Davis Cup – reakcije: Karlović se hrabro borio, oduševljen navijačima, Del Potro se prekrižio pogleda uperenog prema nebu!

Foto: fah

Hrvatski teniski veteran Ivo Karlović nije uspio slomiti Argentinca Juana Martina del Potra, igrača koji talentom i kvalitetom svakako spada u vrh svjetskog tenisa, ali koji nije imao sreće s ozljedama. Del Potro je uspio slaviti u Zagrebu s  6-4, 6-7 (6), 6-3, 7-5, dakle, 3:1 u setovima. Da bi Karlović imao šanse protiv Del Potra morao je savršeno servirati tijekom čitavog meča, što mu, nažalost, nije uspjelo, nakon meča Ivo je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

“Nisam igrao dobro na početku i nisam uspio kontrolirati njegove servise. Pokušavao sam se boriti koliko sam mogao, ali to nije danas bilo dovoljno. Atmosfera je bila fenomenalna, konstantno su me navijači dizali kad god mi je to bilo potrebno. Bez njih bi mi bilo još teže. Nadam se da će i u iduća dva dana doći u što većem broju.”

Foto: fah
Foto: fah

Karlović je zaključio:

“Nisam umoran. Nismo imali dugačke izmjene. Osjećam da nisam igrao najbolje što mogu, a opet sam imao šansi. Imat ću dan odmora u subotu i pokušat ću korigirati neke stvari. Mislim da ću u nedjelju biti sto posto spreman. Dvostruke pogreške su došle kao plod rizika koji sam morao preuzeti. Bio sam optimist nakon ‘tie-breaka’. Igrao sam bolje nego na početku. No, kasnije je on opet izvukao neke sjajne udarce, a moja razina je malo pala. Nadam se da ću nedjelju biti bolji…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je pobijedio sjajni Del Potro priznao je na kraju da ga je gubitak 2. seta jako frustrirao:

“Kada igrate protiv Karlovića morao stalno biti strpljivi, a ja sam upravo takav bio. Čekao sam svoju priliku, iako moram priznati da je on odigrao sjajan meč. Izgubljeni tie-break u drugom setu me frustrirao, ali sam došao do svoje igre i uspio pobijediti…”

Foto: fah
Foto: fah

Nakon pobjede radosnog pogleda prema nebu Del Potro se kao vjernik, što ne krije, prekrižio i zahvalio Bogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i ponašanje Diega Maradone i njegov show u Areni Zagreb:

“Svi žele vidjeti Diega. Drago mi je što voli tenis i dobro ga je imati uz nas. No, zahvaljujemo svima koji su nas došli podržati. To nam mnogo znači.”

Argentinski izbornik Daniel Orsanic sada ima tešku odluku: kakvu taktiku izabrati i koga postaviti u paru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tek smo završili meč. Nema tu neke tajne. Moramo razgovarati sa svima i vidjeti tko je u najboljem stanju, tko nam u paru može najviše dati.”

S obzirom na Del Potrovu nesklonost mentalnom i fizičkom trošenju tri dana zaredom, moguće je da Orsanic ostavi nominiranu kombinaciju Leonarda Mayera i Guida Pellu. No, uvjeren je da će njegov suparnik na drugoj strani napraviti promjenu:

“Mislim da će igrati Ivan Ddoig i Marin Čilić”, rekao je Orsanic, koji je, poput Željka Krajana, bio zadovoljan konačnim ishodom prvog dana finala.

Izbornik Željko Krajan ocijenio je očekivanim rezultat nakon prvog dana, kao i igre svojih izabranika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nijedan ni drugi nisu odigrali meč života, ali to nije bilo ni za očekivati pod ovakvim pritiskom. Možda je najbolje odigrao Delbonis treći i četvrti set, kad nije imao što izgubio pa je opustio ruku i tad mu je sve ulazilo. No, čim je u petom došao u priliku, ruka mu je zadrhtala. Zadovoljan sam s Ivom i Marinom, odigrali su mečeva kako sam i očekivao”, rekao je Krajan te dodao:

“Naravno da sam se nadao da možemo dobiti oba meča. Bili bi bliži da je 2-0, ali to još uvijek ne bi značilo da smo pobijedili. Prolazili smo kroz ovakve situacije u posljednjim mečevima. Imamo dvije odlične opcije parova, obje su dobivale sve svoje mečeve u posljednje vrijeme. Mi smo i dalje u ulozi favorita”, optimistično je zaključio hrvatski izbornik pred kojim je noć velike odluke, zamijeniti Franka Škugora Marinom Čilićem ili ostaviti nominaciju sa ždrijeba.

