Demantirali srpske medije: Hoće li talentirani košarkaš Mario Nakić zaista zaigrati za Srbiju?

Foto: Snimka zaslona

Ako je vjerovati srpskim medijima, ali i nekim hrvatskim medijima koji su prenijeli informaciju, talentirani košarkaš Reala, jedan od najtalentiranijih mladih košarkaša Europe, 18-godišnji Mario Nakić, koji ima hrvatsko, ali i srpsko državljanstvo, odlučio se za reprezentaciju Srbije. Radi se o igraču koji je dominirao u juniorskoj Euroligi, proglašen je MVP-jem, a u finalu je Megi strpao 33 poena, skupio je osam skokova i podijelio četiri asista, pišu Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na euroligaškom turniru u Vitoriji Nakić je nastupao kao hrvatski igrač s obzirom da po ocu, inače bivšem košarkašu, koji je svojedobno igrao za Cibonu te Partizan, ima hrvatsko državljanstvo. Naime, Mariju je hrvatsko državljanstvo, s obzirom da je Hrvatska u Europskoj uniji, itekako zgodnije od srpskog u Španjolskoj. Inače, Mario je 2001. godine rođen u Beogradu gdje je živio do kraja osnovne škole, nakon čega je otišao u Madrid, danas je velika nada i budućnost slavnog Reala, iako mlad od jeseni će postati standardni član prve petorke kraljevskog kluba.

Do sada, u svojih 18 godina, Mario Nakić niti jednu utakmicu nije igrao za Srbiju, ali ni za Hrvatsku, naravno, uz Hrvatsku i Srbiju u igri je i Španjolska čije bi državljanstvo mogao dobiti. Drugim riječima, situacija je dosta komplicirana, što će Nakić izabrati nije poznato, srpski novinar Vlado Stanković nakon završetka juniorske Eurolige pokušao je saznati međutim, nije dobio jasan odgovor.  Nakić tvrdi suprotno tvrdnjama srpskih medija, naime, eksplicitno je na jasno pitanje rekao da još nije odlučio.  Srpski mediji inače puni su informacija prema kojima je Nakić zapravo odabrao Srbiju.

Naime, izbornik Srbije i nekadašnji suigrač Ive Nakića Saša Đorđević (tata Nakić mu je bio kapetan 1992. godine kada je Partizan postao prvak Europe), na Twitteru je objavio svoju sliku s Marijem Nakićem i napisao je: “Sve čestitke, sine… čekamo te.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj Tweet pokušao učiniti uvjerljivijim tako što je stavio srpsku zastavu.

Mario Nakić ubrzo je odgovorio: “Hvala puno, selektore”, a tu je poruku predsjednik Saveza Predrag Danilović ocijenio kao definitivni pristanak”, pišu Sportske novosti. Na osnovi takve vrste komunikacije koja se pojavila na društvenim mrežama stvorio se dojam kako je odluka pala. No, je li doista?

Prema nekim informacijama Nakić će ipak uzeti predah te će za sada neće igrati niti za jednu reprezentaciju, Marijev otac, Ivo Nakić, nije još donio odluku.  Ivo Nakić je Hrvat koji  zna koliko je on toga morao proći kad je početkom rata još ostao u Beogradu, pa kad se poslije vratio u Cibonu. Ne igrati ni za koga iz te je perspektive možda i najlogičnije što mu je mogao savjetovati otac. Opet, ako Mario Nakić doista izabere Srbije, to je također razumljivo, jer on rodio se u Beogradu, ondje mu žive prijatelji, ali i majka Zorica koja je, inače, bila prva supruga bivšeg srpskog tenisača Slobodana Bobe Živojinovića, prije srpske pjevačice Lepe Brene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski košarkaški izbornik Veljko Mršić ne gubi nadu. Što je dosad poduzeo Hrvatski košarkaški savez ne bi li Marija ipak privukao na hrvatsku stranu?

”Svi iz Saveza smo razgovarali o tome, a kad sam osobno pričao s Ivom Nakićem, a nema tome dugo, on je još razmišljao, nisu donijeli odluku. U svakom slučaju, ako odluka nije donesena i ona nije konačna, od te priče ne bi trebalo odustati”, tvrdi Veljko Mršić.

Mario Nakić bi bez sumnje, s obzirom na nedavni raspad hrvatske košarke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, imao mjesta u udarnoj petorci hrvatske košarkaške reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”On je jedan od najboljih mladih igrača, igrao je odlično na tom turniru u Vitoriji i nema sumnje da bi bio važan član naše reprezentacije ako se nastavi ovako razvijati. No možemo samo čekati do konačne odluke”, za kraj je kazao hrvatski košarkaški izbornik Veljko Mršić.

U Srbiji se nadaju kako je odluka i definitivno donesena, no, kako sada stvari stoje nije, barem ne definitivna.

Možda će ipak puno toga biti jasnije kad se objave popisi reprezentacija, onaj Đorđevićev za SP, kao i Mršićev za Ljetnu NBA ligu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.