Gdje je zapelo i je li netko iz Hrvatske lobirao protiv njega? ”Toni Kukoč je trebao u Kuću slavnih ući prije Rađe i Divca”

Foto: Snimka zaslona

Kuća slavnih, što je to? Ako u Kuću slavnih ulazi posljednjih godina sve veći broj sportaša, a ostaje dojam kako se to radi bez nekih jasnih kriterija, onda se postavlja pitanje kome to treba te ima li više onih sportaša koji jesu dio famozne Kuće slavnih od onih koji to nisu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada govorimo isključivo o košarci. Naime, u petak je bivši hrvatski košarkaški reprezentativac, Toni Kukoč, navodno trebao biti  imenovan finalistom izbora za Košarkašku kuću slavnih, no, to se, kao što se vidi, nije dogodilo. Kako piše Večernji list  u Hall of Fame su posljednjih godina ponešto mijenjali pravila, a o čemu se zapravo radi Večernjaku je objasnio predsjednik Kuće slavnih Jerry Colangelo (80).

”Danas smo objavili imena osam finalista koje je imenovao sjevernoamerički odbor i svih osam može biti uvršteno u Kuću slavnih ako svi dobiju 18 od 24 moguća glasa članova tog odbora. Što se pak tiče internacionalaca, njih bira poseban odbor sastavljen od ljudi koji poznaju međunarodnu košarku, a naš novi internacionalni član izabire se izravno.”

No, ime tog internacionalca bit će objavljeno 4. travnja, baš kao i ostalih “počasnika” u klasi 2020. Kako je za Večernji list kazao Colangelo, on je već izabran. ”Ja već znam to ime, a vi ne znate i ne smijete ni znati.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ta osoba iz Europe?

”Mogu vam samo reći da je čovjek iz naše galaktike”,  rekao je Colangelo nasmijavši se svojoj ne baš duhovitoj dosjetki.

Kukoča navodno zaobilaze već godinama iako od svih Europljana koji su izabrani nakon njegova umirovljenja, splitski Pink Panther ima uvjerljivo najviše trofeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako na stvari gleda i višedesetljetni legendarni NBA kroničar Sam Smith, dugogodišnji novinar Chicago Tribunea: ”Kukoč je jedan od najpodcjenjenijih košarkaša u očima Kuće slavnih. Da oni gledaju postignuća, Toni bi već odavno bio izabran. U Kuću slavnih prije njega ušli su Sabonis, Marčulionis, Divac i Rađa, a on od svih njih Kukoč ima najviše trofeja. Pa recite mi, tko to ima tri klupska naslova prvaka Europe i tri naslova prvaka NBA lige, uz pregršt medalja s reprezentacijom i niz individualnih priznanja. Osim toga, od svih njih on je jedini igrao u momčadi koja je osvajala naslov, a u tome možda i jest problem. Naime, s obzirom na to da se žrtvovao za uspjeh momčadi, on uz Jordana i Pippena nije mogao imati tako upečatljivu statistiku.”

Sam Smith čini sve kako bi Toni Kukoč ipak dobio počast kakvu zaslužuje, odnosno, kako bi ušao u Kuću slavnih. Smith je u mirovini počeo pisati za internetsku stranicu Chicago Bullsa.

 ”Nedavno sam o tome napisao i tekst za potrebe kojeg sam nazvao i glavnog menadžera Sacramenta Vladu Divca, a on mi je rekao i pošteno priznao da je Kukoč trebao biti izabran prije njega i Dina Rađe. Da je Kukoč tada, recimo, došao u Charlotte, Sacramento ili Golden State, imao bi puno bolju statistiku i tada bi bio All-Star, a već neko vrijeme i član Kuće slavnih.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je u očima tog famoznog Odbora za međunarodnu košarku najvažnije da kandidat ima?

”To je neka vrsta misterija, Kuća slavnih to drži tajnom. Možda u tome ima i politike. Čak sam čuo da je Toni u Hrvatskoj nešto kazao što se nekim ljudima nije svidjelo i da je netko iz Hrvatske lobirao protiv njega. No, uvjeren sam da je Kukoč već član Kuće slavnih, samo što on to još ne zna. Bit će izabran ili ove ili sljedeće godine, a meni se sve nekako čini da će to biti već ove godine jer su svi takvi klasni igrači iz njegova naraštaja već uvršteni”, kazao je Sam Smith.

Kakvi su Kukočevi izgledi da bude izabran ove godine?

”To ovisi isključivo o našem internacionalnom odboru. Koliko znam, on nam je jedan od prvih kandidata”, rekao je Colangelo za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je to ipak zvučalo kao opravdanje uslijedilo je dodatno pitanje. Zna li Colangelo da Hrvatska već ima  četiri člana u Kući slavnih – Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića, Dina Rađu i Mirka Novosela?

Ulazi Tomjanovich? Bude li pak ove godine za člana Kuće slavnih izabran Rudy Tomjanovich (71), iako ima američku putovnicu, slobodni smo proglasiti ga petim hrvatskim uvrštenikom u odaje nezaboravnih. Rudy T. to zaslužuje jer je osvojio dva naslova prvaka NBA lige (1994. i 1995.), a od hrvatskoj javnosti poznatih imena finalisti izbora postali su Tim Duncan, Kevin Garnett i posmrtno Kobe Bryant.

Imena izabranih bit će objavljena 4. travnja, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.