“Nijednoj opciji nisam bliži. Nisam još razgovarao s Marinom. Duga je noć ispred nas za tu odluku.”

Potpuno drugačiji meč

Bio je to potpuno drugačiji dvoboj od onog što su ga isti suparnici odigrali prije četiri godine u četvrtfinalu Davis Cupa na zemljanoj podlozi u Buenos Airesu u kojem je Karlović bio bez izgleda i nakon poraza u tri seta odlučio reći ‘zbogom’ reprezentaciji.

No, ‘zbogom’ se pretvorilo u ‘doviđenja’, nakon što je Borna Ćorić morao na operaciju koljena pa je 37-godišnji veteran dobio priliku u svom rodnom gradu boriti se za najveći trofej u karijeri. Borio se, zadržao Del Potra više od tri sata na terenu Arene Zagreb, bacio u delirij hrvatske navijače kad je u ‘tie-breaku’ drugog seta izvukao dvije set-lopte (4-6) i izjednačio na 1-1, ali do druge pobjede nad Argentincem nije stigao.

Foto: fah
Foto: fah

U svakom od tri seta koja je izgubio Karlović je po jednom izgubio servis, ponudivši nešto svom suparniku koji je to znao iskoristiti. U prvom gemu nije pogodio nijedan prvi servis i Del Potro je na idelan način otvorio meč. U trećem setu priča se ponovila u osmom gemu. U četvrtom setu koban je bio 11. gem u kojem je Ivo imao 30-15 i već spakiran poen, ali njegov smeč nije bio dovoljno snažan ni precizan pa je Del Potro uspio odigrati idealan pasing. Dva poena poslije došao je do novog ‘breaka’, a u sljedećem gemu zaključio meč na oduševljenje argentinskih navijača koji su nakon trećeg seta potpuno nadglasali hrvatske.

Karlović je primijenio najavljenu intenzivnu terapiju asevima, zabio ih 35 u četiri seta, ali napravio i 12 dvostrukih pogrešaka koje su ga skupo stajale. Ni 64 % pogođenih prvih servisa neće zadovoljiti njegove visoke standarde početnog udarca. Del Potro je Karlovića ostavio bez ijedne prilike za ‘break’, napravio je samo 19 neforsiranih pogrešaka i time ispunio osnovne preduvjete za pobjedu.

Hrvatska je do prvog boda stigla zahvaljujući Marinu Čiliću koji je propustio vodstvo od 2-0 u setovima, ali nakon tri sata i 30 minuta borbe ipak uspio svladati Federica Delbonisa sa 6-3, 7-5, 3-6, 1-6, 6-2.

Odluka o pobjedniku Davis Cupa 2016. godine past će u nedjelju, a koja će reprezentacija u posljednji dan dvoboja ući s vodstvom 2-1, bit će poznato nakon subotnje igre parova u kojoj su za Hrvatsku nominirani Ivan Dodig i Franko Škugor, a za Argentinu Guido Pella i Leonardo Mayer. No, Marin Čilić je već izjavio kako ne osjeća umor, što znači da će s Ivanom Dodigom pokušati doći do treće uzastopne pobjede. Tko će im stajati s druge strane, ponajviše će ovisiti o fizičkom stanju Juana Martina del Potra koji se ‘opekao’ u Glasgowu, kad je igrao s Mayerom u subotu, a onda mu prepustio mjesto u petom, odlučujućem pojedinačnom meču za plasman u finale.

Ulog u parovima je nakon početnih 1-1 ogroman. Koliko velik, najbolje će posvjedočiti sljedeći podatak: hrvatska Davis Cup reprezentacija nikada nije izgubila meč u kojem je nakon subote vodila 2-1.

HRVATSKA – ARGENTINA 1-1

Marin Čilić – Federico Delbonis 6-3, 7-5, 3-6, 1-6, 6-2

Ivo Karlović – Juan Martin del Potro 4-6, 7-6 (6), 3-6, 5-7

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.