Čelni čovjek regionalne vaterpolske lige Perica Bukić oštro o Vrdoljaku zbog Rudića, o huliganskom ispadu u Splitu, politici, odnosu Srbije i Hrvatske….

Foto: fah

Predsjednik regionalne vaterpolske lige i bivši slavni hrvatski vaterpolist, Perica Bukić, u razgovoru za 100posto.hr između ostaloga govorio je i o ”ocu hrvatskog olimpizma”, Antunu Vrdoljaku, Ratku Rudiću, svom sinu Luki, odnosu Hrvatske i Srbije, pritisku politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bukić je govorio i bogatoj igračkoj karijeri te vremenu kad je kao mladić napustio rodni Šibenik te počeo nastupati za zagrebačku Mladost, osvajao je europske naslove, dvije zlatne olimpijske medalje (s Jugoslavijom), a s Hrvatskom je 1996. u Atlanti osvojio olimpijsko srebro… Osvojio je i dva zlata s Jugoslavijom na svjetskim prvenstvima – u Madridu 1986. i Perthu 1991. S osvojenih 40 trofeja najtrofejniji je svjetski vaterpolist u povijesti. Godine 2008. primljen je u “The international swimming Hall of Fame” u Fort Lauderdaleu na Floridi.

“Preuzeo sam Savez koji je imao dosta mali proračun. Nismo imali rezultata, izbornika, igrači nisu htjeli igrati za reprezentaciju. Ponosan sam da sam ga zajedno sa svojim suradnicima doveo do nivoa kad sam ja bio igrač i evo u ovih 15 godina smo bili i svjetski, europski prvaci i olimpijski pobjednici. Pa kad me i pitaju koja mi je najdraža medalja, nekako sam s tom zlatnom medaljom iz Londona 2012. godine kao predsjednik i izvršni direktor – najponosniji. Jer znam koliko sam se potrošio, odnosno koliko sam energije uložio u taj projekt, više nego u neke medalje koje sam osvojio kao igrač.

To je strast, pokretač, ta medalja, kad osvojiš zlato. Ali i motiv ostati – na vrhu. Ponosan sam na ovih 15 godina. U šest Svjetskih prvenstava osvojili smo šest medalja što nitko nije uspio, bili i dva puta prvaci svijeta, pa dva finala na Olimpijskim igrama, te osvojili zlato na EP-u kod kuće. Izdali smo dvije monografije, a do prije nekoliko godina nije bilo niti retka o uspjesima našeg vaterpola”, kazao je Perica Bukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirao je Bukić odluku svog sina Luke, koji je u Pro Reccu zatražio talijansko državljanstvo…

“To je jedna zahtjevna sredina, nije lako igrati u Italiji. Pro Recco ima 20 igrača pod ugovorima, nije se lako izboriti u jednoj takvoj sredini. On se odlučio isprobati u toj sredini, ima minutažu, ide mu dobro i može biti zadovoljan”, izjavio je Bukić, da bi dodao s knedlom u grlu:

“U meni će uvijek biti jedna bol, jedna žal, jer je on kao mlad igrač bio užasno pod lupom od svih zato što je moj sin, te je nešto u njemu puklo, pa je otkazao reprezentaciju i teško mi se odrediti se o tome. Jer bi nam on dobro došao na popisu. I on je u isto vrijeme hendikepiran što si ne da priliku igrati Svjetsko prvenstvo, Olimpijske igre, što je sve to prekrižio, ali mlad je, nadam se da će još razmisliti o svemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče državljanstva, to je inicijativa kluba, jer kod njih je to jako komplicirano, imaju jako veliki broj EU stranaca i onih drugih, njima u utakmicama talijanskog prvenstva smiju igrati dva igrača iz EU i dva izvan EU, tako da se teško izboriti. Da budem iskren, ja sa sinom nisam puno komunicirao niti dok je bio tu u Zagrebu, a kamoli sad kad je u Pro Reccu, ne znam do kud se to razvilo, ali ono što sam siguran, koliko znam svog sina, ne postoje opcije da on zaigra za njihovu reprezentaciju, iako opet to nije rijedak slučaj u vaterpolu”.

Bukić je govorio i o huliganskom ispadu u Splitu kada je nekoliko huligana napalo vaterpoliste Crvene zvezde.

“Taj animozitet između određenih sredina postoji, a još me više žalosti kad se to događa i unutar Hrvatske, između Dubrovnika, Zagreba, Splita, Šibenika, Rijeke. Sport treba biti fešta, veselje, a ne prilika za 50 huligana s jedne i njih 50 s druge strane druge strane za sudar na nekoj benzinskoj pumpi. To treba svesti u okvire da se takvi događaji izbjegavaju i onemogućuju. Što se tiče ovoga u Splitu, mi smo svi ekspresno osudili taj incident, a i oni su trebali biti malo oprezniji, ne baš hodati u trenirkama Zvezde po Splitu. Pa imaju oni i problema u Beogradu kad sa krivom trenirkom – zalutaš. Znamo za taj odnos Hrvatske i Srbije u odnosu na povijest, rat, tu treba biti oprezan i pametan. Što će biti dalje? Uoči utakmice između Hrvatske i Srbije u Sisku imat ćemo sastanak i vidjet ćemo što će odlučiti, dali smo im dovoljno vremena, oko mjesec dana da donesu odluku”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Perica Bukić, kao i mnogi, smatra da je Hrvatska sportska nacija.

“Mi smo sportska nacija, a najmanje ulažemo! I tu moramo napraviti zaokret kako bi vrhunski sport imao bazu. Znamo kako djeca odrastaju danas, uz računala, uz sve negativnosti koje ih čekaju iza ugla, alkoholizam, problemi s pretilošću. I upravo je sport jedna ozbiljna prevencija, nadam se da ćemo napraviti iskorak kako bi se što više mladih i općenito ljudi bavilo sportom. Preko 60 % građana Hrvatske ne bavi se nikakvom tjelesnom aktivnošću što je katastrofa! Imamo prostora za izazove!”.

Bukić se sjetio trenutka kad je vratio u Hrvatsku Ratka Rudića.

“Moram zahvaliti svoje suradnike unutar Saveza što smo moje i njihove prijedloge razmatrali i usvajali konsenzusom i što dosad, da kucnem u drvo, nismo pogriješili. Imali smo fantastičan uspjeh s Ratkom Rudićem, ali dobro ste rekli, nije ga bilo lako dovesti, čovjeka pod kojim je Hrvatska osvojila europsko i svjetsko zlato. Jer on je ipak u Hrvatsku došao u situaciji kad je imao jedan sukob s pojedincima iz vrha hrvatskog sporta, Vrdoljak se tu isticao, ali još je veći otpor dolazio iz politike. Rudića sam vratio iz Amerike i imao sam dosta nerazumijevanja u svojoj namjeri dovođenja njega u Hrvatsku, pa čak i u čitav niz navrata 2005. i 2006. godine, kad nismo osvojili medalje, vršili su pritisak na mene da ga smijenim! Posebice nakon Pekinga 2008. godine, pa čak i nekoliko tjedana uoči Olimpijskih igara u Londonu gdje će osvojiti zlato. Tu je bio čitav niz oponenata koji su pametovali, koji su najbolje znali, ali kod mene nije bilo nikad dileme kad je Ratko bio u pitanju!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.