama i ravnateljici, prevelikih zahtjeva prema učenicima u vrijeme obrade nastavnog gradiva, te izrugivanje škole, kolega i učenika na blogu”.

“Uvidom u nastavu učitelja Miljenka Hajdarovića, nastavne materijale, pedagošku dokumentaciju i materijale koje je objavio na internetu vidljivo je da je prigovor roditelja na nastavu učitelja Hajdarovića opravdan. Isto tako je dio primjedbi koje je uputila ravnateljica Zvezdana Treska na učiteljev rad opravdan, ali valja imati na umu da ona ne raspolaže dokumentacijom o sistematskom i strukturiranom praćenju rada i nastave učitelja Miljenka Hajdarovića i da već nekoliko puta, unatoč jasnim povredama radne obaveze nije poduzela korake iz svoje nadležnosti kao predstavnik poslodavca. Takvim svojim postupcima ravnateljica je dopustila da se negativnosti u radu povećaju do sadašnje mjere”, navodi se u zaključku nalaza o provedenom stručno-pedagoškom nadzoru Agencije za odgoj i obrazovanje od 4. veljače 2010. godine.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.28 MB]

Inicijator/organizator prosvjeda

Slučaj „Maja Lesar“ (2011.) – kada je u Međimurju organiziran prvi prosvjed protiv vlasti, otkriven je još jedan Hajdarovićev potez.

„Maji Lesar je u organizaciji prosvjeda pomagao Miljenko Hajdarović (31), profesor povijesti u OŠ Petar Zrinski u Šenkovcu. Slučajno su se povezali preko Facebooka. On je navodno i osmislio slogan \”Dosta mi je HDZ-ovih sranja\”, s ikonom stisnute šake podignute u vis, koji se koristi na prosvjedima. Njegova je i ideja bila da se na prosvjed koji je u subotu održan u Varaždinu ponesu četke za čišćenje WC-a. Prije nekoliko tjedana pozvao je preko svojeg profila na Facebooku građane na mirno okupljanje subotom u središtu Čakovca. Odazvalo se samo sedmero građana”, navodi Večernji list.

Podupiratelj i suorganizator prosvjeda „Hrvatska može bolje“

Organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativu, preko 60 različitih udruga, sindikati SSSH i SOMK, učitelji i učiteljice te razni pojedinci pozivali građanke i građane Hrvatske da pošalju poruku da je obrazovanje prioritet hrvatskog društva te da iskažu svoju podršku učiteljicama i učiteljima i Cjelovitoj kurikularnoj reformi na prosvjedima 2016. i 2017. godine.

Hajdarovićeva podrška vidljiva je već u samim objavama:

Govori sa prosvjedne akcije u Zagrebu

Prikaz rezultata upitnika “Ususret reformi nastave povijesti”

Prepiši propalo

CitizenGO pokrenuo peticiju protiv pedofilske lektire

Podsjetimo, Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, gostujući u HTV-ovoj emisiji Dobar dan, Hrvatska, obrazlagala je i branila lektiru s pedofilskim sadržajem.

> (VIDEO) Ovako pomoćica ministrice Divjak – Lidija Kralj – brani pedofiliju u lektiri

> Udruge zatražile smjenu ministrice Divjak i pomoćnice Kralj i izbacivanje lektira s pedofilskim sadržajem iz škola

> Profesori okupljeni u timu UiO upozoravali na pedofilske scene u lektiri…

> HNS-ova ministrica Divjak odbacuje optužbe o pedofilskoj lektiri i napada HRT

HNS-ova ministrica Divjak tvrdi kako sve što se uvodi u škole prolazi provjere te je pozvala sve da u službenim dokumentima, koji su dostupni, “provjere prije nego što posegnu za ovakvim ružnim riječima, kvalifikacijama i etiketiranjem” te je odbacila optužbe o pedofilskoj lektiri i napala HRT.

No, raniji primjer, ali i ovaj posljednji – Miljenka Hajdarovića – pokazatelj je da u škole ulaze i sadržaji koje ministarstvo ne odobrava.

Pridružite se udrugama i pojedincima koje su već upozorili na opasnosti koje prijete djeci zbog pokušaja normaliziranje pedofilije kroz naslove lektire novog kurikula.

Navedeni zahtjevi ne mogu se smatrati cenzurom jer tekstovi koji eksplicitno opisuju devijantna seksualna ponašanja nisu prikladni za lektiru. Kvalitetno obrazovanje podrazumijeva književna djela koja će kvalitetom, rječnikom i izborom biti primjerena nastavi i dobi učenika.

O ravnodušnosti hrvatske Vlade i zakonodavnih i izvršnih institucija prema problemu pedofilije govori i činjenica kako se osuđeni pedofili u Hrvatskoj iz registra pedofila brišu nakon maksimalno 5 godina, te kako prilikom zapošljavanja u institucijama koje rade s djecom nije obvezna provjera kandidata koji se za posao prijavljuju.

Peticiju potpišite OVDJE.

* Gospodinu Miljenku Hajdaroviću poslali smo upit o gore navedenome i zamolili za komentar, ali do objave ovog članka odgovor nije stigao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.