Idaho prvi zabranio muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene natjecanje sa sportašicama

Foto: Getty Images

Idaho postaje prva američka savezna država koja je konkretno riješila kontroverzno pitanje nastupa muškaraca koji se izjašnjavaju kao žene u ženskom sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što će zabraniti takvim muškarcima nastupe, ujedno će i zabraniti “transrodnim osobama” mijenjanje rodnog lista.

Guverner Brad Little potpisao je dva zakona protiv kojih se bune LGBT zajednice.

” Prema ovom zakonu, dječaci i muškarci neće moći zauzeti mjesto djevojčica i žena u sportu jer to nije pošteno”, rekla je državna zastupnica Barbara Ehardt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon House Bill 500, također poznat kao “Zakon o poštenju u ženskom sportu” zabranjuje muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene da se natječu sa sportašicama u sportovima koji su povezani s državnim javnim školama i sustavima visokog obrazovanja.

Zakon “House Bill 509” spriječava “transrodne osobe” u dobivanju novog rodnog lista s rodnim identitetom.

Biološki muškarci natječu protiv bioloških žena u ženskim timovima. Ali u svijetu sporta, tvrde kritičari, jednakost spolova jednostavno ne postoji. S fiziološkog gledišta, postoji nejednakost između muškaraca i žena koju je jednostavno nemoguće izbrisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjer, kada se  radi o trčanju, muškarci su u načelu brži od žena. Kako je to objašnjeno u izdanju časopisa Runner’s World iz 2015.: „Na svakoj udaljenosti do maratona, razlika između svjetskih rekorda muškaraca i žena iznosi 9 do 10% – a kod rekreacijskih je trkača razlika slična ili čak veća.”

Zašto muškarci imaju neke atletske prednosti pred ženama?

Profesor bioloških znanosti sa Sveučilišta Ohio, Chris Schwirian, rekao je za Runner’s World: „Muškarci postižu bolje rekorde na 100 do 800 metara uglavnom zato što muškarci u prosjeku imaju veću mišićnu masu, a velik su dio toga brzotrzajni (engl. fast-twitch) mišići, što im omogućuje da postižu veću snagu i brzinu i anaerobno proizvode energiju. Na svim udaljenostima većim od 800 metara glavni je uzrok razlike viši prosječni anaerobni prag muškaraca (VO2max), zato što oni u načelu imaju manje tjelesne masti, više hemoglobina i mišićne mase te veća srca i pluća nego žene.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama, budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima. Njihove su kosti također gušće te imaju čvršće ligamente, što ih čini manje podložnima sportskim povredama.

Budući da ovi fizički i fiziološki čimbenici daju većini muškaraca očitu kompetitivnu prednost u sportovima, je li pošteno ili čak sigurno da se biološki muškarci – s većom mišićnom masom, srcima i plućima i većom snagom, ubrzanjem i brzinom – natječu protiv djevojaka i žena?

„Ako muškarci mogu tvrditi da su žene i ući u sport u kojem se smiju natjecati samo žene, tada je prilično izvjesno da će muškarci pobijediti,” piše Brandon Morse za časopis Federalist. „Sve pohvale, nagrade i priznanja bit će oduzeta ženama koje ih s pravom zaslužuju i dana muškarcu koji je zapravo varao tako što je stavio šminku, ubrizgao si hormone i rekao da je žena.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.