Europsko prvenstvo do 21 godine: Hrvatska reprezentacija još uvijek bez pobjede

Foto: fah

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija do sada je dva puta nastupila na europskim prvenstvima (2000, 2004) i niti jednom nije prošla skupinu, a u šest susreta nije ostvarila niti jednu pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dosadašnja dva nastupa na europskom smotrama ‘mladi vatreni’ su ostvarili dva neodlučena ishoda i četiri poraza uz negativnu razliku pogodaka 7-11.

Prvi put ‘mladi ‘vatreni’ su nastupili na europskom prvenstvu 2000. u Slovačkoj.

Bila je to generacija koju su predvodili Stipe Pletikosa, Igor Tudor, Jurica Vranješ, Igor Bišćan, Tomislav Šokota… Momčad je vodio Ivo Šušak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u 1. kolu izgubila od Nizozemske sa 1-2, a susret je obilježio pogodak kojeg je Pletikosa primio s centra. Hrvatska je povela u 20. minuti golom Darka Miladina, a Nizozemci su izjednačili u 42. minuti kada je Mark van Bommel uhvatio Pletikosu na ‘spavanju’ pogodivši sa svoje polovice hrvatsku mrežu. ‘Oranje’ je okrenulo rezultat u 83. minutu pogotkom Jana Vennegoor of Hesselinka.

U drugom kolu Hrvatska je odigrala 0-0 protiv Španjolske, a potom u zadnjem kolu izgubila od Češke sa 3-4. Hrvatska je povela golom Anthonyja Šerića u 4. minuti, češka je okrenula rezultat golovima Lukaša Došeka (44-11m) i Milana Baroša (54). Igor Tudor je izjednačio u 57. minuti, no tri minuta kasnije Adam Petrouš je iz kaznenog udarca doveo češku u novo vodstvo. Libor Sionoko je u 80. povećao na 4-2, a Tudor je pet minuta prije kraja postavio konačnih 4-3.

Hrvatska je na koncu bila posljednja u skupini s jednim bodom, a naslov europskog prvaka osvojila je Italija koja je u finalu golovima Andrea Pirla pobijedila Češku sa 2-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi, i do sada posljednji, nastup na EP mlada hrvatska vrsta je imala 2004. u Njemačkoj. Izbornik je bio Martin Novoselac, a momčad su predvodili Darijo Srna, Niko Kranjčar, Eduardo da Silva, Danijel Pranjić…

Učinak je bio identičan kao i četiri godine ranije – jedan bod i četvrto mjesto u skupini. Čak je i prvak Europe bio isti, ponovo Italija.

U prvom kolu mlada vrsta je izgubila od Srbije i Crne Gore sa 2-3. Naši suparnici su poveli 2-0 golovima Danka Lazovića (37) i Gorana Lovre (47), Hrvatska je golovima Eduarda (49) i Kranjčara (68) uspjela izjednačiti, no Branislav Ivanović je u 86. zabio za pobjedu SICG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo kolo donijelo je novo razočaranje, 1-1 protiv Bjelorusije. Mario Lučić je u 38. minuti zabio za 1-0, a Bjelorusi su izjednačili četiri minute prije kraja golom Pavela Kirilčika.

U posljednjem dvoboju u skupini Italija je pobijedila Hrvatsku 1-0 golom Danielea de Rossija.

U nastavku turnira Talijani su dogurali do finala u kojem su pobijedili Srbiju i Crnu Goru sa 3-0.

REZULTATI HRVATSKE U-21 REPREZENTACIJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EP 2000.
Skupina A (4. mjesto, jedan bod)

Hrvatska – Nizozemska 1-2
Hrvatska – Španjolska 0-0
Hrvatska – Češka 3-4

EP 2004.
Skupina A (4. mjesto, jedan bod)

Hrvatska – Srbija i Crna Gora 2-3
Hrvatska – Bjelorusija 1-1
Hrvatska – Italija 0-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.