Hrvati na Olimpijskim igrama: Hoće li 2020. godina biti najuspješnija godina hrvatskog sporta u povijesti?

Foto: fah

Kako vrijeme brzo prolazi, pred vratima su Olimpijske igre.  Naime, za otprilike godine u Tokiju će se održat Olimpijske igre, bez dvojbe najveći sportski događaj godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetsko nogometno prvenstvo veliki je spektakl, no, ipak Olimpijske igre nešto su posebno, a Hrvatska na Olimpijskim igrama, pogotovo ljetnim, redovito niže uspjehe, osvaja medalje, iz ciklusa u ciklus sve ih je više, pa smo tako na proteklim Olimpijskim igrama u Riju srušili sve rekorde, hrvatski sportaši proslavili su hrvatski sport i Hrvatsku.

Hoće li tako biti i na Olimpijskim igrama u Tokiju za otprilike godinu dana? Ne bez razloga, ”maloj Hrvatskoj, kao veliko sportskoj naciji’, mnogi predviđaju najuspješnije Olimpijske igre u povijesti.

Statistička tvrtka Gracenote, koja već tradicionalno izbacuje svoje prognoze uoči najvećeg sportskog natjecanja, predviđa Hrvatskoj najveću berbu medalja u povijesti na OI u Tokiju, pišu Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnici Gracenotea proučili su rezultate posljednjih Olimpijskih igara, svjetskih prvenstava i svjetskih kupova koji su uslijedili nakon Rija kako bi predvidjeli osvajače medalja u svih 339 disciplina koje će biti na programu Igara u Tokiju te jednu godinu i jedan dan prije svečanosti otvaranja objavili svoju “virtualnu ljestvicu medalja”.

Dakle, predviđaju nam 11 olimpijskih odličja, jedno više nego u Riju prije tri godine, no, zato prognoziraju jedno zlato manje nego u Brazilu.  Kada bi se to ostvarilo u pravom životu, pokazalo bi se da Hrvatska širi broj osvajača medalja, iako bi na računu, kako smo već spomenuli, bilo jedno zlato manje nego u Rio de Janeiru.

Neki su, pak, ponavljači. Sandra Perković je u svojoj karijeri samo jednom bila ispod zlatne stepenice (na SP-u 2015. godine) te joj u Gracenoteu predviđaju da će u Japanu ostvariti hat-trick olimpijskih zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatnu medalju trebali bi obraniti i Martin i Valent Sinković, a u njihovom slučaju to bi bio još veći podvig nego Sandrina “trica”. Naime, Sinkovići su u aktualnoj olimpijadi promijenili disciplinu, prešli su na rimen, što znači da ovih godina nisu trebali “samo” održavati svoju dominaciju, nego su je “prelili” u novi način veslanja.

Američka tvrtka Gracenote je procijenila da će najbolja na svijetu biti i streljačica Snježana Pejčić. 12 godina nakon što je u Pekingu zasjala broncom u pucanju iz zračne puške sa 10 metara udaljenosti, trebala bi upucati zlato u trostavu (puška, 50 metara udaljenosti). Četvrto zlato ostalo je bezimeno, a bazira se na dobrim rezultatima hrvatskih tenisača u miksu na Grand Slam turnirima. No, velika je razlika to što u njima imaju inozemne partnerice.

Olimpijska kvota je u toj konkurenciji najmanja – samo 16 parova – što znači da će se već plasmanom u Tokio odraditi pola posla do medalje. Parovi će se slagati od tenisača i tenisačica koji su već osigurali plasman u singlu ili parovima. Pritom će se gledati bolji od dva renkinga. Zasad na papiru obećavajuće izgledaju kombinacije Dodig i Vekić (Jurak?) ili Mektić i Martić ili, pak, po geografskom ključu, Pavić i Martić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina igra s loptom u kojoj se Hrvatskoj predviđa olimpijska medalja je vaterpolo, a u društvo onih koji nastavljaju stajati na postolju, ali u drugoj disciplini, je Šime Fantela. U Riju je s Igorom Marenićem bio zlatni u klasi 470, u Tokiju bi s bratom Mihovilom trebao biti srebrni u 49-ici.

Nadalje, u Japanu bi medalje trebali osvojiti još i Tin Srbić, streljač Petar Gorša te taekwondoistice Matea Jelić i Kristina Tomić. Aktualna olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak će kolekciju obogatiti i olimpijskom broncom.

Takve su prognoze, no, budućnost će ipak dati preciznije odgovore. Naime, iako se Olimpijske igre približavaju puno je još vremena do starta najvećeg sportskog natjecanja na svijetu, ne zanemarimo ni čimbenik sreće, postoji, nažalost, i mogućnost ozljeda…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.