Europsko prvenstvo – karate: Ana Lenard poražena u kontroverznoj borbi četvrtfinala, mnogi smatraju da je Hrvatica oštećena u pohodu na broncu!

Foto; fah

Hrvatska reprezentativka Ana Lenard u kontroverznoj borbi izgubila je u četvrtfinalu Europskog prvenstva u karateu u turskom gradu Kocaeliju u kategoriji do 61 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je bila bolja od Slovakinje Ingrid Suchankove sa 2-0, nadvisila je i Talijanku Lauru Pasque, premda je borba završila 2-2, ali i osvojila prvi bod u izjednačenoj borbi. A onda je stigao okršaj s Ukrajinkom Anitom Seroginom, Ukrajinka je vodila 1-0, izbornik naše vrste Drago Galina zatražio je provjeru prethodne akcije video-snimkom. Galina je uredno stajao s visoko podignutim kartonom, borba je nastavljena, Serogina baš tad osvojila drugi poen, a onda se tek išlo na provjeru video-snimke, i to pogrešne akcije. Vrijeme se nije vratilo natrag, nije se ni raspravljalo o drugom bodu Serogine koji je osvojen u vrijeme kad se akcija nije ni trebala odvijati, pa je Ukrajinka na kraju lakoćom ušla u polufinale, iz kojeg je ispala. Na taj način Lenard nije bila u prigodi braniti prošlogodišnju broncu iz Montpelliera.

“Žao mi je, izuzetno mi je žao, jer mislim da je medalja doista bila blizu”, rekla je Ana Lenard nakon borbe koju je obilježio niz materijalnih povreda pravila karate sporta.

Do repasaža je stigla Monika Berulec (do 50 kg), i to nakon početnog poraza od finalistice Ukrajinke Kristine Krive sa 4-1. Uslijedila je pobjeda nad predstavnicom Walesa Marie Ceri Jones 4-0, ali i poraz od Turkinje Serap Ozcelik 3-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U borbama neočekivani porazi. Do 84 kg Ivan Kvesić je izgubio od Španjolca Pabla Arenasa Zapate 6-3, premda je 15 sekundi prije kraja vodio s 3-1.

“Kategorija je izuzetno jaka, dalje su me čekali pravi šampioni u ovoj kategoriji za koje sam bio spreman, ali udarac koji sam primio nogom u glavu u završnici prvog meča nažalost je presudio”, rekao je Ivan Kvesić.

U kategoriji preko 84 kg poraz Anđela Kvesića, brončanog s posljednjeg SP-a. Borba s Danielom Molnarom završila je bez bodova, ali je Mađar sudačkim preglasavanjem pobijedio 4-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Razočaran sam jer sam tu borbu trebao zapravo dobiti bez nekog velikog opterećenja”, s puno tuge istaknuo je Anđelo Kvesić.

Boran Berak (do 67 kg) i Enes Garibović (do 75 kg) izgubili su od kasnijih polufinalista. Obje njihove borbe završile su neodlučenim ishodom, ali je presudilo to što su prvi primili bod. Berak je stigao vodstvo svjetskog prvaka Engleza Jordana Thomasa, završilo je 4-4, a Garibović je premda znatno aktivniji sudačkim preglasavanjem na jednu zastavicu (3-2) izgubio od Mađara Gabora Harspatakija nakon što u borbi nije bilo bodova. Luku Kondića samo je jedna sekunda dijelila do repasaža kategorije do 60 kg, koliko je za polufinalnu pobjedu trebalo svjetskom prvaku Turčinu Erayu Samdanu. Upravo je Kondić minimalno izgubio susret 1. kola od Samdana s 1-0.

Ivona Tubić vratila se nakon duge ozljede. Protiv Cristine Gonzalez Vizcaino takodjer nije bilo bodova, ali je sudačkim preglasavanjem završilo 4-1 za Španjolku, koja je ispala u polufinalu, pa je Ivona ostala bez repasaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Trebat će znatno više trenirati i ozbiljnije se posvetiti karateu”, riječi su Ivone Tubić, hrvatske predstavnice u kategoriji do 68 kg.

Alessandra Hasani jedini nastup u kategoriji do 55 kg okončala je porazom od Francuskinje Emilie Thouy s 2-0. Na EP-ima debitirala je Mihaela Mrazović u teškoj kategoriji (preko 68 kg). Izgubila je od Bugarke Aleksandre Stubleve sa 2-0, naglasivši:

“Europsko prvenstvo nešto je sasvim drugačije od svega gdje sam do sad nastupala.”

Vlatka Kiuk na startu EP-a pobijedila je Finkinju Manty Bess sa 5-0, ali ju je u nastavku zaustavila Srpkinja Bojana Mladežić s 3-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bojana je osvajačica medalja s mlađeseniorskih i juniorskih natjecanja, suci su ovoga procijenili da je za nijansu bila bolja”, naglasila je Vlatka Kiuk.

U muškim katama nastupio je Ivan Ermenc i na startu izgubio od Rusa Maksima Ksenofontova s 5-0.

“Dao sam svoj maksimum. Protivnik koji je dosta težak prošao je više na snagu. Jednostavno ne znaš kakav ćeš imati puls sudaca, okrećemo se ekipnom dijelu”, riječi su hrvatskog predstavnika u pojedinačnim katama na 52. EP-u.

Istodobno, održan je Kongres EKF-a, na kojem je predsjednik Hrvatskog karate saveza Stjepan Čelan još jednom izabran u Izvršni odbor.

“Karate je konačno član olimpijske obitelji, pa me čeka još puno dodatnih obaveza u novom mandatu, nadam se na zadovoljstvo svih”, potvrdio je Stjepan Čelan, koji će i u sljedeće četiri godine obnašati dužnost glavnog tajnika Europske karate federacije.

U petak su u Kocaeliju ekipna natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.