Dvostruki kriteriji: Međunarodna posvajanja ne istražuju, podižu optužnicu protiv Modrića i Lovrena, a sve bi moglo pasti u vodu…

Foto: fah, snimka zaslona, montaža Narod.hr

Zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na prvom suđenju Zdravku Mamiću i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama, osječko Općinsko državno odvjetništvo je pred osječkim Općinskim sudom, ne navodeći imena – podignulo optužnice protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića i bivšeg reprezentativca Dejana Lovrena. Zanimljivo je da se dvojicu pripadnika hrvatske reprezentacije napada više nego druge, a nikakva krivnja im nije dokazana i iako je za neke slučajeve sasvim jasno da se nisu odvili po pravilima i zakonima. Pritom postoji i optužnica protiv osječkih sudaca koji su sudili Mamiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 > Modrić i Lovren optuženi za davanje lažnog iskaza

“To isti onaj sud na kojem su suci primali mito u satovima, markiranoj obući i kartama za Dubai s priležnicama od Mamića? Taj sud u vrijeme štrajka sudstva diže optužnice?? U državi u kojoj korumpirano pravosuđe podržava i zataškava ilegalna posvajanja?
??♥️Ajmo Vatreni! ???”, piše u jednom komentaru na Twitteru.

Koliko je plaćen postupak ‘posvajanja’ djeteta i zašto nitko to ne istražuje?

Naime, iako su oko afere Zambija izašle zanimljive priče o ‘troškovima posvajanja’ i donacijama sirotištu, protiv nikoga nije podignuta optužnica, niti je pokrenuta ikakva istraga. Zoran Subošić gostovao je nedavno u emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subošić je otkrio koliko su novca potrošili na postupak posvajanja djeteta iz DR Konga, zemlje u kojoj je zabranjeno međunarodno posvajanje, i kako.

> Komentari na Subošića: Kao da je kupio diplomu za 6000 dolara, a pravda se kako je išao kanalima kojima i drugi

“Mi smo plaćali odvjetniku oko 6000 dolara. Možda čak i više. To se ne plaća odjednom, to se rascjepka. To smo plaćali preko banke, tu nije bilo nikakvih omotnica”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tko će kupovati dijete ako ima trag novca”, zapitao se, pa dodao: “Plaćali smo nekakve donacije u sirotište koje nisu određene. Svatko će nešto platiti. To sirotište nije financirano od neke državne institucije. Oni se uzdržavaju putem donacija”.

> U Otvorenom tzv. ‘afrikanist’ pravdao trgovinu djecom, priznao da je pomagao u kaznenom djelu, pravobraniteljica odšutjela

Zanimljivo je kako je Diana Topčić-Rosenberg, koja je sudjelovala u neprofesionalno odrađenoj emisiji HRT-a Otvoreno na samom početku afere Zambija, tada objavila: “Nikakva financijska korist ne može biti dio procesa, ako već govorimo o ljudskim pravima djeteta. Nema dogovora s roditeljima, plaćanje njihovog školovanja ili medicinskih troškova niti posredovanja neovlaštenih ureda. Nema donacija sirotištima kao prvi korak u posvajanju. A bome ni crnih viteza (nisam to rekla, a trebala sam). To ima ime .”

Unatoč tome priznanju Subošića do danas nije pokrenuta nikakva istraga ni optužnica.

Ako se potvrdi da je sudac koji je osudio Mamića kriv, nije teško pretpostaviti što će biti dalje

Osim toga, optužnica protiv Modrića i Lovrena upitna je i jer je USKOK podigao optužnicu protiv Zdravka i Zorana Mamića te osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, kao i osječkog poduzetnika Drage Tadića i partnerice jednog od sudaca Nataše Sekulić. Ovo bi moglo biti potvrda je toga da je ranije suđenje braći Mamić bilo kompromitirano i mogao bi biti valjani razlog da se prethodne presude ponište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Palić: Ako se potvrdi da je sudac koji je osudio Mamića kriv, nije teško pretpostaviti što će biti dalje

Ranije je sve pojasnio ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

“Ukoliko država tvrdi (podnošenje optužnice od strane USKOK-a) da je sudac koji je sudjelovao u donošenju presude protiv Zdravka Mamića počinio kazneno djelo onda je presuda u čijem je donošenju taj sudac sudjelovao kontaminirana do te mjere da je pravno neodrživa. Proizlazi da u postupku nije bilo osigurano ustavno i konvencijsko pravo na pravično suđenje jer nije bilo nepristranosti suca. Nakon ovoga nije teško pretpostaviti kakvu će odluku donijeti Europski sud za ljudska prava”, objavio je Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.